Germania creează confuzie în SUA și la NATO: Se uită Berlinul mai mult spre Est decât spre Vest? ANALIZĂ

Marti, 01 Februarie 2022, ora 11:50
4676 citiri
Germania creează confuzie în SUA și la NATO: Se uită Berlinul mai mult spre Est decât spre Vest? ANALIZĂ
Olaf Scholz va merge la Casa Albă, într-o vizită oficială FOTO: DW

Noul guvern al Germaniei este criticat pentru politica sa în privința Rusiei, în timpul celei mai mari crize de securitate europeană din ultima vreme. Semnalele venite de la Berlin privind sancțiunile împotriva Moscovei și livrările de arme defensive în Ucraina au creat confuzie în Statele Unite și la NATO.

Aceste aspecte ar putea să producă o fisură în răspunsul comun al NATO la o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina. Analiștii se întreabă dacă Germania se va întoarce la o poziție mai puțin dură față de Moscova, așa cum s-a întâmplat înainte ca Putin să anexeze Crimeea în 2014?, se arată într-o analiză publicată în The National Interest.

Însă, este prea devreme și prea contraproductiv ca specialiștii să spună dacă Berlinul nu va urma abordarea fermă propusă de NATO față de Rusia și dacă se va uita mai degrabă spre Est decât spre Vest.

Poziția din ultimul timp a Germaniei din Europa și la nivelul NATO este criticată. Acum ar trebuie depuse toate eforturile pentru a consolida un front comun unificat și a face presiuni asupra Berlinului, să facă mai mult decât strictul necesar, în contextul crizei din Ucraina.

Primele contacte au apărut deja, astfel secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken au călătorit la Berlin pentru a analiza poziția Germania și a uniformiza părerile.

O serie de mesaje venite de la oficiali germani, care fac parte din guvernul multipartid, a făcut dificilă distingerea vocilor care reprezintă poziția oficială a Germaniei. Pentru prima dată în istoria țării, aceasta este guvernată de o coaliție formată din trei partide.

Senatul SUA va lovi Rusia cu sancțiuni dure. ”Nu vrem să se repete Acordul lui Hitler din 1938” VIDEO

Va schimba Joe Biden poziția Germaniei față de Rusia?

Cancelarul Olaf Scholz a tăcut prea mult în legătură cu controversatul gazoduct Nord Stream 2, realizat cu Rusia. Acesta a evitat să se pronunțe foarte clar în public privind o închidere a proiectului, în cazul unei posibile invazii a Rusiei în Ucraina.

Berlinul trebuie să își respecte promisiunea de a stopa funcționarea conductei în situația oricărei escaladări a Rusiei, chiar dacă aceasta dăunează intereselor economice și energetice ale Germaniei.

Putin a vrut să prindă SUA și NATO în cursă, dar a căzut în propria capcană ANALIZĂ

O altă poziție discordantă în NATO, este legată de faptul că Germania refuză să trimită armament în Ucraina, așa cum spre exemplu Statele Unite au făcut-o deja. Motivul invocat de Berlin este acela că acest ajutor militar ar contribui la o escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina. Germania a anunțat totuși că va trimte 5.000 de căști militare Ucrainei, dar a exclus furnizarea de arme letale.

Cu toate astea, vizita Cancelarului Olaf Scholz din 7 februarie 2022 de la Casa Albă, unde va avea convorbiri cu președintele Statelor Unite Joe Biden, ar putea aduce clarificări a poziției Germaniei în privința Rusiei și de a demonstra angajamentul Berlinului față de o abordare unificată a alianței NATO.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Germania NATO Statele Unite Germania, #Germania Rusia, #Rusia Ucraina conflict, #Nord Stream 2 Germania Rusia , #Germania