Tribunalul Bucuresti va relua judecarea dosarului Loteria II

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 19:06 1426 citiri

Tribunalul Bucuresti reia, pe 18 decembrie, judecarea dosarului Loteria II, in care George Copos si Camelia Voiculescu au fost trimisi in judecata pentru manipularea pietei de capital, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in luna octombrie, sa isi decline competenta.

Dosarul in care fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis si Camelia Voiculescu au fost trimisi in judecata de DNA, pentru manipularea pietei de capital, a fost inregistrat, din nou, pe rolul Tribunalului Bucuresti pe data de 25 noiembrie, primul termen acordat fiind 18 decembrie.

Dosarul Loteria II a fost inaintat, prima oara, spre judecare Tribunalului Bucuresti, la sfarsitul lui 2008.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, pe 23 octombrie, ca nu este competenta sa judece dosarul Loteria II, in care Gheorghe Copos este unul dintre invinuiti, dupa ce Tribunalul Bucuresti si-a declinat competenta, in favoarea instantei supreme, pe 27 mai.

La termenul din 23 octombrie, de la ICCJ, o parte dintre avocati, inclusiv procurorul, au sustinut ca dosarul trebuie sa ramana la Tribunalul Bucuresti.

Ceilalti aparatori, printre care si Gheorghita Mateut, avocatul lui Copos, au aratat ca dosarul este de competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), pe motiv ca este vorba despre un conflict negativ de competenta (n.r. niciuna dintre cele doua instante nu considera ca este competenta) in functie de calitatea persoanei.

Mai exact, Mateut a sustinut ca Gheorghe Copos a fost trimis in judecata in perioada in care era senator.

Desi avocatii au aratat ca magistratii Completului de 9 judecatori al ICCJ ar trebui sa decida care instanta este competenta sa judece Loteria II, Inalta Curte a decis sa trimita dosarul direct la tribunal.

Dupa aflarea deciziei, avocatul Gheorghita Mateut a declarat, pentru NewsIn, ca va face o sesizare catre Completul de 9 judecatori, in vederea stabilirii competentei.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, pe 27 mai, sa decline competenta privind judecarea procesului Loteria II in favoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce avocatii lui Copos, acuzat de spalare de bani impreuna cu alte 12 persoane, au ridicat exceptia necompetentei.

Avocatii lui George Copos au sustinut, la termenul de pe 20 mai, ca Inalta Curte de Casatie si Justitie este instanta competenta pentru solutionarea dosarului Loteria II, avand in vedere ca o parte din presupusele fapte de care Copos este acuzat ar fi fost savarsite in perioada in care era senator, adica incepand cu 17 noiembrie 2004.

Procesul Loteria II, in care fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis si Camelia Voiculescu au fost trimisi in judecata de DNA, pentru manipularea pietei de capital, a inceput pe 22 ianuarie 2008 la Tribunalul Bucuresti.

Pe 29 decembrie 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe cei trei - alaturi de alte zece persoane - fiind acuzati de manipulare a pietei de capital, dupa ce o societate a lui Copos a creat un prejudiciu de 600.000 de dolari Fondului Proprietatii de Stat.

Fostul vicepremier Gheorghe Copos este acuzat de spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la infractiunea de participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual, conform DNA.

Camelia Voiculescu (fiica senatorului PC Dan Voiculescu - n.red.) este acuzata de folosire a unor informatii privilegiate pentru dobandirea pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera si, respectiv, efectuarea, impreuna cu alte persoane, in mod concertat, de operatiuni de manipulare a pietei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News