Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Gerhard Schröder, criticat dur după întâlnirea cu Vladimir Putin. Fostul cancelar îndeamnă Occidentul să înțeleagă "temerile reale ale Rusiei"

Joi, 04 August 2022, ora 12:01
3420 citiri
Gerhard Schröder, criticat dur după întâlnirea cu Vladimir Putin. Fostul cancelar îndeamnă Occidentul să înțeleagă "temerile reale ale Rusiei"
Fostul cancelar german Gerhard Schroder are o relatie veche cu Vladimir Putin FOTO Hepta

Fostul cancelar german Gerhard Schröder a fost criticat pentru o întâlnire privată cu liderul rus, Vladimir Putin, după ce acesta a plecat în vacanță la Moscova pentru a-l întâlni.

Schröder a declarat presei germane, într-un interviu amplu, că nu are de ce să-și prezinte scuze din cauza prieteniei sale cu Putin, pe care l-a întâlnit săptămâna trecută în timpul unei vizite în capitala Rusiei.

Schröder a fost supus unor critici acerbe pentru legăturile sale de afaceri cu compania de gaze de stat rusă Gazprom. El a fost una dintre forțele motrice din spatele construcției a două conducte de la Marea Baltică pentru a transporta gaz în Europa, dintre care una a fost suspendată după invazia Ucrainei. Cealaltă, Nord Stream 1, livrează în prezent doar 20 la sută din nivelul de gaz așteptat, invocând "motive tehnice".

Schröder se confruntă cu o anchetă a social-democraților, partid al cărui membru este din 1963, din cauza legăturilor sale cu Kremlinul și a refuzului său de a se distanța de Putin, și riscă să fie totuși exclus din formațiune.

Într-un interviu de cinci ore pentru revista Stern și radiodifuzorul RTL, el nu a oferit nicio perspectivă directă asupra felului cum gândește liderul rus. Cu toate acestea, el a spus, după discuțiile sale cu Putin, că a considerat că conflictul cu Rusia este „rezolvabil”, dar necesită mai multe negocieri – pe care Germania și Franța ar trebui să le conducă – și o mai mare manifestare de sensibilitate din partea Occidentului față de „temerile reale ale Rusiei de a fi blocată” de către țări ostile, care „se hrănesc din evenimente istorice”, temeri care au fost „din păcate, și valabile”.

Schröder a recomandat un statut de neutralitate în stil austriac pentru Ucraina și un aranjament în stil elvețian al cantoanelor pentru ceea ce el a numit regiunea Donbas „mai complicată” din estul Ucrainei. Fostul cancelar a spus că ambele părți trebuie să demonstreze dorința de a face compromisuri.

Dar Schröder nu a părut disponibil să vorbească despre atrocitățile care au fost comise de trupele rusești de la începutul celei mai recente etape a conflictului, inclusiv masacrul de la Bucea și moartea a mii de civili în toată țara, deportarea forțată a mii de ucraineni și acuzațiile că Kremlinul încearcă să elimine populația.

În ceea ce privește discuția cu privire la motivul pentru care doar o cincime – sau 30 de milioane de metri cubi pe zi – din cantitatea estimată de gaz curge în prezent prin conducta Nord Stream 1, Schröder a spus că vina este la compania germană Siemens, pe care a acuzat-o că a eșuat să livreze Rusiei o turbină recent reparată.

Dar, potrivit guvernului german și Siemens, Moscova este de vină pentru refuzul său de a prelua livrarea turbinei, care a fost recent transportată din Canada în Germania, după ce a fost acordată o dispensă specială care a permis suspendarea temporară a sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Am vedea 60 de milioane de metri cubi, deci dublu față de cantitatea care curge în prezent, dacă turbina ar fi disponibilă. Din câte înțeleg eu, asta este din cauza Siemens”, a spus el. Aceeași explicație cu privire la motivul pentru care turbina rămâne blocată în fabrica Siemens Energy din Mühlheim an der Ruhr a fost oferită și de Putin.

Miercuri, 2 august, fabrica a fost vizitată de cancelarul german, Olaf Scholz, care a sperat să profite de ocazie pentru, după cum a spus el, „a dezvăluit cacealma Rusiei”, subliniind că problema livrării turbinei este din cauza Moscovei.

Schröder a fost criticat și pe rețelele de socializare și în cercurile guvernamentale pentru insistența sa în interviu că soluția simplă pentru nevoile energetice ale Germaniei ar fi activarea Nord Stream 2, a cărei dare în folosință a fost suspendată de guvernul german în semn de protest față de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie.

„Cea mai simplă soluție ar fi pornirea funcționării Nord Stream 2”, a spus Schröder. „Este finalizată. Dacă într-adevăr devine o problemă în ceea ce privește gazul, avem această conductă și, cu ambele conducte împreună, nu ar fi nicio problemă de aprovizionare pentru industria germană sau pentru gospodăriile germane”.

Întrebat de ce a refuzat să se distanțeze de Putin, Schröder a răspuns: „Mă întreb cum ar ajuta pe cineva dacă m-aș distanța personal de Vladimir Putin? Poate chiar pot fi de folos. Deci de ce să-mi cer scuze?”

Prizonieri ruși filmați în timp ce rosteau ”Slava Ukraini”. Operațiune spectaculoasă de capturare lângă Donețk VIDEO
Prizonieri ruși filmați în timp ce rosteau ”Slava Ukraini”. Operațiune spectaculoasă de capturare lângă Donețk VIDEO
Soldații ucraineni din batalionul 24 de asalt „Aidar” au capturat un grup de ocupanți ruși în regiunea Donețk. Videoclipul operațiunii a fost publicat de serviciul de presă al...
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
#Gerhard Schroeder, #Gerhard Schroder Rusia, #Gerhard Schroder Vladimir Putin, #razboi Ucraina, #Nord Stream 2, #Nord Stream , #Germania