Cum a punctat politic George Simion prin marketizarea propriei nunți. Apelul la tradițional și candidatura la prezidențiale

Luni, 29 August 2022, ora 23:21
3650 citiri
Cum a punctat politic George Simion prin marketizarea propriei nunți. Apelul la tradițional și candidatura la prezidențiale
George Simion a transmis nunta pe pagina personală de Facebook FOTO Facebook / George Simion

Liderul AUR George Simion s-a căsătorit weekendul trecut într-un eveniment planificat de luni bune, axat pe valori ale partidului precum naționalismul și tradiția, dar care, conform specialiștilor, a urmărit și bifarea unor obiective politice.

George Simion și-a anunțat nunta de luni bune, anunțând de la început că îi invită pe „toți românii” și că singura condiție de participare este cămașa populară. Anunțul, precum și mesajele ulterioare, au atras mai multe comparații cu căsătoria liderului Mișcării Legionare Corneliu Zelea Codreanu.

În spatele evenimentului dorit a fi „popular”, transmis în direct pe pagina de Facebook a liderului AUR și acoperit integral de către un post de televiziune, liderii AUR au transmis mesaje cu apel la naționalism și ortodoxim, folosindu-se de umbrela tradiționalului. Totodată, Simion a reușit prin nunta sa să puncteze și politici. Contactat de Ziare.com, analistul politic Radu Delicote notează că nunta lui Simion a reușit foarte bine să mobilizeze actualul public țintă al partidului, dar și a membrilor de partid, mobilizați ca la carte pentru eveniment.

„Nu a fost întâmplătoare prezența lui Dan Diaconescu

Întrebat dacă propria nuntă a reprezintă o rampă pentru alegerile prezidențiale din 2024, Delicote este e părere că Simion vrea să crească notorietatea partidului și nu pe a sa neapărat și că există șanse ca reprezentantul AUR pentru prezidențiale să fie altul decât Simion. În ce privește apelul la tradiționalism, intens promovat în cadrul evenimentului, analistul e de părere că face parte dintr-un mesaj mai amplu al partidului.

„Este apelul ăsta la tradiționalism. Toată chestiunea asta în sine ca o manevră de imagine este o cimentare a retoricii pe care o vor folosi în campanie. Există câteva narative acolo. Noi versus ei, câteva elemente de mesaj, apelul la naționalism, elemente pe care le-am văzut și la PRM și la PPDD. Nu cred că a fost întâmplătoare prezența lui Dan Diaconescu acolo la eveniment de exemplu. E un narativ prin care-și țin aproape anumite categorii de public țintă. Au urmărit îndeaproape la televizor”, notează specialistul.

George Simion versus lehamitea alegătorilor

Chestionat dacă prin amploarea și mesajele pe care George Simion le-a transmis la nuntă AUR poate atrage un public nou, Delicote precizează că este sceptic. Acesta subliniază că „a fost o campanie foarte bună de comunicare, dusă dintr-un capăt în altul”, însă este greu de spus dacă va reușit astfel să atragă un nou tip de electorat, în condițiile în care procentul de votanți este în scădere.

„Lumea e destul de nemulțumită, este frica asta a iernii, a facturilor care explodează, nemulțumirea că e din ce în ce mai scumpă viața. Un eveniment de genul ăsta poate să vină și să puncteze pozitiv la capitolul imagine, dar s-ar putea ca lehamitea în politică să fie atât de mare încât să nu mai conteze electoratul nou ci să conteze electoratul pe care îl ai deja, practic conservarea electorală și atât”.

Comparația cu nunta lui Corneliu Zelea Codreanu

Deși George Simion și ceilalți lideri AUR au negat orice legătură cu mișcarea legionară a lui Corneliu Zelea Codreanu, numeroase surse au comparat nunta lui Simion cu cea a lui Codreanu, acesta din urmă organizând în 1925 o nuntă populară, cu public în care erau invitați toți românii. Conform unor estimări istorice, la eveniment au participat atunci între 80.000 și 100.000 de oameni pe câmpul din Crângul Petrești. Ulterior, evenimentul a fost considerat una dintre cele mai eficiente acțiuni de marketing politic din istoria României.

Întrebat dacă poate fi comparată nunta lui Simion cu cea a liderului legionar, Radu Delicote relatează că adevărul este undeva la mijloc.

„Înțeleg genul ăsta de ștampilare și genul ăsta de retorică. Adevărul cred că e undeva la mijloc. Îmi dau seama de ce a fost comparat cu nunta lui Corneliu Zelea Codreanu. N-aș vrea să vorbesc dacă e realistă sau nu comparația, ci mai degrabă ar trebui să ne uităm la context. Și din punct de vedere social și politic și geopolitic. Atunci erau alte vremuri.

La finalul zilei, un eveniment de genul ăsta poate să aducă punctaj foarte mult electoral pentru partid. Nu neapărat pentru el, George Simion, și de aici nu cred că o să fie neapărat candidatul la prezidențiale”, a conchis analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#George Simion, #nunta george simion, #alegeri prezidentiale 2024, #Miscarea Legionara , #Stiri George Simion