Simion se opune în continuare legii offshore: ”Nu există sancțiuni pentru cei care exploatează în Marea Neagră”

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 11:28
2906 citiri
Simion se opune în continuare legii offshore: ”Nu există sancțiuni pentru cei care exploatează în Marea Neagră”
George Simion, liderul AUR FOTO Facebook/ George Simion

Deputaţii AUR vor vota împotriva împotriva legii offshore, dacă nu vor reuşi să treacă în plen amendamentele care le-au fost respinse în Comisiile de buget şi industrie, a declarat, miercuri, preşedintele partidului, George Simion, care a acuzat că ministrul Energiei, Virgil Popescu, vrea ca acest act normativ să fie adoptat "pe repede înainte", fără să existe consens politic şi fără un "minim" de transparenţă.

"Suntem total de acord că exploatarea gazelor trebuia începută de ieri, dacă era posibil. Îl tragem la răspundere pe Virgil Popescu pentru că nu a demarat procedurile mai devreme, dar asta nu înseamnă că trebuie să adoptăm o lege pe repede înainte, fără a exista un consens politic şi fără un minim de transparenţă. Asta acuzăm şi, de aceea, dacă nu reuşim să trecem din amendamentele respinse în Comisiile de buget şi industrie, AUR va vota împotrivă", a precizat Simion, la Palatul Parlamentului.

El a criticat faptul că actul normativ nu prevede sancţiuni pentru cei care exploatează în Marea Neagră, adăugând că AUR a depus un amendament ca acestea să meargă până la 30% din cifra de afaceri dacă nu se respectă legea.

"Nu există sancţiuni pentru cei care exploatează în Marea Neagră. Dacă exploata Romgazul şi doar Romgazul nu aveam nimic împotrivă, fiind o companie a statului român. Au fost scoase sancţiunile pe traseul legislativ la Senat şi ni s-a spus că pot fi sancţionaţi pe altă lege. Nu considerăm normal ca în actuala lege să existe doar drepturi pentru cei care exploatează zăcămintele şi nu şi obligaţii şi nu şi modalităţi de penalizare. În acest sens, am depus un amendament pentru adăugarea de sancţiuni cu până la 30% din cifra de afaceri. Cred că, dacă era doar Romgazul, nu aveam nicio problemă, dar, conform unui acord privind zăcămintele din Marea Neagră, cel care administrează zăcămintele şi ia deciziile este compania austriacă OMV Petrom. Asta nu e prevăzut în lege, dar acordul există. Din păcate, nu este public", a susţinut deputatul AUR.

George Simion a amintit privatizările "în mare parte păguboase" făcute în România.

"La fel cum avem dosarele marilor privatizări, privatizări în mare parte păguboase pentru contribuabilul român, pentru statul român, credem că avem şi cazul gazelor din Marea Neagră. Aş compara magnitudinea acestei legi ca şi Legea Petrom. Nici acum nu cunoaştem toate detaliile din contractul de vânzare a Petrom, e vorba de miliarde de euro şi o exploatare care se întinde pe 20, 30 de ani. Nivelul redevenţei, conform actualei legi, se fixează la redevenţa de pe 1 ianuarie 2023. Nu ştie nimeni ce se va întâmpla pe viitor şi reclamăm acest articol din lege şi vom încerca să-l schimbăm în plenul Camerei Deputaţilor", a susţinut el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#George Simion AUR, #legea offshore, #legea off shore gaze Marea Neagra , #Stiri George Simion