Câte șanse are demersul AUR de a-l suspenda pe Iohannis

Luni, 01 Noiembrie 2021, ora 16:42
6784 citiri
Câte șanse are demersul AUR de a-l suspenda pe Iohannis
Liderii AUR au anunțat că inițiază o procedură pentru suspendarea președintelui FOTO Facebook / Claudiu Târziu

Demersul anunțat de liderii AUR are șanse infime de reușită. În primă fază, AUR are nevoie de semnăturile PSD, apoi și de voturile PSD, și de voturile USR. Referendumul în sine ar fi o formalitate, însă e aproape imposibil să se ajungă la urne.

Procedura de suspendare a președintelui poate fi demarată de minimum o treime dintre parlamentari. Așadar, 156 de semnături. AUR numără doar 43 de parlamentari, iar PNL, UDMR și USR nu susțin demersul. Tabăra Orban e, deocamdată, prea firavă (13 voturi). Prin urmare, singura șansă ca procedura AUR să fie declanșată ar fi sprijinul PSD (157 de voturi). Dacă partidul condus de Marcel Ciolacu bate palma cu George Simion, suspendarea se pune în mișcare.

Însă tot e prea puțin. Următorul pas: e nevoie de o majoritate parlamentară care să voteze suspendarea președintelui Iohannis. În această fază, USR e decisiv. Doar printr-o alianță de conjunctură între AUR, PSD și USR se poate ajunge la suspendarea președintelui. Deși cele trei partide s-au aliat la moțiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu, e greu de crezut că USR se va alia din nou cu AUR, de această dată împotriva lui Iohannis. Dacian Cioloș a anunțat că nu susține, momentan, suspendarea lui Iohannis.

Totuși, dacă s-ar ajunge la referendum, Klaus Iohannis ar fi ușor de demis. Spre deosebire de referendumul din 2012 declanșat de USL împotriva lui Traian Băsescu, pragul de prezență a fost scăzut de la 50% la 30%.

În 2012, referendumul USL pentru demiterea lui Traian Băsescu a picat la mustață: nu a fost atins pragul de prezență de 50%, prin urmare referendumul a fost invalidat de CCR.

Ulterior, PSD a modificat legea scăzând pragul de prezență de la 50% la 30%. În ciuda sesizărilor făcute de PD-L și de Traian Băsescu, CCR a dat undă verde. Scăderea pragului la referendum a fost opera lui Eugen Nicolicea, pe atunci deputat PSD. Nicolicea a semnat proiectul de lege alături Florin Iordache și de Valeriu Zgonea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#suspendare presedinte, #Klaus Iohannis presedinte, #George Simion AUR, #Claudiu Tarziu , #Stiri George Simion