Inchisori CIA in Romania? Maior il contrazice pe Iliescu

Miercuri, 04 August 2021, ora 19:553956 citiri
Inchisori CIA in Romania? Maior il contrazice pe Iliescu

Fostul sef al Serviciul Roman de Informatii, George Maior, il contrazice pe fostul presedinte Ion Iliescu pe tema centrelor de detentie ale CIA aflate pe teritoriul Romaniei.

"Nu stiu contextul in care fostul presedinte a dat acest interviu si daca nu cumva exista o decontextualizare a afirmatiilor sale. Nu s-au aprobat asemenea centre speciale despre care se discuta in plan international in Romania. S-au aprobat in CSAT platforme de cooperare pentru securitatea noastra si a SUA", a declarat Maior, intr-un interviu pentru Adevarul.

Iliescu, in Spiegel: Am aprobat cererea CIA pentru a detine un sediu in Romania

Maior considera ca Iliescu "fie a fost interpretat gresit, fie a fost decontextualizata afirmatia sa".

"Ar trebui sa vorbim mult mai calm, mai ales intr-un context sensibil al securitatii statului roman. Asemenea afirmatii pot creste gradul de risc in ceea ce priveste amenintarea terorista. Lumea citeste si vede asemenea declaratii. Mi-as ingadui, din postura de cetatean, sa le spun celor care discuta sa fie ponderati. Fusese 11 septembrie si noi ne-am angajat in acea coalitie, care nu presupunea doar elementul miliar, ci si schimb mult mai serios din punct de vedere calitativ de informatie in aceasta zona. Nu este niciun raport oficial in care sa fie mentionata Romania, ci doar rapoarte de presa. As recomanda mai multa retinere cateodata. Probabil ca nu a fost intentia domnului Iliescu de a face o asemenea afirmatie. Sper! Realitatea este aceasta pe care v-am transmis-o", a mai spus fostul sef al SRI.

Declaratile sale vin in contextul in care fostul presedinte Ion Iliescu a recunoscut ca a pus la dispozitia CIA, la sfarsitul anului 2002 - inceputul anului 2003, o cladire in Bucuresti, iar de detalii s-a ocupat fostul sef al Administratiei Prezidentiale si consilier pe securitate nationala Ioan Talpes.

Iliescu a declarat intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel ca un reprezentat CIA in Romania l-a rugat sa puna o cladire la dispozitia serviciului. Ion Iliescu, in calitate de presedinte al Romaniei in acea perioada, a acceptat cererea.