Șefa diplomației de la Berlin dezaprobă refuzul cancelarului Germaniei de a trimite rachete Taurus în Ucraina

Luni, 04 Martie 2024, ora 21:14
1975 citiri
Șefa diplomației de la Berlin dezaprobă refuzul cancelarului Germaniei de a trimite rachete Taurus în Ucraina
Ministra germană de Externe, Annalena Baerbock FOTO / Ukrinform

Titulara Ministerului de Externe german, Annalena Baerbock, l-a îndemnat luni, 4 martie, pe şeful guvernului din care face parte, cancelarul Olaf Scholz, să "ia în considerare intens" livrarea către Ucraina a unor rachete Taurus cu rază lungă de acţiune, potrivit Politico.eu.

"Elementele sunt foarte, foarte clare", a spus Baerbock la o conferinţă de presă în timpul unei vizite în Muntenegru, unde a estimat că Germania trebuie să ia în calcul trimiterea "tuturor materialelor" de care Ucraina are nevoie pentru a o ajuta să-şi apere teritoriul şi să-şi protejeze populaţia în războiul cu Rusia.

Cancelarul social-democrat german se află sub o intensă presiune atât din partea partenerilor săi de guvernare, Verzii conduşi de Annalena Baerbock şi liberalii ministrului de Finanţe Christian Lindner, cât şi din partea opoziţiei creştin-democrate să ofere Kievului rachete Taurus care au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi cu care armata ucraineană ar putea lovi ţinte mult în spatele liniilor ruseşti.

Dar şeful guvernului federal continuă să se opună categoric. "Eu sunt cancelarul, şi în consecinţă asta se aplică", a amintit el luni. Scholz a argumentat deja că nu doreşte o implicare a militarilor germani în conflictul din Ucraina, iar operaţiunea de programare a rachetelor Taurus pentru lovirea ţintelor poate necesita participarea militarilor germani pregătiţi pentru operarea acestor rachete, la fel cum procedează militarii englezi şi francezi cu rachetele Storm Shadow/Scalp furnizate Ucrainei.

De asemenea, livrarea unor asemenea rachete aer-sol implică şi dificultăţi tehnice, întrucât forţele aeriene ucrainene nu dispun de platforma pentru a le lansa, astfel că ar fi nevoie de integrarea lor pe avioanele de luptă de care dispune Ucraina. Totuşi, potrivit unor discuţii între responsabili militari germani, interceptate şi publicate de Rusia, modificările efectuate de militarii britanici pe avioanele Suhoi SU-27 ale armatei ucrainene pentru lansarea rachetelor Storm Shadow/Scalp permit de asemenea folosirea rachetelor Taurus.

Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Germania, #scholz, #sefa diplomatiei, #refuz, #rachete taurus, #Ucraina , #Germania