Ce-a aflat comisia SRI de la Maior in 6 ore: La evenimentele SRI veneau sefi de institutii, unii mai des, altii mai rar

Marti, 27 Februarie 2018, ora 19:30
7508 citiri
Ce-a aflat comisia SRI de la Maior in 6 ore: La evenimentele SRI veneau sefi de institutii, unii mai des, altii mai rar
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Presedintele Comisiei de control SRI din Parlament, Claudiu Manda, a declarat marti, dupa audierea fostul director al SRI George Maior, ca actualul ambasador la Washington ar fi declarat ca Liviu Dragnea, Laura Codruta Kovesi, Livia Stanciu si Victor Ponta participau la petrecerile date in locatiile serviciului de informatii. Manda spune ca Maior a afirmat ca acestea erau "niste intalniri informale ale unor oameni care au relatii formale".

"A fost abordat un subiect legat de petrecerile sau evenimentele din sediile SRI. A confirmat aceste evenimente. Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, cu ocazia Zilei SRI sau cu ocazia zilelor de nastere sau de nume ale domniei sale sau ale domnului prim-adjunct. A confirmat lista de participanti. Noi am mai avut in cadrul comisiei astfel de nominalizari. Toate unitatile de forta, conducerea unitatilor de forta din Romania, de la unitati de parchet, unitati de politie, unitati de informatii, de instanta, conducerea din partidele politice, persoane din guvern.

Unele dintre ele sunt aparute in spatiul public ca persoane. Am reluat discutia cu dl. Maior daca au fost. Le-a confirmat pe acestea, spunand ca unele persoane au fost mai des, altele mai rar, dar ca persoanele aparute in spatiul public se confirma ca au participaat, spunand ca nu este nimic rau in acest lucru - sa existe si o discutie informala si o intalnire informala intre oameni care au relatii formale si institutionale", a declarat presedintele Comisiei de control SRI din Parlament, Claudiu Manda.

El a mai spus ca, din declaratiile lui George Maior a reiesit ca, de regula, veneau aceleasi persoane la petrecerile respective. Acest lucru se explica prin faptul ca in perioada mentionata respectivele persoane au ocupat in continuare functii publice.

"Nu am stat sa detaliem daca exista vreo diferenta de la un an la celalalt. Au fost cateva dintre acestea care, a spus, au venit mai rar decat celelalte, dar mi-e greu acum sa va dau nume. A spus ca au fost intalniri la K2 si T14 si a fost intrebarea aceasta legata de taierea porcului si a spus ca a fost o masa de Craciun si atat pe care a confirmat-o ca a existat. Cred ca a confirmat si domnul Dragnea si doamna Kovesi participarea la acea masa de Craciun", a mai spus Manda.

La insistentele jurnalistilor despre lista persoanelor care participau la aceste evenimente, Manda a spus ca s-a vorbit de sefi de institutii, dar s-a vorbit cu nume si prenume.

"S-a vorbit de persoane din Guvern, la nivel de prim-ministru Victor Ponta, la nivel de viceprim-ministru Liviu Dragnea (...) In afara de numele din Guvern s-a vorbit de sefii de structuri de forta din tara: STS, SIE, SPP, DGA, DGIP, conducerea unitatilor de parchet national, de la parchetul de pe langa Inalta Curte, desi aici nu pot sa confirm despre domnul Lazar, nu e un subiect pe care sa il confirm, dar unitatile de parchet, persoane de la nivelul conducerii de parchet, de la procurori sau adjuncti unitatile de instanta, in speta doamna Livia Stanciu.

Pot sa va confirm ca au mai aparut in spatiul public aceste nume. La intalnirile anterioare cu persoanele care au discutat cu comisia le-am intrebat si le-au confirmat si toate acele nume aparute in spatiul public le-am confirmat dupa o stenograma pe care am avut-o in care la fel, domnia sa (George Maior - n.r.) le-a confirmat (...) A mai adus niste completari in sensul ca unele nume, unele persoane nu au fost de fiecare data, ci au venit mai rar la acele eveniment", a conchis Manda.

Declaratiile vin in contextul afirmatiilor publice potrivit carora sefi de partide si de parchete participau la petrecerile de la SRI. Pana acum Liviu Dragnea sau Laura Codruta Kovesi au negat o presupusa participare la o "pamana a porcului" care ar fi avut loc la SRI.

Maior, audiat 6 ore

In ce-l priveste pe ambasadorul Romaniei in SUA, acesta a declarat marti, dupa audierea de sase ore in Comisia de Control al SRI, ca a raspuns tuturor intrebarilor si ca unele au facut referire la relatia SRI-Justitie.

"A fost o discutie interesata, detaliata, cu mesaj general. Reiterez ideea privind legalitatea faptelor si felul in care s-a transformat Serviciul intr-o insitutie puternica a statului roman si faptul ca mi-am indeplinit mandatul. Au fost intrebari legate de relatia Serviciului cu Justitia, daca anticoruptia este o problema de securitate nationala, asa cum a fost definita de CSAT, de intalnirile cu membri ai Guvernului si oameni politici, de oameni care au venit la comisie in legatura cu presa", le-a spus George Maior jurnalistilor, dupa audieri.

Acesta a spus ca orice alta problema suplimentara va fi clarificata. Numele lui George Maior a fost invocat in mod repetat de catre cei audiati in Comisia de Control al SRI cu privire la faptul ca acesta avea cunostinta de implicarea in toate structurile ale serviciului.

Audierile in lant au pornit dupa ce Daniel Dragomir, fost colonel SRI, a facut dezvaluiri in fata membrilor comisiei despre modul in care a actionat Serviciul Roman de Informatii. El a vorbit despre "culoarele" din presa si justitie, adica practici prin care SRI ar fi influentat dosarele penale, in timp ce se baza pe o anumita sustinere in media.

La acea vreme, Dragomir a prezentat si o lista cu 65 de nume, printre care 11 jurnalisti, 15 politicieni, 12 persoane din Justitie, care ar putea sa confirme declaratiile sale.

Daniel Dragomir este un fost ofiter SRI care a stat in arest preventiv din 14 septembrie pana in 29 decembrie 2016, in dosarul "Black Cube". In acest dosar el este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice, instigare la fals informatic, in forma continuata si instigare la violarea secretului corespondentei.

Totodata, in 22 decembrie 2016 el a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti, intr-un alt dosar, la un an de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii. In acelasi dosar, Marinela Zoica Dragomir, sotia lui Daniel Dragomir, a fost condamnata tot la un an inchisoare cu suspendare.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#George Maior comisie SRI Manda, #Maior petreceri SRI Kovesi Dragnea , #SRI