Cât de lungă e calea până la independența de gazul rusesc?

Autor: Jens Thurau (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Marti, 26 Aprilie 2022, ora 11:00
4031 citiri

Presiunea asupra Germaniei de a renunța la gazul rusesc ia amploare. Însă dependența Germaniei este mare, iar resetarea aprovizionării cu energie necesită timp.

Pe zi ce trece, cu fiecare nouă știre îngrozitoare din Ucraina despre masacrarea populației civile, crește și presiunea asupra Germaniei pentru a nu mai cumpăra petrol și gaze din Rusia. Acestea sunt solicitări îndreptățite, în special și în primul rând din partea Ucrainei.

Înspăimântător este și că Germania va trebui să plătească Moscovei suma record de aproximativ 32 de miliarde de euro în acest an pentru achiziționarea de petrol și gaze, după cum arată un studiu al organizației de mediu Greenpeace. Apelurile viguroase de a pune capăt acestei situații deîndată sunt pe deplin justificate și se vor înteți.

Dreptate are însă și ministrul federal al economiei, ecologistul Robert Habeck, când spune că pacea socială din Germania ar fi în pericol dacă livrările de gaz ar fi întrerupte brusc. De altfel, Habeck a încercat deja să stimuleze aprovizionarea cu gaze din alte țări, cum ar fi Qatar și Norvegia. În paralel, Germania plănuiește construirea rapidă de terminale pentru importul de gaz lichefiat. Pe termen lung, Berlinul are în vedere extinderea substanțială a energiilor regenerabile și pe hidrogen, ca sursă de energie a viitorului, în special în industrie.

Dezbateri dureroase

Se prea poate ca aceste strategii să fie bune și corecte. În definitiv, este de salutat că guvernul nu refuză să se angajeze în dezbateri spinoase, mai ales pentru Partidul Verzilor (aflat la guvernare alături de social-democrați și liberali, n.r), cum ar fi cea despre menținerea în funcțiune a centralelor nucleare existente. Ori reconsiderarea utilizării tehnologiei fracking, de extragere de gaze și țiței la mare adâncime, este dezaprobată în Germania.

Dar ceea ce au în comun toate aceste dezbateri este faptul că se termină la fel de repede cum au apărut. În urma lor rămâne dependența colosală de importurile rusești. Prin urmare, calea corectă este de a pune capăt acestei dependențe pas cu pas și nu printr-o singură și spectaculoasă întrerupere a livrărilor rusești peste noapte.

Este trist că guvernul nu îndrăznește să ia unele măsuri de mai mică amploare, dar eficiente, care ar putea ajuta la economisirea energiei încă de pe acum.

O astfel de măsură ar fi limitarea vitezei pe autostrăzi. Este de neînțeles de ce nu s-a făcut deja acest lucru, în condițiile în care mai mulți experți ne asigură că am putea obține o economie de petrol de aproximativ 7%. De altfel, o astfel de măsură ar putea fi limitată în timp. De ce nu? Important este să se întâmple ceva.

Despărțirea care vine trebuie să fie definitivă

Ar trebui remarcat faptul că mai ales Germania este țara care musai trebuie să se elibereze de dependența de petrolul și gazele rusești. Și nu oricum, ci pentru totdeauna. Pentru aceasta nu ar mai trebui să instalăm sisteme de încălzire pe gaz în clădirile noi, iar energiile regenerabile trebuie să fie în sfârșit extinse masiv. Iar toate acestea necesită timp. Mult timp. Iar europenii trebuie să colaboreze în sfârșit în ceea ce privește politica energetică, nu să lucreze unii împotriva altora.

Timp de decenii, fiecare guvern german a vorbit mereu despre tranziția energetică: eliminarea treptată a energiei nucleare, încetarea producției de energie pe bază de cărbune, extinderea energiilor regenerabile. În ceea ce privește ultimul punct, mărețele promisiuni nu au fost urmate și de fapte. Energia eoliană și cea solară nu au crescut în măsura în care ar fi fost posibil. Iată unul dintre aspectele care trebuie să se schimbe.

La fel și îndelungatele proceduri de aprobare a turbinelor eoliene, care pot dura ani de zile. La acest capitol guvernul promite să vină cu soluții. Să le vedem!

Mai bine să livrăm acum arme grele

Însă pe termen scurt, în pofida tuturor eforturilor, trebuie să admitem că nu avem o alternativă reală la gazul rusesc. Concluzia este teribilă. Nu trebuie neapărat să dăm crezare avertismentelor transmise de comunitatea de afaceri. Că sistarea imediată a livrărilor de gaze ar avea consecințe dramatice este pur și simplu un adevăr. În prezent, guvernul dorește să poată renunța complet la gazul rusesc până în 2024. Ceea ce pare realist.

În loc să discutăm despre o oprire imediată a livrării de petrol și gaze din Rusia, care se poate dovedi până la urmă nerealizabilă, mai indicat ar fi să renunțăm la ezitarea de a furniza Ucrainei chiar și arme grele. Să fim serioși: nu te eliberezi cu una cu două de o dependență care durează de ani de zile!

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Rusia îl supune pe laureatul Nobel Oleg Orlov la tratamente inumane în închisoare, acuză grupul Memorial FOTO/VIDEO
Rusia îl supune pe laureatul Nobel Oleg Orlov la tratamente inumane în închisoare, acuză grupul Memorial FOTO/VIDEO
Organizaţia Memorial a avertizat că sănătatea liderului său aflat în închisoare, Oleg Orlov (70 de ani), se deteriorează, acuzând autorităţile penitenciare că îl supun pe acesta unor...
#Germania, #energie, #industrie, #conflict, #dependenta, #Rusia, #gazprom , #gaze Rusia