UPDATE: Inculpatii in dosarul Loteria cer restituirea cauzei la Parchet

Luni, 08 Octombrie 2007, ora 10:35 811 citiri

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au ramas luni in pronuntare pe o exceptie invocata de unul din avocatii din dosarul Loteria in care este inculpat si George Copos prin care invoca necompetenta materiala a organelor de ancheta, sustinand ca cercetarile ar fi trebuit facute de DIICOT si nu de procurorii DNA.

Prin aceasta exceptie, avocatul lui Roza Gilio Giuzepe, trimis in judecata in dosar, a cerut restituirea cauzei la parchet pentru completarea cercetarilor. Exceptia a fost sustinuta si de ceilalti avocati ai inculpatilor din dosar.

In urma cu o luna judecarea dosarului Loteria a fost amanata deoarece inculpatul Stelian Ratiu nu a fost citat corespunzator la toate cele trei adrese ale locuintelor sale.

La termenul trecut fostul vicepremier conservator George Copos a declarat ca prejudiciile ce ar fi rezultat din actiunile sale, considerate ilegale de procurori, ar fi doar "actiuni comerciale".

"Toate aceste acte au fost acte legale, transparente, facute prin banci si cu respectarea intocmai a Codului fiscal, Codului de procedura fiscala, Legii contabilitatii, Legii cadastrului si a tuturor celorlalte legi care guverneaza o operatiune fiscala legala", a precizat George Copos.

Intrebat cum comenteaza decizia Curtii Constitutionale din dosarul Loteria, el a afirmat ca nu vrea sa faca niciun comentariu, intrucat nu are calitatea sa comenteze o decizie a Curtii, insa a apreciat ca judecatorii acestei instante pot decide cu privire la presupusul prejudiciu din acest dosar.

In luna februarie, Copos a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate, demers ce a condus la suspendarea procesului pentru sapte luni.

Procurorii anticoruptie au dispus, la 6 iunie 2006, trimiterea in judecata in stare de libertate a fostului premier, George Copos, acuzat de savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, prin care a prejudiciat bugetul de stat cu peste un milion de euro, in urma unor tranzactii realizate cu Compania Nationala Loteria Romana. Senatorul PC ar fi vandut Loteriei, in 2004, 38 de spatii comerciale la preturi supraevaluate.

Alaturi de George Copos, au fost trimisi in judecata pentru evaziune fiscala Roza Gilio Giuzepe - cetatean roman, actionar la SC Ana Electronic SA, SC Ana Gup SA si Ana Pan SA, administrator unic la SC Rom Tour G.M. IMPEX SRL, si membru fondator al Fundatiei "PRORAPID" si Ioan Stelian Ratiu - administrator la SC Transilvania International.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata, pentru complicitate la evaziune: Nicolae Cristea - fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie (CA) in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana , in prezent consilier in cadrul CNLR, si membru fondator al Fundatiei "PRORAPID", si Gabriel Rogoveanu - agent imobiliar Euroest Invest SRL.

George Copos (Partidul Conservator) si-a dat demisia, in 1 iunie 2006, din functia de vicepremier, motivandu-si demersul prin faptul ca Guvernul i-a respins propunerile de modificare a Codului Fiscal si alte initiative privind mediul de afaceri.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News