Ce măsuri trebuie să ia compania ta pentru gestionarea eficientă a deșeurilor?

Advertorial
Vineri, 02 Iunie 2023, ora 10:06
3306 citiri
Ce măsuri trebuie să ia compania ta pentru gestionarea eficientă a deșeurilor?
FOTO Shutterstock

Gestionarea eficientă a deșeurilor reprezintă o preocupare esențială în lumea afacerilor, deoarece contribuie la protejarea mediului și la optimizarea resurselor. Îți prezentăm în continuare cum să abordezi problema în firma ta, de la identificarea deșeurilor și reducerea cantității lor, până la responsabilitățile legale și colaborarea cu firme specializate. În plus, vei învăța cum să implementezi un sistem de colectare selectivă și să implici angajații în acest proces, asigurând o monitorizare și îmbunătățire continuă a sistemului de gestionare a deșeurilor.

Cum să identifici și să clasifici deșeurile produse de companie

Realizează un inventar al tuturor tipurilor de deșeuri generate de companie: deșeurile solide, lichide și gaze, precum și orice deșeu periculos. Identifică sursele principale de generare a deșeurilor și cantitățile aproximative produse. Astfel vei putea dezvolta un plan de gestionare a deșeurilor în conformitate cu legislația în vigoare și vei identifica oportunitățile de reducere a deșeurilor. Următorul pas este clasificarea deșeurilor conform legislației. Consultă legislația în vigoare privind gestionarea deșeurilor și clasifică deșeurile produse de companie în funcție de categoriile stabilite (de exemplu, deșeuri periculoase, deșeuri reciclabile, deșeuri biodegradabile etc.). Este important să te familiarizezi cu simbolurile și etichetarea specifică pentru fiecare categorie, ca să gestionezi corect și în siguranță deșeurile produse.

Analizează procesele operaționale și identifică-le pe acelea care generează deșeuri. Evaluează posibilitățile de reducere sau eliminare a acestora. Examinează fluxurile de materiale și resurse în cadrul companiei și identifică oportunități de eficientizare și reducere a deșeurilor. Acest lucru va ajuta la reducerea costurilor și la îmbunătățirea performanțelor companiei. Ia în considerare impactul pe care deșeurile produse de companie îl au asupra mediului înconjurător și asupra sănătății umane. Acest lucru te va ajuta să prioritizezi măsurile de reducere și gestionare a deșeurilor și să te asiguri că acțiunile întreprinse sunt conforme cu principiile de dezvoltare durabilă.

Cum să reduci cantitatea de deșeuri generate

Aplică principiul celor 3R (Reducere, Reutilizare, Reciclare) pentru minimizarea consumului de materiale și ambalaje, refolosirea produselor și a ambalajelor, respectiv reciclarea presupune transformarea deșeurilor în materii prime secundare. Axează-te pe achiziționarea de produse reciclabile și biodegradabile, utilizarea de materiale durabile și refolosirea ambalajelor. Încearcă să reduci cantitatea de deșeuri generate prin optimizarea proceselor de producție. Acest lucru poate implica modernizarea echipamentelor și a tehnologiilor, reducerea consumului de materii prime și energie, precum și adoptarea unor tehnologii eficiente din punct de vedere al resurselor.

Promovează în cadrul companiei o cultură a sustenabilității, prin implementarea unor programe de responsabilitate socială corporativă, instruirea angajaților cu privire la importanța gestionării deșeurilor și crearea unor politici interne de mediu. Colaborează cu furnizorii și partenerii de business, pentru a reduce cantitatea de deșeuri generate în lanțul valoric. Acest lucru poate implica schimbarea furnizorilor către cei care au politici de mediu, implementarea unor programe de returnare a ambalajelor și colaborarea pentru identificarea unor soluții de gestionare a deșeurilor eficiente.

Colaborează cu firme specializate în reciclare și legislația din acest domeniu

Compania ta trebuie să găsească soluții reutilizabile pentru ambalajele produse, să marcheze corespunzător ambalajele reciclabile, să îndeplinească obiectivele anuale de reciclare și valorificare a deșeurilor produse (60% pentru sticlă, 60% pentru hârtie și carton, 50% pentru metal, 22,5% pentru plastic și 15% pentru lemn). De asemenea ai obligația de raportare la Fondul de Mediu a cantității de ambalaje produse și de plată a taxelor aferente. Pentru realizarea acestor acțiuni, inițiază colaborarea cu o organizație de implementare a obligațiilor privind responsabilitatea extinsă a producătorului (OIREP).

Prin transferul de responsabilitate beneficiezi de expertiza unei organizații specializate, unde lucrează profesioniști cu experiență în domeniul reciclării și al gestionării eficiente a deșeurilor. Printr-o astfel de colaborare rezolvi problemele ce pot să apară și nelămuririle despre gestionarea deșeurilor în firma ta. Astfel vei putea realiza rapoarte periodice și evaluări ale performanței sistemului de gestionare a deșeurilor, care să permită identificarea problemelor și îmbunătățirea continuă a acestuia. Vei contribui nu doar la succesul afacerii tale, dar și la protejarea mediului înconjurător și la promovarea unui viitor sustenabil.

S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
S-a deschis Transapuseana. Cum arată una dintre cele mai spectaculoase șosele din România FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
#gestionare deseuri, #deseuri, #companie , #deseuri