George Copos a privit in direct la BBC caderea comunismului

Duminica, 27 Decembrie 2009, ora 14:18 3874 citiri
Foto: rapidisti.ro

De-a lungul lui 1989, George Copos a privit live la BBC cum cadeau unul cate unul regimurile in celelalte tari din blocul comunist: "Seara, cand ma bagam sub plapuma, ii spuneam ingrijorat sotiei: Sigur vine si in Romania".

Amintindu-si cum a trait Revolutia romana, omul de afaceri afirma ca a auzit la radio ca Ceausescu a fugit din Comitetul Central al PCR. Copos era cu Aro-ul sau in drum spre o tabara studenteasca din Predeal si, dupa ce a auzit stirile, s-a intors acasa.

"M-am intors acasa pentru ca eram si eu emotionat, aveam un copil care avea 7 ani, era in clasa intai. La Bucuresti, cateva zile a fost stresant... Picase tot ce inseamna organizarea statului comunist din acea vreme. Uniunea Studentilor din Romania a mai ramas trei luni, iar din martie, m-am gandit clar ce voi face si m-am apucat imediat sa muncesc", afirma George Copos pentru Gandul.

A obtinut un imprumut de 25.000 de dolari si, in baza decretului 54 dat de Petre Roman in 25 aprilie 1990 privind libera initiativa, la varsta de 36 de ani, Copos a infiintat societatea "Anacom SRL", a inchiriat un spatiu la parter de bloc, vizavi de Piata Dorobanti si a inceput afacerea care i-a adus milioane de euro profit.

Cofetaria lui Copos si-a amortizat toata investitia in cateva luni: "Mi-aduc aminte ca de Craciunul din 1990 ne-au spart geamurile. Erau cozi de sute de metri. Stateau doua ore la coada. Cand veneau ambasadele, eram nervos, ca ne cumparau foarte multe prajituri. Mai ales din prajiturile alea de casa cu migdale si cornuletele cu nuca, cumparau cate o tava intreaga. Imi doream sa nu cumpere toata tava, ca nu mai aveam ce sa dam la restul".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News