Demisia lui George Maior, o surpriza in vreme de criza (Opinii)

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 11:41
3382 citiri
Demisia lui George Maior, o surpriza in vreme de criza (Opinii)
Foto: StareaPresei.ro

Se poate vorbi in acest moment de o criza a SRI? Demisia lui George Maior a surprins opinia publica.

Dupa o confrutare directa cu judecatorii Curtii Constitutionale, directorul celui mai important serviciu de informatii din Romania a decis sa demisioneze.

E adevarat ca, inainte de inceperea campaniei electorale, acesta a declarat ca, dupa alegeri, isi va depune mandatul in fata viitorului presedinte, iar acesta va decide daca-l pastreaza in functie sau nu.

Surpriza generala vine din faptul ca domnul Maior a demisionat, desi reactiile domniei sale nu anuntau acest lucru.

E greu de spus daca ultima confruntare cu Curtea Constitutionala pe Legile Big Brother a fost una decisiva sau nu pentru directorul SRI. Cert e ca a pierdut aceasta batalie.

In opinia mea, nu cred ca o confruntare institutionala a determinat aceasta retragere precipitata, ci faptul ca actualul director nu a gasit sustinere in randul opiniei publice pentru a impune legile Big Brother.

Societatea civila a reactionat destul de prompt si dur vizavi de aceste legi. In dezbaterea publica au fost multe puncte de vedere care au argumentat ca e nevoie de cenzura unui judecator in ce priveste datele stocate intr-un computer sau pe un server.

Faptul ca domnul George Maior a folosit atacurile teroriste de la Paris pentru a impune aceste legi a parut mai degraba o lovitura pe la spate aplicata societatii decat un demers spre folosul ei.

Peste toate acestea a fost si strigatul de disperare lansat de Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, care a declarat public ca asupra Curtii se fac si s-au facut presiuni de catre politicieni pentru validarea legilor Big Brother.

E greu sa nu te gandesti ca scandalul in care a fost implicat judecatorul Toni Grebla nu e unul declansat in acest context de confruntarea intre SRI si Curtea Constitutionala. Asta nu inseamna ca domnul Toni Grebla nu e un vajnic politician PSD care are o problema cu morala si cu legea.

George Maior a fost directorul SRI timp de opt ani si a condus acest serviciu in ambele crize politice profunde din Romania cand presedintele ales a fost suspendat de Parlament, e vorba de anii 2007 si 2012.

A reusit sa refaca prestigiul institutiei si sa o scoata din marasm si afaceri tenebroase in care ajunsese pe vremea directorului Timofte, bun prieten al lui Sorin Ovidiu Vintu.

Astazi, SRI pare o institutie puternica, ce incearca sa protejeze societatea romaneasca si valorile ei democratice. Dar, cu toate acestea, unele umbre cu privire la functionarea institutiei au ramas. Acestea tin de implicarea in campanii electorale si relatia prea "prietenoasa" cu comisia parlamentara ce ar trebui sa supravegheze activitatea institutiei.

Faptul ca actualul presedinte a acceptat rapid si fara comentarii demisia directorului ne spune ca seful statului avea o opinie formata cel putin cu privire la campania publica a lui George Maior in ce priveste legile Big Brother.

Acum, mingea este la Klaus Iohannis si multe vor depinde de nominalizarea pe care o va face pentru un nou director al SRI.

Va fi o decizie majora a sefului statului, care trebuie sa aleaga un om care poate duce Serviciul Roman de Informatii mai departe si care poate asigura independenta si profesionalismul institutiei.

Si mai e ceva, de ieri, George Maior s-a transformat in politician si, probabil, va primi o oferta de a se intoarce in PSD. Cine trebuie sa se teama mai mult de acest lucru, Iohannis sau Ponta?

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#George Maior demisie SRI, #George Maior demisionat SRI , #SRI