Germania redevine o forță militară în NATO. Contractul de 13 miliarde de euro aprobat de parlament

Miercuri, 14 Decembrie 2022, ora 20:17
3889 citiri
Germania redevine o forță militară în NATO. Contractul de 13 miliarde de euro aprobat de parlament
Avion de luptă american de generația a V-a F-35 FOTO Military.com

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a anunțat miercuri, 14 decembrie, că a fost aprobată alocarea a 13 miliarde de euro pentru proiecte de achiziţii militare de către Comisia pentru buget a parlamentului, potrivit Reuters.

10 miliarde de euro vor fi alocate pentru cumpărarea de avioane F-35 produse de gigantul american Lockheed Martin.

Aceste proiecte sunt primele pentru care vor fi alocaţi bani din fondul special de aproximativ 100 de miliarde de euro, de la bugetul federal, pentru investiţii şi proiecte de înarmare, anunţat de cancelarul Olaf Scholz în urma lansării invaziei ruse în Ucraina.

”Acesta nu va fi probabil suficient pentru a acoperi lacunele care au apărut în anii trecuţi pentru că am neglijat achiziţiile”, a afirmat Lambrecht referitor la fondul special.

Germania are în vedere să cumpere în total 35 de avioane F-35, precum şi echipamentele aferente şi rachete şi alte arme pentru dotarea aparatelor de zbor.

Primele opt avioane F-35 vor fi livrate armatei germane în 2026.

Noile avioane vor înlocui modelul Tornado, singurul avion din dotarea forţelor germane capabil să poarte bombe nucleare americane aflate în Germania şi care pot fi utilizate în cazul unui conflict.

Avioanele Tornado se află în dotarea forţelor aeriene germane încă din anii '80, iar Berlinul intenţionează să renunţe la ele până în 2030.

În luna februarie, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele membre NATO, în contextul în care conflictul din Ucraina a forţat Berlinul să-şi regândească politica externă şi de securitate.

Sărăcia lovește tot mai puternic populația Germaniei. Care sunt categoriile defavorizate
Sărăcia lovește tot mai puternic populația Germaniei. Care sunt categoriile defavorizate
Aproximativ 14,2 milioane de persoane din Germania trăiau în sărăcie în 2022, reprezentând 16,8% din populaţie şi o creştere cu 100.000 faţă de anul precedent şi cu aproape un milion...
UEFA analizează o decizie care poate afecta și naționala României
UEFA analizează o decizie care poate afecta și naționala României
UEFA va asculta îngrijorările selecţionerilor echipelor naţionale cu privire la mărimea loturilor pentru EURO 2024 din Germania, a anunţat joi organizaţia care conduce fotbalul european,...
#Germania, #cheltuieli militare, #aparare, #avioane F35 , #Germania