George Simion profită de scandalul diplomatic privind românii din Ucraina. Liderul AUR cere oprirea ajutorului către Kiev

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 21:09
10476 citiri
George Simion profită de scandalul diplomatic privind românii din Ucraina. Liderul AUR cere oprirea ajutorului către Kiev
Lideurl AUR George Simion a cerut oprirea ajutorului acordat către Ucraina FOTO Facebook / George Simion

Președintele AUR George Simion a cerut ca țara noastră să oprească ajutoarele pe care le acordă Ucrainei în contextul războiului cu Rusia după ce Kievul a adoptat o lege controversată privind statutul minorităților.

„România nu mai trebuie să ajute Ucraina dacă românii din Cernăuți sunt batjocoriți în continuare!”, a scris George Simion pe Facebook.

Reacția acestuia vine în contextul în care parlamentul Ucrainei a votat în decembrie o nouă lege a minorităților care nu facilitează accesul la educație în limba maternă, deși liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a făcut o promisiune în acest sens în Legislativul de la București în urmă cu câteva luni.

Concret, legea nu permite copiilor de diverse etnii să studieze materiile în limbile lor, deși până în 2017 se putea și se păstrează ideea de „cote lingvistice în educație”. În concluzie, limba română își va face loc cu atât mai greu în școlile ucrainene.

O reacție la legea din Ucraina a venit și din partea prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, care a notat că „este nedrept și jignitor”. Acesta a adăugat că este de neînțeles atitudinea Ucrainei, țară care vrea să adere la Uniunea Europeană.

„Parlamentul de la Kiev a votat pe 13 Decembrie a lege a educației care limitează accesul minorităților la școală în limba maternă. Este nedrept și jignitor. Se mențin prevederile legii din 2017 care limitează accesul la educație al minorităților. Se stipulează ca, după clasele primare, se introduc cote proporționale pe criterii etnice, ceea ce face ca elevii români să aibă materii cu predilecție în ucraineană și termină liceul fără sa aibă competente solide in limba maternă.

Sunt mâhnit, deoarece după invadarea Ucrainei de către Putin, românii au arătat o solidaritate rară în lume, i-au considerat pe refugiați membri ai familiilor lor, și-au dat cămașa de pe ei, iar statul român a alocat resurse pentru facilitarea tranzitului către alte state UE, dacă au dorit”, a transmis Rareș Bogdan.

Reacție și de la MAE

Ministerul Afacerilor Externe a transmis autorităților ucrainene nemulțumirile sale cu privire la adoptarea, de către Rada Supremă a Ucrainei, în urmă cu nouă zile, pe 13 decembrie 2022, a legii privitoare la învățământul în limba maternă pentru minoritățile naționale.

Aspectele de analiză și solicitările anterior prezentate au fost transmise părții ucrainene prin intermediul unei scrisori adresate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu omologului său Dmitro Kuleba.

De asemenea, ele vor fi detaliate în contactele Centralei MAE cu Ambasada Ucrainei la București și ale Ambasadei României la Kiev cu autoritățile ucrainene, în continuarea dialogului frecvent și dens pe acest subiect, deja derulat.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător și clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ. De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei consultări adecvate a reprezentanților comunității române din Ucraina, așa cum a solicitat partea română”, spune MAE într-un comunicat remis presei joi.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#George Simion, #romani din ucraina, #lege ucraina, #minoritati romane Ucraina , #Stiri George Simion