Cum este testat de Rusia noul cancelar al Germaniei. Efectele încordării armate de la granița Ucrainei

Marti, 18 Ianuarie 2022, ora 16:29
4542 citiri
Cum este testat de Rusia noul cancelar al Germaniei. Efectele încordării armate de la granița Ucrainei
Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov/ FOTO: Twitter

Confuzia Rusiei asupra Ucrainei și conflictul Moscovei cu Occidentul creează diviziuni în noua coaliție de guvernare a Germaniei, fiind un test de politică externă timpurie pentru cancelarul Olaf Scholz, scrie Politico.eu.

Marți, ministrul de externe Annalena Baerbock, din partea Verzilor, partener junior de coaliție, s-a deplasat la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov pentru discuții care speră că vor duce la o detensionare la granița cu Ucraina, unde Rusia a a adunat aproximativ 100.000 de militari.

În timp ce Baerbock a pledat atât pentru dialogul cu Rusia, cât și pentru o linie mai strictă față de Rusia, vizita ei la Moscova este complicată de semnale contradictorii venite de la Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului și riscă să dea impresia că Berlinul poate fi o verigă slabă care poate fi folosită de Kremlin. Diviziunile din cadrul coaliției germane sunt deosebit de vizibile când vine vorba de controversatul gazoduct Nord Stream 2, pe care criticii îl numesc o „armă geopolitică” pe care Moscova ar putea-o folosi împotriva Ucrainei sau a UE și despre care SUA au spus că va fi supus sancțiunilor ample în cazul unui atac asupra Ucrainei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a primit-o, în premieră, marți, 18 ianuarie, pe noua şefă a diplomaţiei germane, pe agenda discuţiilor urmând să se afle cel mai probabil subiecte precum Nord Stream şi comasarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina.

"Vom avea o discuţie aprofundată despre problemele internaţionale de actualitate, în special în privinţa concretizării propunerilor Rusiei în legătură cu garanţiile de securitate", a precizat diplomaţia rusă într-un comunicat.

Lavrov a subliniat într-o conferinţă de presă că în această săptămână aşteaptă "răspunsuri concrete" din partea SUA pe acest subiect.

"Partea rusă este în măsură să îşi apere interesele", a spus el, în timp ce Occidentul a atras atenţia că orice ofensivă asupra Ucrainei ar avea consecinţe economice şi geopolitice grele pentru Rusia.

Promisiunile făcute Ucrainei

La începutul acestei săptămâni, ministrul german de externe Annalena Baerbock a vizitat Ucraina, și a avertizat că „orice escaladare ulterioară ar avea un preț mare pentru regimul rus – economic, politic și strategic”.

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a promis luni la Kiev că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei, exprimându-şi în acelaşi timp dorinţa pentru "un dialog serios" cu Moscova, relatează AFP.

Această primă vizită a şefei diplomaţiei germane survine în plină criză geopolitică, Europa şi SUA suspectând Kremlinul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva aliatului lor Ucraina, un conflict care ar putea destabiliza continentul european.

"Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei", a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

"Suntem pregătiţi să începem un dialog serios cu Rusia", a adăugat ea, în încercarea de a dezamorsa o situaţie prezentă "extrem de periculoasă".

La rândul său, Kuleba a spus că a abordat chestiunea sensibilă a livrărilor de arme către Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Berlinul că împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO.

"Dialogul nostru cu Germania pe acest subiect va continua", a subliniat el.

"Ştim de unde şi ce fel de arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriile. Lucrăm la asta în fiecare zi, iar rezultatele nu sunt rele", a mai declarat Kuleba.

Moscova neagă orice intenţie de a invada Ucraina şi denunţă în schimb consolidarea NATO la frontierele sale şi dorinţa Alianţei Nord-Atlantice de a integra ţări precum Ucraina şi Georgia, pe care Rusia le consideră parte a sferei sale de influenţă.

Rusia cere garanţii de securitate în vederea detensionării situaţiei, în special angajamentul NATO că nu se va extinde spre Est, o revendicare considerată inacceptabilă de rivalii săi.

Cererile Rusiei

Luni, Rusia a cerut Germaniei şi întregii Uniuni Europene să nu întârzie cu certificarea gazoductului Nord Stream 2, care a devenit un punct central în disputele politice dintre Moscova şi Occident, potrivit Reuters.

Acest gazoduct, ce are ca destinaţie Germania, ar dubla capacitatea de export de gaz rusesc pe sub Marea Baltică, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, ocolind Ucraina.

Proiectul, administrat de gigantul rus Gazprom, a iritat SUA şi ţări europene precum Ucraina şi Polonia încă de dinainte de finalizarea construcţiei sale în septembrie, autorizaţiile nefiind aşteptate mai devreme de jumătatea acestui an.

"Procedura de certificare din partea organismelor de reglementare din Germania şi a Comisiei Europene nu ar trebui amânată artificial şi politizată", a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Serviciul de contraspionaj ABW din Polonia a anunţat joi, 28 martie, că este în curs o operaţiune care vizează o reţea de spionaj rusă, care se desfăşoară în coordonare cu serviciile din...
#Germania, #Rusia, #cancelarus olaf schulz, #test, #vizita ministru de externe, #Annalena Baerbock , #Rusia