Germania donează 40 de milioane de euro ca "ajutor la contor" pentru moldoveni

Autor: Vitalie Calugareanu (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 18:09
3359 citiri

Germania donează vineri, 18 noiembrie, 40 de milioane de euro Republicii Moldova pentru depășirea crizei energetice. Banii vor ajunge direct la oameni prin factura la energie.

După majorarea substanțială a tarifelor la agenții energetici, pe fondul războiului din Ucraina, Guvernul de la Chișinău implementează un mecanism inedit de compensare în factură a tarifelor la energia electrică, gaz și energia termică în funcție de vulnerabilitatea energetică a familiilor. Pentru iarna care vine, Guvernul a prevăzut compensații în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești (1 EURO = 20 de lei). Banii vor ajunge la aproximativ 800 de mii de familii, repartizate în patru categorii de vulnerabilitate energetică în baza informațiilor deținute de autorități despre veniturile, consumul istoric de agenți energetici, componența familiilor și cheltuielile pentru nevoile de bază ale acestor gospodării. De exemplu, pentru o familie inclusă în prima categorie de vulnerabilitate (vulnerabilitate energetică foarte ridicată) statul va compensa, iarna, factura lunară la gaz cu 3110 lei (echivalentul a 155 de euro), cu 1450 de lei (72 de euro) factura la energia termică, precum și contravaloarea a 75 kw/h de energie electrică.

60% din familiile din Moldova se califică în categoria "foarte vulnerabile energetic"

Raportat la costul resurselor energetice în Republica Moldova, care s-a triplat după izbucnirea războiului în Ucraina, compensațiile oferite de Guvern ar acoperi aproximativ 20% din valoarea facturilor pe care le vor primi moldovenii dacă ar consuma, de exemplu, la fel de mult gaz, energie termică și curent ca și anul trecut. Ministrul moldovean al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, ne-a spus că 60% din familiile care s-au înregistrat pentru a primi compensații se califică în categoria "foarte vulnerabile energetic", urmând să beneficieze de compensație maximă.

Potrivit lui, bugetul de 5 miliarde de lei pentru compensații este format în proporție de 50 la sută din donații provenite de la partenerii externi ai Moldovei, în special din partea UE). Încă 50% din bani provin din taxele și impozitele colectate de stat de la cetățeni și antreprenori.

Ambasadoarea Germaniei: Vom continua să ajutăm Moldova

Ambasada Germaniei din Chișinău a anunțat vineri că se va face o donație de 40 milioane de euro pentru acordarea compensațiilor la energie cetățenilor moldoveni. Banii vin ca sprijin bugetar nerambursabil și au fost conveniți la cea de-a doua întâlnire a conferinței de sprijin pentru Moldova din iulie 2022 de la București. Potrivit ministrului Spatari, donația din partea Germaniei acoperă aproape 90% din valoarea totală a compensațiilor prevăzute de Guvern pentru luna noiembrie. „Adresez mulțumiri Germaniei nu doar pentru acest ajutor financiar semnificativ, atât de important în aceste vremuri agitate, dar şi pentru susținerea necondiționată în calea aleasă de Moldova spre integrarea europeană”, a menționat ministrul moldovean.

La rândul său, ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Uebber, a spus că Germania va continua să ajute Moldova în depășirea situației dificile actuale și o va însoți pe calea integrării europene: „Creșterea prețurilor la energie ca urmare a războiului neprovocat și nelegitim de agresiune al Rusiei în Ucraina duce la aceea că multe gospodării din Moldova trebuie să plătească o parte semnificativă din venitul lor pentru energie. Aceasta este o povară enormă pentru multe gospodării. Suntem bucuroși să putem fi alături de prietenii noștri moldoveni în aceste vremuri dificile. Cu cele 40 de milioane de euro, susținem Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care ajută în special gospodăriile care au cea mai mare nevoie”, a menționat diplomatul german.

Maia Sandu: Criza severă generează costuri peste resursele noastre

Despre complicațiile economice cu care se confruntă Moldova în prag de iarnă a vorbit vineri și președintele moldovean Maia Sandu, după învestirea în funcție a noului ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, și a noului ministru al Mediului, Rodica Iordanov. „În acest an, Guvernul a trebuit să facă față multor provocări fără precedent. Guvernul a reușit să mobilizeze resurse, inclusiv cu sprijin extern, pentru a ajuta oamenii cu venituri mici în această perioadă dificilă. Criza provocată de războiul din Ucraina a lovit în bunăstarea fiecărui cetățean. A creat greutăți, a pus în pericol stabilitatea economică și socială, securitatea și chiar viitorul țării”, a menționat Maia Sandu.

„Impactul acestei crize este atât de sever încât înlăturarea în totalitate a efectelor depășește resursele noastre. Aceste provocări vor continua, altele noi deja apar. Noi nu suntem aici doar pentru a stinge incendii, ci pentru a pune țara pe făgașul cel drept. Avem nevoie de progres substanțial în transformarea țării într-o democrație viabilă, bazată pe stat de drept și cu instituții funcționale. Trebuie să reușim să punem bazele unei economii sănătoase. Nu putem să ne ocupăm doar de crize, lăsând lucrurile strategice pe mai târziu. În această luptă suntem contra cronometru”, a subliniat șefa statului la ceremonia de învestire a celor doi miniștri noi.

Pe lângă „ajutorul la contor” oferit de Guvernul de la Chișinău oamenilor în special de la orașe, primesc ajutor și cei de la sate, care se încălzesc cu sobe pe lemne sau cărbuni. Guvernul oferă acestei categorii de cetățeni, câte 700 de lei lunar (35 de euro) și a creat un program prin care vinde gospodăriilor lemn de foc la preț mai mic decât cel de piață. Doar că e puțin lemn de foc în Moldova, iar autoritățile au restricționat tăierea pădurilor. În acest sens, Chișinăul a cerut ajutor României pentru a putea asigura cu lemn populația de la sate.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Germania, #ajutor financiar, #Republica Moldova , #Germania