Mii de protestatari din Georgia, dispersați de poliție cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade asurzitoare VIDEO

Miercuri, 08 Martie 2023, ora 23:21
1945 citiri
Mii de protestatari din Georgia, dispersați de poliție cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă și grenade asurzitoare VIDEO
Manifestanți în capitala Georgiei FOTO / captură video Twitter Thomas van Linge

Poliţia din capitala georgiană Tbilisi a folosit din nou miercuri seara gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi grenade asurzitoare, încercând să disperseze a doua zi consecutivă de manifestaţii împotriva legii privind "agenţii străini" despre care criticii spun că semnalează o derivă autoritară în stil rusesc, relatează Reuters.

Protestele au reînceput miercuri după-amiază cu un marş pe bulevardul Rustaveli pentru a marca Ziua Internaţională a Femeii, care este o sărbătoare publică. Mii de persoane s-au adunat apoi în faţa Parlamentului la lăsarea serii, purtând steaguri georgiene şi ale Uniunii Europene, strigând "Nu legii ruseşti" şi blocând traficul.

Georgienii protestează din nou faţă de legea de inspiraţie rusă, după ciocniri violente cu poliţia în ajun.

Sute de poliţişti, mulţi dintre ei purtând scuturi antirevoltă, s-au adunat pe străzile din jurul clădirii Parlamentului în încercarea de a dispersa protestatarii. Spre deosebire de ciocnirile violente de marţi seară, nu au existat semne că demonstranţii ar fi aruncat cu sticle incendiare sau pietre în poliţişti.

Nori de gaze lacrimogene s-au revărsat pe bulevardul central Rustaveli din Tbilisi, unde se află Parlamentul, forţând cel puţin o parte dintre miile de manifestanţi să se îndepărteze.

Câteva zeci de persoane reuşiseră să treacă ceva mai devreme de gardul metalic improvizat la o anumită distanţă de Parlament, dar nu au dat semne că ar încerca să intre în clădire. Protestatarii au spart, totuşi, cel puţin un geam.

"Acum este (un) moment în care suntem atacaţi direct de guvern", a declarat jurnalistul Mihail Gvadzabia, în vârstă de 24 de ani. "Este foarte clar că din ce în ce mai mulţi oameni îşi dau seama că acest lucru este înfricoşător şi că ar trebui să lupte pentru viitorul lor", a comentat el.

"Nu putem lăsa ţara noastră să devină pro-rusă sau un stat rusesc sau nedemocratic. Nu avem altă opţiune. Fie Georgia este democratică, fie nu există Georgia. Vom învinge", a declarat Vahtang Berikaşvili, un inginer de software în vârstă de 33 de ani.

Imagini de la proteste mai mici din oraşul Batumi, staţiune balneară de la Marea Neagră, a doua ca mărime din Georgia, au fost, de asemenea, distribuite online.

Ministerul de Interne a declarat că 77 de persoane au fost reţinute după protestele de marţi, care au început în momentul în care legislatorii au aprobat în primă lectură legea care impune ca orice organizaţie ce primeşte mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "agent străin", în caz contrar riscând amenzi substanţiale.

Partidul de guvernământ Visul Georgian spune că legea este inspirată de legislaţia americană a anilor 1930, dar criticii, inclusiv preşedinta Salome Zurabişvili, spun că aceasta aminteşte de o lege rusă pe care Kremlinul a folosit-o pentru a reprima disidenţa şi ar putea afecta şansele Georgiei de aderare la Uniunea Europeană.

Protest Greenpeace la sediul OMV Petrom. Ce au scris activiștii pe clădirea cu vopsea galbenă FOTO
Protest Greenpeace la sediul OMV Petrom. Ce au scris activiștii pe clădirea cu vopsea galbenă FOTO
Activiştii Greenpeace protestează, miercuri, 27 martie, la sediul OMV Petrom, împotriva noului proiect de gaze fosile al OMV Petrom, Neptun Deep, afirmând că va ameninţa habitatele din Marea...
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Echipa naţională a Georgiei s-a calificat marţi seara în premieră la un turneu final al Euro, după ce a învins Grecia, pe teren propriu, după lovituri de departajare, scor 4-2, în prima...
#Georgia, #manifestanti, #proteste, #proteste violente, #tunuri cu apa, #grenade , #Georgia