George Maior, audiat la Senat: Tariceanu l-a primit cu jigniri si atacuri, ambasadorul s-a aparat cu argumente (Video)

Marti, 03 August 2021, ora 01:1221217 citiri
George Maior, audiat la Senat: Tariceanu l-a primit cu jigniri si atacuri, ambasadorul s-a aparat cu argumente (Video)
Foto: captura video Epoch Times

Ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, s-a prezentat miercuri la Senat, unde a fost invitat pentru audieri in Comisia de Politica Externa dupa scandalul Giuliani.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a profitat de ocazie si a lansat atacuri dure la adresa lui Maior, in timp ce diplomatul s-a rezumat la a puncta cateva aspecte importante, dar mai mult de ordin general.

Sedinta comisiei a fost condusa de presedintele Cristian Dumitrescu (PSD), printre cei care au pus intrebari fiind Daniel Zamfir (ALDE), Alina Gorghiu (PNL), Radu Mihail (USR) sau Viorel Badea (PNL).

Inca de la inceput George Maior a precizat ca a venit pregatit cu un raport de activitate pentru ultimii 3 ani, raport care contine evolutia parteneriatului strategic romano-american "pe toate palierele, diplomatic, politic, de aparare, securitate, cultural, educational".

Tariceanu vrea rechemarea ambasadorului roman in SUA

Calin Popescu Tariceanu a fost primul care a luat cuvantul din partea senatorilor. El a sustinut ca George Maior a "distorsionat realitatea" prin declaratiile facute in legatura cu scrisoarea semnata de Rudolf Giuliani si ca a avut un "modus operandi" care l-a "descalificat" ca ambasador, invitandu-l sa citeasca manualele de diplomatie.

"Ambasadorii sunt instruiti sa nu comenteze despre realitatile politice, ci sa reprezinte tara", a mai sustinut Tariceanu, insinuand ca George Maior ar fi abandonat obligatiile de "impartialitate si neutralitate" si ca ar fi adoptat respectiva pozitie, "pentru ca i s-a dat voie de acasa".

"Performanta pe care ati avut-o in calitate de ambasador in relatia cu SUA este una foarte slaba. Nu am vazut niciun progres in chestiunea vizelor, rezultate practic zero in ceea ce inseamna dialogul politic la nivel inalt guvernammental si parlamentar", a mai sustinut Tariceanu, acuzandu-l pe George Maior ca nu si-a indeplinit misiunea primita, ci a "promovat o agenda personala", implicand SUA in problemele interne din Romania si reciproc.

"Eu am sa solicit membrilor comisiei sa adresam o scrisoare MAE in care sa consideram practic ca misiunea dvs nu poate sa continue pe mai departe in conditiile prezente", a conchis Tariceanu.

Maior: Parteneriatul strategic a evoluat exceptional

George Maior a replicat spunand ca "respinge categoric" afirmatiile facute cu privire la prestatia lui ca ambasador si subliniind ca in ultimii ani "parteneriatul a evoluat exceptional", dovada o serie de progrese si realizari, printre care vizita lui Klaus Iohannis la Casa Alba.

"Afirmatia ca a fost realizata prin amabasada SUA la Bucuresti este complet falsa, lucrurile sunt scrise in multiplele telegrame (...) A fost un efort deosebit al unui corp profesional deosebit", a subliniat ambasadorul.

George Maior a mai sustinut ca si afirmatia ca s-ar fi implicat in politica interna americana, facuta de presedintele Senatului, este "complet falsa", dovada ca nu exista "nicio atitudine din partea SUA".

In ceea ce priveste reactia fata de scrisoarea lui Giuliani, George Maior a spus ca declaratiile au fost facute in legatura cu o "persoana privata care a emis o opinie".

"Spunand adevarul mi-am facut datoria fata de interesul national", a declarat Maior, subliniind ca toata activitatea sa este in consonanta cu atitudinea partii americane.