Inculpat in dosarul CNAS, catre reprezentanta unei firme: Am fost consilierul lui Maior. Aveam salariul 9.400 de lei, am pensie 10.800 de lei

Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 18:24 6448 citiri
Foto: Facebook/Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

Nicolae Sergiu Ciobanu, inculpat in dosarul decontarilor fictive de servicii medicale in care sunt implicati sefi din CNAS si CASMB, ii spunea reprezentantei unei firme care asigura astfel de servicii si care reclama ca nu primeste banii de la Casa de Asigurari ca a fost consilier al fostului sef al SRI George Maior, ca acesta este nasul lui si ca a iesit la pensie pentru ca nu a vrut sa riste sa se schimbe legislatia, cu o pensie de 10.800 de lei, in conditiile in care salariul sau era de 9.400 de lei.

El ii dadea de inteles femeii ca are foarte multe cunostinte in sistemul medical pentru ca ar fi desfasurat activitate informativ-operativa in domeniu, lucrand "pe asa-zis lobby", si ii spunea explicit ca ii cunoaste pe presedintele CNAS Marian Burcea si pe sotia acestuia si ca ar putea interveni pentru a o ajuta.

Dupa ce reprezentanta unei firme care asigura servicii medicale la domiciliu i-a reclamat ca nu reuseste sa obtina banii de la Casa de Asigurari de Sanatate si ca a incercat de trei ori sa intre la presedintele CNAS Marian Burcea, Ciobanu i-a spus acesteia ca chiar intentiona sa ii viziteze pe Burcea si pe sotia acestuia.

"Din momentul in care inculpatul a inteles in ce modalitate avea posibilitatea de a ajuta, toate eforturile sale s-au indreptat catre persuadarea colaboratorului cu privire la posibilitatile sale reale de a isi exercita influenta asupra functionarilor din diverse domenii", arata procurorii in referatul cu propunerea de arestare preventiva a 14 persoane implicate in dosar.

"Am trecut in rezerva pentru ca ma avantaja foarte mult pensia si toate lucrurile astea si n-am vrut sa risc sa schimbe astia legislatia, sa schimbe legislatia si sa ma trezesc ca, vezi Doamne, ce stiu eu ce...

Si ideea e ca luam salariu, cand eram la ei, 9.400 si am pensia de... 10.800", spune Ciobanu, conform stenogramei discutiei, adaugand: "E mult mai simplu acuma sa te ocupi din... sa faci anumite chestii de afara, pentru ca nu mai intervin anumite lucruri, nici trafic de influenta, nici... nimic.

Adica acuma lucrez pe asa-zis lobby si asa mai departe. Eu m-am ferit intotdeauna de chestiile astea, pentru ca in spatele meu am si niste nasi si asa mai departe, care sunt destul de vizibili si n-au vrut sa se... sa fie vreodata pus in... [neinteligibil]...".

Cand femeia ii spune ca a inteles ca nasul lui e George Maior, Nicolae Sergiu Ciobanu confirma, ulterior pretinzand ca are posibilitatea sa intervina pe langa presedintele CNAS, pentru o primire in audienta.

"Eu ma duc acuma pana la Mioara, ca tre' sa vorbesc doua minute cu ea, si o sa intru si la Burcea si o sa-i spun sa va primeasca. Aveti o carte de vizita? Si sa va primeasca, da? Asta-i rezolvata astazi", da asigurari Ciobanu.

Dupa ce se asigura ca sotul femeii nu lucreaza in MAI, asa cum existasera informatii, Ciobanu incearca sa o determine pe femeie sa faca un curs la Academia Nationala de Informatii, unde ar ajunge sa fie in grupa cu parlamentari, oameni din Guvern.

"Sa faceti, dom'le, la Academia Nationala de Informatii... Vreo 3 luni. Pentru... pe securitate... in... ma rog, e pe domeniul de securitate, dar asta va ajuta foarte mult la relationarea cu care... In mediul asta...

Cursurile sunt marti, miercuri, joi de la 9 la 12. Daca veniti o data... martea, lunea a... martea, miercurea sau joia. Nu trebuie sa fiti prezenta mereu.

Asa, a... va ajut eu cu documentatia si cu... ca trebuie facuta o... un... un... a... material de 3-4 pagini, un colocviu care trebuie prezentat pe zona asta de siguranta nationala. Da᾿ tu... putem s-o legam de... zona asta medicala. Poa' sa fie o... e pe siguranta nationala, ar putea sa fie si un studiu privind imbatranirea populatiei la, la, la... riscuri si asa mai departe, stiti!?", ii spune Ciobanu reprezentantei firmei de servicii medicale, adaugand ca va fi in grupa cu "deputati, senatori, cu oameni din Guvern, oameni din Ministerul Sanatatii, e altceva".

In ziua de 21 iunie 2017, Ciobanu a dorit sa ii comunice femeii rezultatul intrevederii cu presedintele CNAS, in sensul ca ar fi fost de acord cu acordarea unei audiente.

"Si mi-a spus in felu' urmator... Noi, oricum, cred c-o sa mergem... maine o sa mergem la el, amandoi. Ma suna in seara asta, pentru ca eu am stat calare pe el, i-am transmis si prin sotia lu' sefu', care-i in tara, sa nu uite cine l-a pus acolo", a sustinut Ciobanu, adugand ca Burcea i-a transmis sa considere problema rezolvata.

"Totodata, inculpatul a dezvaluit ca a reusit sa il determine pe presedintele CNAS sa accepte primirea colaboratorului autorizat in audienta prin exercitarea influentei", spun procurorii.

Conform referatului, Sergiu Nicolae Ciobanu a spus ca lucreaza din 2000 cu George Maior, caruia i-a fost prim-consilier in momentul numirii la SRI.

"Toti au avut probleme ca sa fie ajutati, printre care si Burcea. Sa ajunga la Casa, ar trebui sa ajunga si el la mine. Eu l-am imprietenit cu familia.... Nu vorbesc de acuma, eu vorbesc din anii 2000. Eu vorbesc din anul 2004, din 2003, 2004, vorbesc de ani. De atunci vorbesc eu, ca atunci a fost pus Burcea pe linie dreapta cu cine trebuie. Si fiecare, ca sa ajunga...", povesteste fostul consilier al lui George Maior.

"O explicatie a influentei afirmate de inculpat a fost aceea ca, in timpul exercitarii atributiilor sale de ofiter SRI, ar fi desfasurat activitate informativ-operativa in domeniul sanatatii, sustinand ca cei care devin informatori ai unui serviciu de informatii pot beneficia de recompense sau de protectie in afaceri", sustin procurorii.

Dragnea neaga orice relatie cu fostul sef al CNAS, retinut de DNA. Procurorii sustin contrariul

Interceptari in dosarul CNAS: Un functionar ar fi fost amenintat cu arma ca a reziliat un contract si a refuzat spaga

Ministrul Sanatatii, prima reactie dupa dosarul CNAS: Toleranta zero la coruptie

Tudose l-a demis pe presedintele CNAS, retinut de procurorii DNA

Procurorii DNA fac perchezitii la CNAS si la CAS a Municipiului Bucuresti - Ar fi gasit sute de dosare medicale false

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News