Datorită lui Vladimir Putin, Germania s-a trezit: Cum a finanțat Berlinul invazia Rusiei din Ucraina

Joi, 11 August 2022, ora 23:27
5305 citiri
Datorită lui Vladimir Putin, Germania s-a trezit: Cum a finanțat Berlinul invazia Rusiei din Ucraina
Datorită lui Putin, Germania s-a trezit la realitate FOTO: Economist

Războiul din Ucraina al Rusiei nu s-a dezvoltat neapărat în avantajul lui Vladimir Putin. El a trimis Suedia și Finlanda să facă cerere de aderare la NATO, a adâncit naționalismul ucrainean și a determinat țările dependente de energia Moscovei să caute alte surse. Însă, marea schimbare din Europa produsă de războiul lui Putin a constituit-o trezirea gigantului somnoros, Germania, care prin importurile sale din Rusia a finanțat fără să vrea războiul Kremlinului.

Ardoarea lui Putin de a declanșa războiul din Ucraina s-a dovedit a fi catalizatorul care transformă Germania, după propriul său coșmar, condus de cancelarul Angela Merkel, care a îngăduit dependența Berlinului de petrolul și gazele Rusiei, atâția ani, se arată într-o analiză din The Economist.

Norii se adunaseră de multă vreme deasupra Germaniei, iar dependența de combustibilul rusesc ieftin, cultivată cu grijă de Putin, a fost scoasă în evidență de războiul din Ucraina.

Stat NATO, lovit din plin de războiul lui Putin: Prețul pâinii, creștere de peste 50% și inflația la maximum din 1998

Germanii nu erau doar vulnerabili la șantajul energetic al Kremlinului, dar au finanțat și invazia lui Putin. Această situație mizerabilă a fost produsul unui eșec al Germaniei. Comerțul cu Rusia a fost făcut de cancelarul Angela Merkel, un premier de lungă durată, care a permis țării să nu audă rugămințile aliaților în privința investițiilor mai mari pentru apărarea statului, dar și a Europei.

Economia Germaniei a rămas excesiv de dependentă de exportul de produse tradiționale de inginerie, în special din China. Berlinul a investit insuficient în infrastructură, digitalizarea este lentă în sectorul public și privat.

O țară NATO se prăbușește din cauza lui Putin: Prețurile la alimente au crescut cu 94,7%, iar ce e mai rău urmează

Dar acum, la doar 3 zile de la invazia lui Putin, Germania s-a trezit, iar cancelarul Olaf Scholz a ținut un discurs istoric în Bundestag, semnalând ruptura de pacifism, de Rusia și de o creștere rapidă a cheltuielilor pentru înarmare, la 100 de miliarde de euro.

Când Putin a invadat Ucraina, Germania era dependentă 55% de gazele din Rusia. Acum, deja dependența de Moscova s-a redus la jumătate, iar depozitele de gaze se construiesc într-un ritm alert. Berlinul a pornit centralele electrice pe cărbuni și va investi enorm în energii regenerabile.

Dar pericolele pândesc. Turcia sau o a doua administrație Trump în Statele Unite, ar putea dezerta de la alianța NATO. Germania s-ar confrunta atunci cu o provocare de securitate mult mai împovărătoare, fiind al doilea membru NATO ca mărime, dar cea mai slabă putere militară.

Pentru prima dată Putin ar arunca în luptă o nouă armă: Aeronava invizibilă S-70 nedetectabilă pe radare VIDEO

Dacă Germania ar abandona Ucraina, ar fi o tragedie, atât pentru germani, cât și pentru ucraineni. Acest război al lui Putin este un conflict legat de viitorul continentului. În plus, este o oportunitate pentru Germania să-și recupereze locul din inima Europei.

Accident cu 5 morți pe o autostradă din Germania, după ce un autobuz s-a răsturnat în afara carosabilului FOTO/VIDEO
Accident cu 5 morți pe o autostradă din Germania, după ce un autobuz s-a răsturnat în afara carosabilului FOTO/VIDEO
Poliția germană anunță că cel puţin cinci persoane au murit, iar altele sunt rănite după ce un autocar cu 53 de pasageri a făcut accident şi s-a răsturnat pe autostradă, în apropiere...
Carambol uriaș, cu 40 de mașini implicate, pe o autostradă din Germania. Zeci de răniți și doi morți
Carambol uriaș, cu 40 de mașini implicate, pe o autostradă din Germania. Zeci de răniți și doi morți
Circa 40 de mașini au fost implicate într-o serie de trei accidente în masă, pe autostrada A3, lângă Würzburg, Germania, duminică, 24 martie. 27 de persoane au fost rănite, iar doi oameni...
#Germania Rusia, #Germania Putin Ucraina, #invazie Rusia Ucraina, #Germania, #putin merkel, #Germania gaze Rusia , #Razboi Ucraina