Decizia care ar consfinți cu adevărat divorțul Germaniei de Rusia lui Putin

Sambata, 25 Iunie 2022, ora 18:25
6487 citiri
Decizia care ar consfinți cu adevărat divorțul Germaniei de Rusia lui Putin

Ministerul german al Economiei ia în calcul exproprierea unei părți din gazoductul Nord Stream 2 pentru a fi transformată într-o conexiune pentru un terminal de gaz natural lichefiat pe coasta Mării Baltice, scrie Der Spiegel.

Ministerul analizează posibilitatea de a expropria partea din sistemul de conducte situată pe teritoriul german și de a o izola de restul conductei, a adăugat Spiegel, potrivit sursei citate.

Nord Stream II a fost construit pentru a transporta gaze din Rusia în Germania, prin Marea Baltică, şi, deşi a fost finalizat, nu a intrat în funcţiune din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Planul ministerului, potrivit "Der Spiegel", este exproprierea părţii din gazoduct care se află în Germania şi separarea acesteia de restul sistemului.

Conductele care merg de pe uscat la mare ar putea fi conectate la un terminal mobil de gaze lichefiate.

Gazoductul este legat la un sistem de distribuţie care poate transporta gaze până în sudul Germaniei. Tehnic, operaţiunea este considerată realizabilă, dar există o serie de probleme juridice care vor trebui rezolvate.

Compania rusă de stat Gazprom, care face parte din consorţiul ce trebuia să administreze gazoductul, ar putea refuza operaţiunea.

O serie de directori ai companiei se aşteaptă chiar ca acest gazoduct să poată intra în funcţiune în doi sau trei ani după ce se va termina războiul şi relaţiile dintre Rusia şi Germania se vor normaliza.

Reacția Moscovei

O teamă care, potrivit "Der Spiegel", există la Berlin este ca această măsură să nu genereze reacţii în Rusia sub forma, de exemplu, a exproprierii companiilor germane.

Ministerul a refuzat să confirme sau să dezmintă planurile şi un purtător de cuvânt s-a limitat doar la a spune că se caută posibilităţi pentru construirea unor terminale pentru gaze lichefiate şi că utilizarea infrastructurii deja existente poate fi o alternativă.

Construcţia Nord Stream II a generat puternice tensiuni între Germania şi SUA, precum şi între Germania o serie de ţări din Europa Orientală.

Deja construcţia Nord Stream I, alt gazoduct, care se află în funcţiune, generase critici deoarece contribuia la creşterea dependenţei energetice a Germaniei faţă de Rusia şi, în plus, afecta gazoductele ce trec prin Polonia şi Ucraina.

Întrebat cum comentează aceste informații, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că acest lucru ar reprezenta o problemă pentru avocați.

Probleme după naționalizarea Gazprom Germania

Guvernul german pregăteşte un pachet de ajutor, în valoare de mai multe miliarde de euro, pentru grupul energetic Gazprom Germania, fosta subsidiară germană a grupului rus Gazprom, în ideea de a ajuta firma să acopere costurile mari cu achiziţiile apărute în urma războiului din Ucraina, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Discuţiile sunt într-un stadiu avansat, iar un un acord, cu o valoare cuprinsă între cinci şi zece miliarde de euro, ar putea să se concretizeze chiar în această săptămână, iar banca publică de dezvoltare KfW va acţiona ca creditor, susţin sursele.

O sursă din interiorul Guvernului german a apreciat că un împrumut acordat de KfW ar fi "un instrument evident" pentru a ajuta Gazprom Germania, având în vedere importanţa companiei şi dificultăţile cu care se confruntă în prezent, dar a adăugat că valoarea împrumutului nu poate fi dezvăluită deoarece discuţiile nu s-au finalizat încă.

Companiile germane se confruntă în prezent cu o creştere a costurilor cu energia, ca urmare a impactului războiului din Ucraina, ceea ce obligă Guvernul de la Berlin să pună la punct un set de măsuri pentru a le oferi sprijin financiar firmelor.

Gazprom Germania, care operează în mai multe ţări dar se concentrează pe activităţile de tranzacţionare, stocare şi transport din Germania, are nevoie de un sprijin financiar pentru a se asigura că poate să îşi păstreze rolul crucial pe care îl joacă pe cea mai mare piaţă de gaze din Europa. Cea mai importantă problemă cu care se confruntă compania, pe lângă păstrarea clienţilor, partenerilor de afaceri şi continuarea operaţiunilor, este preţul mare al gazelor naturale.

Gazprom Germania trebuie să cumpere gaze naturale de pe piaţa spot pentru a acoperi unele dintre obligaţiile sale contractuale după ce grupul rus Gazprom a renunţat la afacerile sale din Germania, exceptând unele activităţi de export. În prezent, preţurile spot la gaze naturale în Germania sunt de trei ori mai mari faţă de situaţia din urmă cu un an.

Autoritatea de reglementare în sectorul energiei din Germania, care în luna aprilie a acestui an a preluat controlul la Gazprom Germania, a informat că întregul său personal lucrează pentru ca operaţiunile Gazprom Germania să se poată derula fără întrerupere.

În prezent, una dintre priorităţile Guvernului german este reducerea radicală a dependenţei energetice de Rusia.

Risc de penurie de gaze în iarnă

Riscul unei penurii de gaz în această iarnă se profilează de când gigantul rus Gazprom a redus drastic livrările prin gazoductul Nord Stream de care Germania este în mod special dependentă.

Berlinul se teme ca Rusia să nu întrerupă complet această rută de aprovizionare.

„Suntem deja într-o situaţie în Germania nu s-a mai aflat niciodată. Pur şi simplu, dacă livrările de gaz rusesc vor rămâne la fel de slabe cum sunt acum, ne îndreptăm spre penuria de gaz“, a prevenit ministrul Habeck, care este şi vicecancelar din partea Verzilor. „Oricum, va fi doar în această iarnă“, a adăugat el în interviu.

Germania încearcă să compenseze această scădere prin achiziţii de la alţi producători şi dezvoltarea accelerată de infrastructuri pentru importul de gaz natural lichefiat.

De asemenea, va creşte temporar utilizarea cărbunelui, iar guvernul a îndemnat cele 41 milioane de gospodării să economisească energie.

Dacă toate acestea nu vor fi suficiente, „va trebui să facem alegeri de societate foarte dificile“. a explicat Habeck.

În caz de raţionalizare a gazului, reglementările europene dau prioritate gospodăriilor în faţa companiilor, dar „această reglementare a fost concepută pentru întreruperi de livrări pe termen scurt, nu pe termen lung“, a subliniat el.

Germania, prima economie europeană, al cărei consum, mai ales industrial, depinde în proporţie de 35% de importul de gaz din Rusia, acuză Moscova că duce o strategie deliberată de reducere a fluxurilor spre Europa pentru a destabiliza piaţa energetică.

De săptămâna trecută, livrările prin Nord Stream sunt în scădere cu 60%, Gazprom invocând o problemă tehnică.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Germania, #Nord Stream 2, #gazprom, #nationalizare, #expropriere, #gaz lichefiat, #Rusia, #energie , #Rusia