9 mai - o probă de foc pentru comunitatea rusă din Germania

Autor: Ralf Bosen (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 03 Mai 2022, ora 18:28
4925 citiri

9 mai este ziua în care Rusia aniversează victoria asupra Germaniei hitleriste. Demonstraţiile pro-ruse din Germania vor atinge probabil punctul culminant atunci, scindând pe mai departe comunitatea rusofonă.

Comunitatea rusofonă din Germania este profund divizată: între demonstranţi pro-ruşi care, intens mediatizați, străbat oraşele germane în coloane de maşini şi majoritatea care îl critică pe Putin şi care condamnă public războiul său de agresiune în Ucraina. Este o falie care scindează familii, prieteni, relaţii, care provoacă în parte certuri violente.

Pe 9 mai prăpastia s-ar putea adânci. Fiindcă în ziua în care Rusia îşi celebrează principala sărbătoare laică - victoria armatei roşii asupra Germaniei naziste, în anul 1945 - grupări pro-ruse intenţionează să iasă din nou în stradă. În ultimii ani, Putin a transformat tot mai pronunţat această sărbătoare într-o manifestare propagandistică. În acest an de război, propaganda va juca probabil un rol şi mai însemnat, inclusiv în Germania.

Teamă de escaladare

"Creşte temerea că numeroasele manifestări anunţate, având legătură cu sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 8 şi 9 mai - în Berlin sunt deja 30, potrivit Oficiului Criminalistic Regional - ar putea escalada", a declarat Fabio Ghelli, reprezentant al Mediendienst Integration, o platformă de informare pe temele refugiu, migraţie şi discriminare. Este o temere pe care o împărtăşeşte şi Medina Schaubert. Şefa voluntară a asociaţiei Vision din Berlin îi lămureşte pe rusofoni în privinţa propagandei de stat a Kremlinului şi avertizează că relatări ale mass-media despre demonstraţii pro-Putin în Germania ar putea distorsiona imaginea comunităţii rusofone din Germania.

În cadrul tradiţionalei parade militare de 9 mai, care se desfăşoară în Piaţa Roşie din Moscova, mărşăluiesc mii de soldaţi iar puterea nucleară Rusia îşi prezintă tancurile, rachetele şi avioanele de luptă.

"Încercăm să întreprindem ceva împotrivă", a declarat Schaubert, fiindcă relatări privind manifestările simpatizanţilor lui Putin fac jocul propagandei ruse. "Nici nu apucă aceştia să pornească undeva prin Germania în convoi de maşini, că agenţia rusă RIA Novosti şi publică un material video pe această temă." Iar efectul este pe măsură, fiindcă materialele în cauză sunt privite şi de rusofonii încă ezitanţi, a explicat Schaubert. "Influenţaţi de propagandă, aceştia se întreabă: dacă oamenii ies pentru asta în stradă, de ce nu aş ieşi şi eu?"

Scindaţi de propaganda rusă

Comunitatea rusofonă din Germania numără aproximativ 3,5 milioane de membri. Din ea fac parte emigranţi din Rusia, dar şi din alte foste republici sovietice. Nu există date actuale privind sursele de informare pe care le folosesc. Dar în unele familii mass-media de stat din Rusia joacă un rol central, provocând dezbinare. De aceea este important, potrivit Medinei Schaubert, să se relateze despre contrademonstraţii şi despre demonstraţiile de solidaritate cu Ucraina, care sunt şi ele planificate în număr mare în zilele de 8 şi 9 mai.

Schaubert subliniază însă că în Germania nu există doar rusofoni care apleacă urechea spre ceea ce spune Putin. Cine susţine aşa ceva desparte comunitatea rusofonă de restul societăţii germane. Şi Schaubert a devenit victimă a maşinăriei de propagandă a lui Putin. De la anexarea Crimeei, în 2014, ea nu mai poate sta de vorbă cu unele rude ale ei. "Ştiu precis că dacă ne aşezăm la o masă urlăm unii la alţii preţ de două-trei ceasuri, după care ne despărţim înfierbântaţi, cu feţele roşii", a declarat ea. Rudele în cauză sunt încântate că văd în Putin un factor de ordine şi disciplină, "deşi nu au fost niciodată în Rusia pentru a evalua asta la faţa locului".

Trei grupuri rusofone

În comunitatea rusofonă din Germania există trei grupuri distincte, a declarat Tatiana Golova, sociolog în cadrul Centrului pentru Studii Est-Europene şi Internaţionale din Berlin. Sunt adversari activi politic ai atacului asupra Ucrainei, oameni care nu vor să ia poziţie şi oameni care protestează împotriva discriminării vorbitorilor de limbă rusă în Germania şi care, în parte, "sprijină statul rus şi politica sa externă agresivă". Noutatea este că, dacă o grupare anunţă o demonstraţie, o alta anunţă imediat o contrademonstraţie.

Ministra germană de Interne, Nancy Faeser, va monitoriza probabil atent demonstraţiile pro-ruse din 8 şi 9 mai. Deja pe 10 aprilie ea a anunţat pe Twitter că poliţia urmăreşte cu mare atenţie cine glorifică războiul de agresiune al lui Putin. Aceasta ar putea constitui o faptă penală în Germania, cu consecinţele de rigoare, a mai adăugat ea.

Războiul din Ucraina are deja efecte notabile în Germania. Potrivit unui studiu publicat recent de Mediendienst Integration, autorităţile germane au consemnat deja din 24 februarie, când a debutat invazia rusă, 1700 de delicte penale având legătură cu acest război. Majoritatea sunt distrugeri de bunuri, cum ar fi vitrine sparte, cauciucuri sparte la maşini sau inscripţii duşmănoase pe clădiri.

Din sondaj mai reiese că mai bine de 170 de dosare penale s-au deschis în legătură cu folosirea simbolului Z. Acesta este privit ca dovadă de susţinere a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Orice negociere de pace fără Rusia ”nu se poate”, susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului
Orice negociere de pace fără Rusia ”nu se poate”, susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat, într-un interviu publicat marţi, 26 martie, că orice summit internaţional de pace referitor la Ucraina care ar exclude Rusia...
#Germania, #Rusia, #9 mai, #rusofoni, #putin, #razboi , #Rusia