”Nu servim ocupanților!”. Rușii nu sunt văzuți cu ochi buni în Georgia, trebuie să demonstreze că nu-l susțin pe Putin

Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 05:48
3050 citiri
”Nu servim ocupanților!”. Rușii nu sunt văzuți cu ochi buni în Georgia, trebuie să demonstreze că nu-l susțin pe Putin
Graffiti anti-război in Tbilisi. FOTO: Moscow Times

„Lumea ar trebui să oprească agresiunea rusă”, scrie pe un afiș pe peretele unui bar din Tbilisi, capitala Georgiei, această țară din Caucazul de Sud, care a devenit casa a zeci de mii de emigranți ruși de la invazia Ucrainei.

„Rușii care vin în Georgia nu ar trebui să uite niciodată că vin într-un loc care este atacat din țara lor”, a spus Data Lapauri, proprietarul barului Dedaena.

Pentru mulți georgieni, invazia Kremlinului în Ucraina vecină a reînviat amintiri dureroase ale războiului ruso-georgian din 2008 și sprijinul pe care Moscova îl oferă regiunilor separatiste ale Georgiei. În același timp, un val de ruși anti-război, care se tem de recrutare, de criza economică și de o reprimare politică acasă, a devenit o prezență notabilă pe străzile capitalei georgiene Tbilisi, notează „The Moscow Times“.

În timp ce majoritatea georgienilor nu are probleme cu noua comunitate rusă, unele tensiuni continuă să apară, deoarece războiul din Ucraina, care durează de șase luni, nu dă semne că se va încheia.

Ca un semn de îndoială, câțiva proprietari de afaceri georgieni au început să ceară clienților ruși să confirme că nu îl susțin pe președintele Vladimir Putin - verbal sau în scris.

„Lumea ar trebui să oprească agresiunea rusă”, scrie pe un afiș de pe peretele unui bar din această națiune din Caucazul de Sud, care a devenit casa a zeci de mii de imigranți ruși de la invazia din Ucraina.

„Politica vizelor“

Dedaena este una dintre unitățile care au pus în aplicare ceea ce ei numesc „politica vizelor”. „Rușii care vin în Georgia nu ar trebui să uite niciodată că vin într-un loc care este atacat de țara lor”, a declarat Data Lapauri, proprietarul barului Dedaena.

Cetățenii ruși care doresc să intre în bar trebuie să completeze un formular online și să fie de acord cu o listă de declarații, cum ar fi „Condamn agresiunea rusă în Ucraina”. De asemenea, vizitatorii sunt rugați să nu vorbească în limba rusă sau „să se angajeze în discuții politice în timp ce sunt beți”, potrivit formularului online.

„Este o politică extremă să spui că persoanele de o anumită națiune nu sunt binevenite aici. Dar nu vreau să am în barul pe care îl dețin pe cineva care susține războiul din Ucraina și a votat pentru Putin. Nu vrem să-i servim pe ocupanți”, a declarat Lapauri pentru „The Moscow Times“, stând pe terasa barului într-o seară aglomerată de joi.

Printre alte cazuri în care companii georgiene au făcut cereri speciale rușilor se numără Bank of Georgia, care le-a cerut pentru scurt timp rușilor, în martie, să semneze un formular în care să spună că „condamnă agresiunea Rusiei în Georgia și Ucraina”. Cel mai faimos club de noapte din Georgia, Bassiani, ar fi împiedicat rușii să intre din cauza naționalității lor.

Dedaena, care poartă numele unei cărți celebre din secolul al XIX-lea pentru copiii care învață georgiană, a decis să implementeze „politica de vize„ din cauza „numărului tot mai mare de cazuri de comportament nepotrivit din partea turiștilor ruși”, a declarat Lapauri, adăugând că a fost „o modalitate de a proteja barul și de a-l menține prietenos și plăcut”.

„Ni se întâmplă destul de des ca oamenii din Rusia să ne ceară servicii și meniuri în limba rusă sau să plătească în ruble. Uneori în mod agresiv. Ca și cum ar fi ceva ce le aparține. Cu siguranță aș fi preferat să nu introducem politica de vize, pentru că nu mi se pare bună, dar am fost forțați să o facem”, a declarat proprietarul barului.

Rușii consideră că sunt discriminați

Cu toate acestea, mulți ruși care trăiesc în Georgia spun că astfel de măsuri le încalcă drepturile. „Cred că astfel de măsuri sunt inacceptabile, contravin legilor internaționale - orice discriminare bazată pe naționalitate sau opinii politice este inacceptabilă”, a declarat pentru The Moscow Times Uliana Kalinina, cu cetățenie rusă, care s-a mutat în Georgia în 2017. „Este o incitare la ură în țara în care trăim cu toții”, a spus ea.

Există, de asemenea, dovezi că polițiștii de frontieră georgieni refuză din ce în ce mai des intrarea jurnaliștilor și activiștilor ruși proeminenți atunci când aceștia încearcă să intre în țară.

Cei care se opun restricțiilor pentru cetățenii ruși susțin că țintirea rușilor nu face decât să crească tensiunile cu localnicii.

„Majoritatea oamenilor care s-au mutat în Georgia nu susțin politica lui Putin și războiul - aceștia sunt cei care merg la proteste și își exprimă cu voce tare opiniile politice”, a declarat un expatriat rus cu rădăcini georgiene.

Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Echipa naţională a Georgiei s-a calificat marţi seara în premieră la un turneu final al Euro, după ce a învins Grecia, pe teren propriu, după lovituri de departajare, scor 4-2, în prima...
Premierul Japoniei a cerut o întâlnire cu Kim Jong Un. „Discuţii la nivel înalt pentru a rezolva disputele”
Premierul Japoniei a cerut o întâlnire cu Kim Jong Un. „Discuţii la nivel înalt pentru a rezolva disputele”
Fumio Kishida, premierul Japoniei a cerut o reuniune cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, a declarat luni, 25 martie, influenta soră a acestuia din urmă, care a precizat însă că întâlnirea...
#Georgia, #imigranti rusi, #tensiuni, #Localnici, #Tbilisi, #Bar , #Georgia