AUR se dizolvă pe zi ce trece după numeroase demisii în lanț. Unde a eșuat partidul

Joi, 05 Mai 2022, ora 03:25
21381 citiri
AUR se dizolvă pe zi ce trece după numeroase demisii în lanț. Unde a eșuat partidul
Liderul AUR George Simion rămâne tot mai singur FOTO Facebook / George Simion

AUR se dizolvă pe zi ce trece după mai multe demisii în lanț din partea parlamentarilor. Unde a eșuat partidul.

Tot mai mulți membri, dar si apropiați ai partidului AUR s-au distanțat în ultimele săptămâni de formațiune. Aproape toți arată cu degetul către liderul formațiunii, George Simion.

Noul val al demisiilor din AUR a început de la finalul lunii martie, atunci când deputatul Dănuț Aelenei a anunțat că demisionează din grupul parlamentar al partidului. Fost contracandidat al lui George Simion pentru șefia AUR, Aelenei s-a plâns că a fost amenințat și a sugerat că alegerile ar fi fost fraudate.

„Nu poţi să conduci o ţară, domnule Simion, dacă în interiorul partidului tău faci lucruri ilegale şi nestatutare. La Constanţa există un număr de 18 înregistrări luate în mod ilegal parlamentarilor AUR, înregistrări transmise, tolerate şi folosite împotriva mea tocmai de conducerea de partid. (...) În ultimele zile am fost ameninţat verbal că o să fiu călcat de o maşină, dar nu pot demonstra acest lucru. Chiar astăzi asupra mea şi soţiei a avut loc o încercare de atentat pentru care am dovezi”, afirma Aelenei.

Două săptămâni mai târziu, George Simion era abandonat și de către unul dintre consultanții săi politici. Specializat pe probleme de relații internaționale, Anton Pisaroglu anunța că rupe colaborarea cu AUR și cu Simion, spunând, în contextul războiului din Ucraina, că politica sa „devine periculoasă pentru România”.

„Am evaluat de o perioadă de timp încoace decizia de a mă alătura lui George Simion în calitate de consultant politic pe probleme de relații internaționale. Din păcate, am ajuns la concluzia că această colaborare nu mai poate continua, atât din motive de diferențe ideologice, cât și din cauza unor discrepanțe care țin de convingerile personale, aspecte care s-au relevat pe măsura apropierii de partid”, a scris Pisaroglu pe Facebook.

Marioneta are nevoie de marionete

Fenomenul a continuat, iar la finalul lunii martie Biroul Național de Conducere al AUR decidea să-i excludă pe deputații Dănuț Aelenei, Nicolae Roman și Ciprian Ciubuc. Partidul motiva atunci că era „forțat” să ia această decizie întrucât statutul AUR prevede sancționarea celor care dăunează imaginii publice a partidului.

Dat afară din formațiune, Ciprian Ciubuc a lansat mai multe atacuri la adresa lui George Simion. Marți, 3 mai, acesta susținea că liderul AUR este controlat de generali ai Serviciului de Informații Externe (SIE).

„Șantaj și tactici securiste marca Simeon, Generalii lui 'Dumnezeu' sunt sfetnici buni mai ales acum când îi pleacă nisipul de sub picioare! Marioneta are nevoie de marionete!”, scria Ciubuc pe Facebook.

Critici asupra lui George Simion au venit și din partea deputatului AUR Gheorghe Rusu, care l-a acuzat pe liderul formațiunii de „trădare”, precum și că ar suferi de „beția puterii”. Mai mult, acesta a anunțat că urmează să demisioneze din partid, alături de alți colegi parlamentari.

„Eram pe vremea când alți băgători în seamă nici nu-l cunoșteau! Îl ajutam pentru că atunci credeam în el și în lupta lui! Acum totul s-a schimbat! Bani și interese! Aroganță și manipulare! Restul este un patriotist deșanțat de fațadă!

Din păcate, George nu mai este același! Beția puterii i-a venit de hac! Voi continua lupta pentru aceleași valori și principii alături de toți cei care se vor alătura mie!”, a relatat Rusu.

Gheorghe Rusu nu a apucat însă să-și depună demisia deoarece a fost exclus de conducerea partidului miercuri, 4 mai.

FOTO Facebook / Ciprian Ciubuc

Odată cu ridicarea restricțiilor pandemice, a dispărut și principala temă de discuție a AUR, care, anterior acestui moment, a organizat zeci de proteste în toată țara împotriva „dictaturii sanitare”, a certificatului verde sau a obligativității vaccinului. Odată cu acest moment, la care se adaugă și războiul din Ucraina, manifestațiile partidului aproape au dispărut cu totul, iar nemulțumirile din interior au început să crească. Contactat de Ziare.com, analistul politic Alfred Bulai a explicat că AUR nu a știut să se adapteze ridicării restricțiilor și a rămas blocat în vechea retorică, fără să vină cu alte subiecte.

Startul plecărilor a fost dat încă de anul trecut

La bilanțul de final al primei sesiuni parlamentare, AUR apărea drept singurul partid care își execută proprii parlamentari, în timp ce alții au plecat de bună voie.

În decembrie 2020, nici bine nu se încheiaseră alegerile parlamentare că AUR anunța că exclude din rândurile sale primul membru. Intrat în Parlament pe listele AUR, ca deputat de Brașov, Francisc Tobă a rămas fără sprijinul parlamentar al partidului, după ce, în presă, apăruseră informații care arătau că numele lui Tobă apare în dosarul represiunii de la Sibiu din timpul Revoluției din 1989.

De o excludere rapidă a avut parte și senatoarea Diana Șoșoacă. După ce timp de mai multe săptămâni difuzase mai multe mesaje controversate, printre care și diverse teorii ale conspirației privind pandemia de COVID-19 sau efectele vaccinului, pe 10 februarie conducerea AUR anunța că o excludere pe Șoșoacă din grupul parlamentar pe motiv că „a adus atingere intereselor și imaginii partidului”.

În aceeași zi cu excluderea lui Șoșoacă conducerea AUR a hotărât să-l execute și pe deputatul Mihai Lasca, pe care partidul îl acuză că la momentul înscrierii pe listele de candidați ai partidului, acesta „a omis să prezinte faptul că este urmărit penal pentru organizare de grup infracțional și este condamnat penal pentru vătămare corporală”.

Următoarea plecare a avut loc pe 2 august, după ce Anamaria Gavrilă, deputat ales pe listele AUR, a anunțat că își dă demisia pe motiv că nu a avut susținere în interiorul formațiunii. Mesajul său a fost însă criticat de mai mulți susținători AUR care o acuză că motivul real ar fi faptul că dorește să se înscrie în PNL.

Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#George Simion, #aur, #partidul AUR, #demisii parlamentari aur , #Stiri George Simion