Revista Nature publică un studiu despre partidul AUR: „Ideologia de bază a partidului, o amenințare mare asupra democrației”

Joi, 18 August 2022, ora 21:50
5934 citiri
Revista Nature publică un studiu despre partidul AUR: „Ideologia de bază a partidului, o amenințare mare asupra democrației”
Liderul AUR George Simion a fost acuzat de mai multe ori că promovează ideologia legionară FOTO Facebook / George Simion

Doi cercetători români au publicat în presigioasa revistă Nature un studiu despre partidul AUR, menționând că „și-a făcut campanie într-un mod insidos, atât pe rețelele de socializare, cât și în zonele rurale mai sărace ale României”.

Studiul este titrat drept „Discursul urii revizuit în discursul politic românesc: de la Legiunea Arhanghelului Mihail (1927-1941) la AUR (2020-prezent)” și este semnat de Oana Celia Gheorghiu (lector universitar la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, unde predă Studii culturale și Studii de traducere) și Alexandru Praisler (lector la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați).

În abstractul studiului, cei doi specialiști notează că au analizat mostre dintr-un discurs al unuia dintre liderii AUR și că l-au comparat cu discursurile din anii '40 care au deschis calea pentru venirea la putere a legionarilor.

„Ultra-conservator, ultra-ortodox, naționalist și xenofob, pledând pentru "familie, națiune, credință creștină și libertate", partidul Alianța pentru Uniunea Românilor (de acum înainte AUR - care se traduce prin "AUR" în limba română) [Alianța pentru Unitatea Românilor] și-a făcut campanie într-un mod insidios, atât pe rețelele de socializare, cât și în zonele rurale mai sărace ale României, luând un avânt pe care puțini îl puteau prevedea la alegerile din 2020. Este în mâinile experților în discursuri să deconstruiască astfel de discursuri de ură și să avertizeze atât factorii de decizie politică, cât și populația în general, să nu le permită să prolifereze în sfera publică. În consecință, bazându-se pe abordarea istorico-discursivă (DHA), această lucrare își propune să analizeze mostre dintr-un discurs al unuia dintre liderii/ideologii de AUR, comparându-le cu discursul incendiar care a deschis calea spre venirea legionarilor la putere în 1940”, notează cei doi cercetători.

„Narațiunile AUR persistă în inconștientul colectiv”

În concluziile studiului, cei doi specialiști notează cum AUR își denigrează frecvent opoziția și că astfel se propagă reprezentări eronate, care vor rămâne în timp. Totodată, studiul susține că AUR încearcă prin discursul său să manipuleze memoria colectivă și reușește să scape de răspundere prin faptul că este perceput ca fiind inofensiv ori „răul cel mai mic”.

„Legitimând situația actuală și anunțând un viitor (b) mai corect, discursul politic asociat cu AUR dezvăluie mecanismele acestui tip particular de activitate socială sau practicile recurente în general folosite în cadrul profesiei. În cadrul acestuia se află reprezentări ale ideologiei și ale ideologilor anunțați, precum și reprezentări eronate ale opoziției denigrate. Odată ce apare suficient de frecvent, devine ușor de corelat cu adresantul, fiind recognoscibil chiar și în absența sursei originale sau a susținătorilor săi.

În plus, procesul este continuu. Purificând istoria și manipulând memoria, narațiunile AUR persistă în inconștientul colectiv și sunt lăsate să prolifereze pentru că, în România, cel puțin deocamdată, ele par să fie respinse ca fiind exotice și inofensive, fiind percepute în mod obișnuit ca un rău mai mic decât cel pe care îl reprezintă în realitate”, se arată în concluziile celor doi cercetători.

Discursul urii și amenințarea asupra democrației

Mai departe, studiul concluzionează că deși pe prim plan apar discursurile lui George Simion, mai periculoase sunt cuvântările lui Sorin Lavric, considerat a fi arhitectul ideologiei AUR. Experții subliniază că discursul promovat de acesta din urmă reprezintă o amenințare mare asupra democrației și că este foarte asemănător cu cel legionar.

„În timp ce intervențiile frecvente și vociferările publice ale lui George Simion, senatorul și activistul civic al AUR, sunt dominate de un populism recunoscut pe scară largă, ideologia de bază a partidului, formulată și susținută de arhitectul său, Sorin Lavric (așa cum este exemplificată aici), reprezintă amenințări mai mari la adresa democrației și a normalității, fiind indiscutabil îndatorată celei a Legiunii (ca intertext identificabil). Ca și precursorii săi de extremă-dreapta interbelică, discursul de ură al lui Lavric este militant, antagonist, ultranaționalist și ortodox. La fel ca în cazurile anterioare de alocuțiuni legionare, acesta obiectifică femeile și îl vizează pe Celălalt, deși antisemitismul a fost înlocuit cu o politică antiminoritară, care degradează grupurile etnice (în special romii și maghiarii) și refuză identitatea de gen.

Deoarece cadrele situaționale sunt semnificativ diferite, recontextualizarea, "manifestată concret în intertextualitatea și interdiscursivitatea textelor" (Wodak și Richardson, 2013: p. 8) rămâne esențială pentru a citi în palimpsestul AUR și pentru a identifica orientările similare și discursul de ură al Legiunii Arhanghelului Mihail”, mai notează cercetătorii.

De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
La începutul lunii martie 2024, vestea că Pro România negociază o alianță cu AUR a stârnit reacții vehemente din partea membrilor dar și a susținătorilor formațiunii politice conduse de...
George Simion în fața a sute de simpatizanți AUR la Craiova: ”Singurul motiv pentru care ei fac aceste alegeri comasate e frica de voi”
George Simion în fața a sute de simpatizanți AUR la Craiova: ”Singurul motiv pentru care ei fac aceste alegeri comasate e frica de voi”
Preşedintele AUR, George Simion, a participat, duminică, la Craiova, la un eveniment al formaţiunii, la care s-a referit din nou la comasarea alegerilor. ”Tipul de luptător al lui Tudor...
#George Simion, #aur, #sorin lavric, #revista natura, #studiu nature, #studiu partidul aur , #Stiri George Simion