Fostul sef SRI, despre lista neagra a lui Putin: Se intoarce Razboiul Rece la noi

Duminica, 31 Mai 2015, ora 21:24
7403 citiri
Fostul sef SRI, despre lista neagra a lui Putin: Se intoarce Razboiul Rece la noi
Foto: Digi 24

Fostul sef al SRI, George Maior, a vorbit duminica seara despre lista cu demnitari din Europa, printre care si cinci romani, carora li s-a interzis intrarea in Rusia.

George Maior a declarat, la Digi 24, ca este o tactica ce tine de un nou tip de razboi rece, precizand ca Romania nu trebuie sa cedeze unor astfel de presiuni.

"E un aspect legat de acest tip de nou razboi rece (...) E regretabil ca se ajunge si la asemenea gesturi intr-un moment in care securitatea internationala si regionala este pusa sub presiune, instabilitatea din Ucraina este un element care trebuie sa ne preocupe pe toti si in special statele de frontiera ale Uniunii Europene si Uniunea Europeana ca atare. Din pacate, lucrurile care pun tensiune si care blocheaza comunicarea intre cele doua mari forte continua si acest lucru nu va ajuta la o normalizare pe baze rationale a raporturilor dintre zona euro-atlantica in general si Rusia", a declarat George Maior.

Politician roman, pe lista neagra a lui Putin: Sunt onorat sa apar romanii de amenintarea venita de la "imperiul raului"

Intrebat pe ce criterii s-a intocmit acestsa lista, Maior a apreciat ca "e greu sa patrund in mintea decizionalilor rusi".

Cinci romani, indezirabili in Rusia - vezi reactia MAE

"Este regretabil si ne indepartam de ceea ce speram cu totii, ca pana la urma se va ajunge la un punct de rationalitate in dialogul strategic dintre cele doua parti", a adaugat fostul sef SRI.

Potrivit acestuia ca Romania ar trebui sa analizeze aceasta situatie si sa vada daca se impun contramasuri.

Romani pe lista neagra a Moscovei: "Rusia e statul care a amputat Romania printr-o intelegere cu Hitler"

De asemenea, George Maior a vorbit si despre influenta Moscovei in unele capitale europene, apreciind ca exista interese in anumite state UE privind Rusia, inclusiv intelegeri importante.

"Toata lumea isi doreste sa existe un moment in care sa se ajunga la o normalizare a relatiilor cu Rusia, este si in interesul Romaniei", a declarat Maior, subliniind ca acest lucru nu se va intampla pana cand Rusia nu va da garantii ca nu va mai continua act de destabilizare in spatiul european, in Ucraina, "subtil in Republica Moldova".

"Nu ne putem intoarce la Razboiul Rece, dar se intoarce Razboiul Rece la noi", a continuat Maior.

Romanii declarati indezirabili in Rusia au reactionat la decizia radicala a Moscovei, dupa ce si-au vazut numele pe lista neagra cu zeci de personalitati din Uniunea Europeana care nu mai au voie sa intre pe teritoriul sau.

Este vorba despre Eugen Tomac - presedintele PMP, Adrian Cioroianu - fost ministru de Externe si ambasador desemnat pe langa UNESCO, Iulian Chifu - fostul consilier prezidential pentru Securitate si Politica Externa al lui Traian Basescu, Tiberiu Liviu Chondon - seful Statului Major al Fortelor Navale si Gheorghe Hategan - director general adjunct al companiei de stat, Transgaz.

Cinci romani, indezirabili in Rusia - Chifu, Cioroianu si Tomac, printre cei aflati pe lista neagra

Cele cinci nume apar intr-un document care contine lista celor 89 de personalitati din UE care au fost interzise pe teritoriul Rusiei. Acesta a fost publicat pe pagina de Facebook a lui Iulian Chifu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Maior lista neagra Putin, #romani interzisi Rusia, #romani lista neagra Rusia , #stiri George Maior