AUR, partidul fără aliați în perspectiva anului electoral 2024: ”Nu există interes pentru PSD, PNL și USR, Pro România e un partid mort”

Miercuri, 22 Februarie 2023, ora 03:40
4789 citiri
AUR, partidul fără aliați în perspectiva anului electoral 2024: ”Nu există interes pentru PSD, PNL și USR, Pro România e un partid mort”
George Simion, liderul AUR FOTO Facebook/ George Simion

Anul electoral 2024 este după colț, astfel că liderii politici au început deja să demareze campaniile electorale mai mult sau mai puțin oficial, să pună la punct strategii și să găsească potențiali aliați care le-ar putea oferi câteva procente în plus.

Cea mai recentă controversă îi are drept protagoniști pe George Simion, liderul AUR, și pe Victor Ponta, președintele Pro România. Cei doi au fost fotografiați împreună, astfel că au apărut speculații privind o posibilă alianță. Cu toate acestea, amândoi au negat scenariul, susținând că a fost vorba despre o consiliere pe probleme economice.

„Cu Ponta ce să zic. Nu va candida de pe listele noastre, nu facem alianță, nu despre asta am vorbit. Nu, mă întâlnesc de vreo 6-7 luni cam o dată pe lună, o dată la două luni și îl ascult în întrebările pe care le am legate de economie, legate de viitorul proiect de țară, legate de proiectele pe care le-a început, a încercat să le facă în timpul guvernării. Vorbim, dar vorbești cum vorbești cu alți foști prim-miniștri, dar noi alianță facem cu cei pe care vi i-am anunțat. Nu-i lăsați pe unii și alții să vă spună alte chestii”, a spus șeful AUR într-un live pe Facebook.

„Nu e niciun secret - și nimic de ascuns! (...) George Simion este un lider politic nou (îmi place faptul că este “viu” fără să fiu de acord cu toate ideile sale) - conduce un partid fără experiența guvernamentală - dacă mă consultă pe probleme de program economic, îi spun părerea mea și îl sprijin cu toată deschiderea! Despre asta am discutat când ne-am văzut. Și voi fi în continuare deschis să sprijin, pe zona economică, orice proiect al PSD sau AUR (la PNL și USR nu văd deloc asemenea proiecte - este un vid total în acest domeniu, și o lipsă de competență și consecvența extrem de nocivă; adică sunt în economie exact ca și Șeful lor - Dl Președinte Iohannis, suficienți, dezinteresați și aroganți fără nicio substanță)”, a scris Victor Ponta.

Pro România nu a reușit să atingă pragul electoral în urma alegerilor parlamentare din 2020, obținând 4,09%. În cel mai recent sondaj realizat de CURS, în ianuarie, AUR a fost cotat cu 14%. Cu alte cuvinte, o alianță cu Pro România nu i-ar aduce majoritate parlamentară nici în cel mai optimist scenariu.

Consultantul politic Adrian Zăbavă a explicat pentru Ziare.com ce s-ar putea ascunde în spatele întâlnirii dintre George Simion și Victor Ponta, dar și ce partide ar putea facă alianță cu AUR în vederea anului electoral 2024.

Pro România, un proiect mort

Adrian Zăbavă arată că Victor Ponta ”nu mai are un partid” și că ”Pro România este un proiect mort”, drept urmare consideră că o potențială alianță nu ar fi altceva decât ”o greșeală” din partea lui George Simion.

”Victor Ponta nu mai are un partid, Pro România nu mai există, e un proiect mort. Mai există aleși locali care au candidat din partea Pro România, nu s-a făcut o trecere a tuturor către alte forțe politice. Dar proiectul politic nu mai există și chiar dacă ar mai exista, ar fi o greșeală a AUR să se alieze cu Pro România.

În momentul de față AUR își trage voturile din mișcarea anti-sistem. Nu poți clama în continuare credibil povestea asta când te aliezi cu Victor Ponta. Au fost totuși un milion de oameni din diaspora în 2014 care au ieșit la vot doar ca să nu iasă Ponta președinte. E greu să te duci la ei acum, chiar dacă au trecut 10 ani, și să le spui ”Victor Ponta era bun, mă aliez cu el, votați AUR”. Mai ales că Victor Ponta nu a venit pe un cal alb, nu a reușit să își spele imaginea în 10 ani astfel încât să își întoarcă cariera politică la 180 de grade, dovadă faptul că Pro România nu a reușit să treacă pragul electoral în 2020. În consecință, nu văd o colaborare politică oficializată de acest gen între cele două partide deocamdată”, explică Adrian Zăbavă.

Consultantul politic arată că un scenariu mai probabil ar fi ca Ponta să îl susțină pe George Simion în 2024, dar fără să aibă un rol electoral.

”E cert că Victor Ponta, de o bună bucată de timp, încearcă mesajele naționaliste și în această direcție se duce întreaga sa comunicare. El a fost ușor mai temperat în perioada în care s-a discutat despre o fuziune între PSD și Pro România, această fuziune pare că a fost dată uitării fie din cauza neînțelegerilor, fie din cauza unor probleme de fond, ce țin inclusiv de datoriile Pro România. Victor Ponta tatonează calea naționalismului și populismului de genul AUR. Cred că în această direcție va merge rolul lui în 2024. Nu știu dacă va fi un rol electoral, dar e foarte posibil să fie vorba despre o susținere explicită pe care Ponta să o ofere în 2024”, mai arată Adrian Zăbavă.

AUR, partidul fără aliați

De când a intrat pe scena politică românească, AUR a continuat să crească în sondaje. Chiar și așa, la momentul actual, partidul ar avea nevoie de un aliat pentru a obține majoritate. Problema este însă că pionii importanți nu doresc o astfel de asociere și ar exista deschidere doar din partea formațiunilor politice mici, care nu au oricum sorți de izbândă, dar în această situație nu ar exista beneficii notabile pentru AUR.

”Din partidele sau politicienii vechi, care astăzi au șansa de a intra în parlament, cred că nimeni (n.r. - nu s-ar alia cu AUR). S-ar alia cu AUR mâine oricine nu are astăzi o perspectivă pentru 2024. De aici au pornit și semnele de întrebare legitime legate de Victor Ponta pentru că el nu are un plan politic cu șanse.

Nu există un interes pentru PSD, PNL și USR în perspectiva unei alianțe cu AUR. Nici pentru Forța Dreptei, nici pentru PMP care reprezintă un electoral destul de diferit față de cel al AUR În consecință rămân în picioare alianțele între AUR și lideri politici mai mici, poate chiar mai radicali, fie partidul Dianei Șoșoacă, fie alte partide care încearcă să capitalizeze acest curent politic cu potențial electoral important.

Până la urmă există un potențial mai mare în acest curent politic decât scorul AUR. Asta înseamnă atât că AUR mai poate crește, cât și că alte partide mai pot lua din acest electorat, ajungând ulterior la o înțelegere și la crearea unui pol în jurul AUR. AUR și-ar dori să capitalizeze tot, dar poate în preajma lui 2024 ne putem gândi și la un pol mai mare construit în jurul partidului. Oricum ei au încercat de-a lungul timpului să se credibilizeze prin colaborarea cu diferite partide, chiar dacă rămase doar la nivel de lume, pentru a scăpa de această etichetă de extremiști, de proscriși”, detaliază consultantul politic.

Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
#George Simion, #Victor Ponta, #aur, #an electoral 2024 , #AUR