Orașul care a scăpat de datorii cu ajutorul banilor de la Pfizer-BioNTech. De ce a pompat gigantul pharma miliarde la Mainz

Luni, 27 Decembrie 2021, ora 20:53
4876 citiri
Orașul care a scăpat de datorii cu ajutorul banilor de la Pfizer-BioNTech. De ce a pompat gigantul pharma miliarde la Mainz
Orașul Mainz / FOTO: Captura Youtube

Mult timp rudă săracă a Frankfurt, Mainz își propune să profite de „publicitatea neprețuită” oferită de grupul biotehnologic Pfizer/BioNTech.

Fosta fortăreață romană de pe malul Rinului a devenit beneficiara veniturilor din taxe de un miliard de euro, în mare parte datorită BioNTech, dezvoltatorul vaccinului împotriva Covid-19, companie fondată în oraș în 2008.

„În timpul pandemiei, Mainz a devenit farmacia lumii”, a spus primarul Michael Ebling, care s-a angajat să folosească fondurile care provin de la BioNTech în lupta împotriva coronavirusului și pentru a plăti datoriile orașului.

Impozitele pe corporații – dintre care unele pot fi stabilite de autoritățile locale germane – vor fi, de asemenea, reduse în încercarea de a atrage mai multe întreprinderi din domeniul biotehnologie, scrie Financial Times.

Peste 2 miliarde de doze de vaccin BioNTech/Pfizer au fost livrate până în prezent, iar BioNTech este pe cale să înregistreze un profit net de peste 10 miliarde euro în 2021. Pentru cele nouă luni până la sfârșitul lunii septembrie, compania, care are filiale în SUA și alte orașe germane, cum ar fi Marburg, a plătit taxe de peste 3 miliarde de euro.

Cât din această sumă revine orașului Mainz nu se știe, dar pe surse, reprezentanți ai administrației locale spun că orașul cu 220 de mii de locuitori va încasa din taxe de la companii peste 1 miliard de euro în 2021, față de 173 milioane de euro în 2020. O creștere substanțială, care se bazează și pe succesul producătorului de vaccin.

După ce a atins faima globală pentru tipografia lui Gutenberg, în secolul al XV-lea, Mainz a fost de multă vreme ruda săracă a Frankfurt-ului vecin, centrul financiar al Germaniei. Însă, spre deosebire de Sindelfingen, un oraș din sud-vestul Germaniei, care găzduiește o fabrică Mercedes-Benz și care a folosit veniturile fiscale pentru a instala pavaje din marmură, Mainz nu vrea să arunce cu banii.

Deși orașul va fi pe plus, nu se pune pe cheltuit. “Prioritatea noastră este să scăpăm de datoria de 634 milioane € până la finalul lui 2022. Avem, deja, un consens politic în acest sens și până nu plătim toate datoriile nu facem cheltuieli discreționare”, le-a decratat Gunter Beck, director financiar al orașului, jurnaliștilor de la Financial Times.

Potrivit datelor de la Bundesbank, regiunea Rhineland-Palatine, din care face parte și orașul Mainz, a înregistrat în 2020 cea mai mare datorie publică pe cap de locuitor. Orașul Mainz, încearcă de mai bine de un deceniu să scape de datorii. Acum, situația se va modifica radical. În 2021, Mainz va avea un surplus de 1,1 miliarde de euro din încasări de taxe, iar autoritățile locale se așteaptă ca anul viitor această sumă să crească cu aproximativ 500 milioane €.

Pe lista investițiilor pe care orașul știe că le va face sunt cele legate de transformarea orașului într-un hub de biotehnologii, care ar urma să aducă încă 5 mii de noi locuri de muncă.

Anul viitor, taxele locale pentru firme vor scădea cu cel puțin o tremie, ceea ce ar însemna o economie de peste 350 milioane € pentru firme. Mainz nu ar fi primul oraș din Germania care face asta. Ingelheim, unde își are sediul a doua companie farmaceutică, ca mărime, din Germania – Boehringer- a adoptat, deja, o astfel de măsură pentru ca orașul să devină mult mai atractiv în comparație cu Wiesbaden și Frankfurt.

Deja, BioNTech/Pfizer a anunțat că va investi peste 1 miliard € în zonă pentru a-și construi mai multe sedii. Câștigă comunitățile, dar și alte firme, cum e Merck, companie care produce nanoparticule pentru serul BioNTech/Pfizer și furnizori precum producătorul de fiole Schott.

Gunter Beck, director financiar al orașului, care reprezintă Partidul Verzilor, este încrezător că astfel de companii și altele care vor veni vor păstra banii în Mainz, chiar dacă asta se face în detrimentul altor orașe cu taxe mai mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv...
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
#Germania, #Mainz, #taxe, #Pfizer BioNTech, #vaccin COVID 19 , #stiri externe