Reabilitarea domnului Copos: Afaceristul condamnat pentru evaziune în dosarele „Transferurilor” și „Loteria” e din nou om cinstit

Vineri, 17 Februarie 2023, ora 03:04
7290 citiri
Reabilitarea domnului Copos: Afaceristul condamnat pentru evaziune în dosarele „Transferurilor” și „Loteria” e din nou om cinstit
Gheorghe Copos a stat la pușcărie doar 1 an din cei 4 la care a fost condamnat pentru evaziune. FOTO: Ionuț Mureșan

Gheorghe Copos – patronul lanțului de magazine „Ana Electronic” din anii 90 – condamnat condamnat în două mega-dosare de evaziune acum un deceniu (Dosarul Loteria I și Dosarul Transferurilor), a obținut în primă instanță joi, 16 februarie, reabilitarea judecătorească.

Tribunalul București i-a admis lui Gheorghe Copos cererea de reabilitare, după ce omul de afaceri a făcut dovada, așa cum i-a pus în vedere instanța la termenul din 13 ianuarie 2023, că a achitat tot prejudiciul reținut în sarcina lui.

Reamintim că din condamnările de 4 ani (Transferurile), respectiv 3 ani și 8 luni (Loteria I), Gheorghe Copos a ispășit doar 1 an și 1 lună de pușcărie, apoi a fost eliberat condiționat în primăvara anului 2015.

Iată decizia Tribunalului București:

  • Admite cererea de reabilitare formulată de petentul-condamnat Copos Gheorghe.
  • Dispune reabilitarea judecătorească a petentului-condamnat prin raportare la următoarele condamnări:
  • Condamnarea la pedeapsa de 3 ani şi 8 luni închisoare dispusă prin sentința penală nr. 238/03.04.2012 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 3134/2009*, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 222/04.03.2014 a Curţii de Apel Bucureşti;
  • Condamnarea la pedeapsa de 4 ani închisoare dispusă prin sentința penală nr. 48/29.01.2013 pronunţată de Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti în dosarul nr. 2674/2010, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 185/25.08.2014 a Tribunalului Bucureşti; contopite în baza art. 585 Cod pr. penală prin sentinţa penală nr. 2746/05.12.2014 pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, definitivă prin decizia penală nr. 34/15.01.2015 pronunţată de Tribunalul Bucureşti.
  • În baza art.537 C.proc.pen., după rămânerea definitivă a prezentei, se vor face cuvenitele menţiuni pe hotărârea menţionată anterior.
  • În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată astăzi, 16.02.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în hotărârea instanței.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Potrivit art 168, cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:

  • Nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166;
  • A achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.

Gheorghe Copos a fost unul dintre afaceriștii prolifici imediat după Revoluție, apoi om de fotbal și politician.

În politică a acces în acces în funcția de vicepremier în cabinetul lui Călin Popescu Tăriceanu între anii 2004 și 2006, iar până în 2008 a fost senator.

George Copos a fost vizat de-a lungul timpului în trei mari dosare penale:

  • Loteria I (condamnat la 4 ani de pușcărie pentru evaziune fiscală)
  • Loteria II (achitat pentru manipularea pieței de capital)
  • Dosarul Transferurilor (condamnat la 3 ani și 8 luni pentru evaziune fiscală)

Șmecheria cu spațiile Ana Electronic – Loteria I

În Dosarul Loteria I Copos a fost trimis în judecată și condamnat în legătură cu vânzarea unor spații ale celebrei firme Ana Electronic către Loteria Română.

Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza şi cu sprijinul lui Cristea şi Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei vechi (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare-cumpărare, respectiv SC Romtur GM Impex SRL, Niculaie Ghinea şi Ion Matei, inculpaţii ar fi ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui aşa-zis „pachet” de 38 de spaţii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Naţională Loteria Română, arătau procurorii.

Loteria II – Gheorghe Copos și Camelia Voiculescu

În dosarul Loteria II, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 29 decembrie 2008, pe Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş, alături de alte zece persoane, pentru manipularea pieţei de capital. Acuzațiile s-ar prescris și judecătorii i-au scos „basma curată”.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Copos ar fi împrumutat 2.350.000 de lei de la Grivco – grupul de firme controlat de Dan Voiculescu – şi apoi a finanţat achiziţia de către această societate a unui pachet de acţiuni la Ana Imep, care ulterior au fost cesionate pentru 2.480.000 de lei.

Acuzaţiile privind privatizarea întreprinderii Electronica, numită apoi Ana Electronic, este explicată de procurori prin „inginerie financiară”, care presupune operaţiuni de plasare, stratificare şi integrare a titlurilor de participare.

De asemenea, procurorii arătau că Ana Electronic a încercat să evite şi plata unui impozit de 25 la sută prin interpunerea unor persoane în procesul de vânzare-cumpărare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, este audiat, vineri, la sediul DNA Constanţa, în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile...
#george copos, #Dosarul Transferurilor condamnari, #dosarul Loteria Copos, #reabilitare, #Tribunalul Bucuresti, #evaziune fiscala, #ANAF, #DNA , #justitie