Cronica infamă a controverselor și scandalurilor în care a fost implicat AUR. De ce partidul nu va fi afectat în sondaje

Luni, 07 Februarie 2022, ora 21:50
4031 citiri
Cronica infamă a controverselor și scandalurilor în care a fost implicat AUR. De ce partidul nu va fi afectat în sondaje
Președintele AUR George Simion a fost centrul mai multor scandaluri FOTO Facebook / George Simion

În ultima săptămâna AUR a suferit mai multe lovituri și a fost implicat într-un scandal după ce președintele partidului George Simion l-a bruscat pe ministrul Energiei Virgil Popescu în plenul Parlamentului. Deși tot mai multe instituții și politicieni se dezic de AUR, electoratul formațiunii rămâne intact.

Vineri, 4 februarie, Biserica Ortodoxă Română a transmis un mesaj prin care a dat de înțeles că se delimitează clar de partidul AUR, acuzându-l că „parazitează prestigiul Bisericii”. Purtătorul de cuvânt BOR, Vasile Bănescu, a transmis că „amestecarea nătângă” a religiei cu politica a făcut deja prea multe victime.

Explicațiile lui Bănescu au venit după ce în spațiul public au apărut „speculaţii referitoare la cripto-alianţe ale unei formaţiuni politice şi grupuscule `ortodoxe` cu Biserica, care ar gira astfel formule ale excesului” din discursul politic naţional pe anumite teme. Mai mult, purtătorul de cuvânt al BOR subliniază simbolurile Bisericii nu pot fi instrumentate politic.

„S-a solicitat public un punct de vedere şi o lămurire a poziţionării Bisericii faţă de entităţi politice care îi parazitează prestigiul şi îşi asociază din proprie şi impură iniţiativă numele trecător cu numele veşnic al Bisericii. Nimic nu e mai străin creştinismului real şi Bisericii autentice decât instrumentalizarea credinţei şi a simbolurilor sale în cheie politică, orice culoare ar avea aceasta şi oricât de seducător ar suna vocea sirenelor ei”, a mai relatat Vasile Bănescu.

În ianuarie, la Timişoara, liderul AUR George Simion a dat de înţeles că mitropolitul Banatului ar susţine demersul formaţiunii de constituire a Ligii anti-Fritz.

Respins de suveraniști

Co-președintele AUR, George Simion, a reușit săptămâna trecută să îi șocheze pe politicienii spanioli, după ce a participat la o conferință a suveraniștilor de la Madrid fără a fi invitat. Acesta a mințit că reprezintă România la summit, alături de PNȚCD, însă tot ce a reușit să facă înainte de a fi dat afară a fost doar un selfie cu un lider al partidului de extremă dreaptă din Spania - VOX.

Un purtător de cuvânt al partidului VOX aa confirmat pentru G4Media că Simion a fost dat afară de la eveniment. Reprezentanții partidului s-au declarat ”șocați” de comportamentul liderului AUR, acuzat că a mințit într-o serie de postări pe Twitter.

”Domnul Simion nu a fost invitat la summit-ul de la Madrid. Este corectă informația că a fost scos afară de forțele de ordine pentru că n-a fost invitat. Nu a primit nici o invitație. Nu suntem deloc mulțumiți cu această situație. Nu este adevărat nici că a semnat declarația comună, decât dacă s-a ascuns undeva. Suntem șocați de această informație. Este prima dacă când se întâmplă așa ceva în istoria noastră politică”, a declarat Alonso de Mendoza, un purtător de cuvânt al delegației VOX din Parlamentul European. El a mai precizat că VOX nu participa la evenimentul AUR, care ar urma să fie organizat în luna februarie.

Conflicte interne. Simion, amenințare către colegi

AUR se confruntă și cu probleme interne, mărul discordiei fiind propunerea lui Călin Georgescu ca președinte de onoare al partidului. Deși numele este susținut de co-președintele AUR George Simion, celălalt co-președinte, Claudiu Târziu, se dezice de această decizie. Acesta din urmă a explicat într-o declarație pentru Europa Liberă că prezența lui Georgescu în funcția de președinte de onoare al partidului ar face „deservicii” pentru AUR. Acesta adaugă că pentru a obține o astfel de funcție este nevoie de anumite criterii: o contribuție decisivă la formarea și evoluția partidului sau să fie o personalitate a societății care a făcut lucruri bune pentru România.

Mai mult, săptămâna trecută au apărut zvonuri în presă cum că o parte din AUR ar dori debarcarea lui Simion. Acesta din urmă a publicat apoi joia trecută, 3 ianuarie, o amenințare către proprii colegi de partid: „ Nu mă dă nimeni afară din AUR, poate îi dau eu pe ei. Nu voi denigra niciodată alt patriot și calea noastră e una singură: unirea face puterea!”

„Hoțul” și „prostul”

AUR a fost implicat într-un scandal și luni, 7 februarie, după ce George Simion l-a bruscat pe ministrul Energiei Virgil Popescu, la prezidiul Parlamentului. În timp ce Virgil Popescu își susținea discursul, liderul AUR s-a dus la tribună și l-a apucat de după umeri, după care a început să îi urle în față ”Ești un hoț”.

”Domnule președinte, pot să îi spun domnului Simion să se ducă la domnul Putin și să-i spună să ieftinească gazul?”, spune Virgil Popescu la microfon.

În acel moment Simion se duce lângă el, îl apucă de după umeri și îi zbiară în față „Ești un hoț!”.

Mai mulți politicieni de la PNL, USR și inclusiv PSD au reacționat la incidentul din Parlament și au condamnat gestul lui George Simion. În replică, acesta din urmă a afirmat sfidător că nu l-a bruscat pe Virgil Popescu.

"Am fost la domnul Virgil Popescu la prezidiu să îi spun că e un hoţ, pentru că este un hoţ. Nu e nicio agresiune, că nu i-am făcut nimic. (...) M-a deranjat faptul că e un hoţ şi i-am zis că este un hoţ şi vorbesc în numele a milioane de români care sunt deranjaţi de facturile pe care le primesc. Şi omul acesta vine şi minte cu nonşalanţă. Este posibil aşa ceva? Trebuie să mai zicem câteodată şi adevărul de la tribuna Parlamentului. Dacă vezi un hoţ, te duci la el şi îi zici că e un hoţ, pentru că nu e posibil să îl ţină în braţe, ştie tot PNL-ul, ştie tot USR-ul, întrebaţi-l şi pe domnul Năsui, că au fost la guvernare împreună", a spus Simion la Palatul Parlamentului.

Procentul AUR rămâne intact

Cu toate că AUR a fost implicat în ultimele luni într-o suită de controverse și tot mai multe instituții anunță că se dezic de formațiunea condusă de George Simion, creșterea AUR în sondaje nu este afectată. Contactat de Ziare.com, analistul politic Alfred Bulai a explicat că baza electoratului AUR este unul de conjunctură, și care de regulă este dezamăgit de opoziție și de guvernare. De aceea, toate derapajele și scandalurile în care este implicat partidul nu va afecta într-o mare măsură electoratul.

Mai mult, problema este accentuată și de faptul că guvernarea a avut o problemă de comunicare și că nu a știut cum să se adreseze oamenilor de rând atunci când a impus numeroasele restricții, precum și modul în care a gestionat campania de vaccinare.

„Greșeala de comunicare a guvernanților a fost că a încercat să sugereze, inclusiv prin campanii plătite, că unii sunt deștepți, că se vaccinează și alții sunt tâmpiți pentru că nu se vaccinează. Principiu de comunicare elementară, de-a naibii nu fac ce-mi zici dacă mă faci tâmpit. AUR a crescut iar datorită politicilor proaste ale guvernanților. Ei au creat spațiu de expansiune, nu au făcut ei lucruri senzaționale. În principiu sunt creația partidelor de la guvernare care nu și-au recunoscut greșelile”, mai notează politologul.

În momentul în care țara noastră va slăbi cureaua restricțiilor, și AUR va scădea, mai adaugă analistul.

„În măsura în care se vor ridica restricțiile, AUR s-ar putea să aibă un moment de scădere. O mare parte din electoratul lor sunt alături de ei pentru că sunt singurii care încearcă să vorbească altfel decât guvernanții și care luptă pentru eliminarea restricțiilor. Dacă nu vor mai fi restricții, mesajele vor fi ca în USR-Dragnea. În momentul ăla dispare o mare parte din electorat”, a conchis Alfred Bulai.

Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#George Simion, #presedinte aur, #scandal aur, #Parlament, #partid extremist , #Stiri George Simion