Dosarul Loteria ar putea ajunge la Curtea Constitutionala

Luni, 08 Octombrie 2007, ora 16:51 643 citiri

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) se va pronunta pe 22 octombrie asupra exceptiei invocate, luni, de avocatul unuia dintre inculpatii din dosarul Loteria, in care este judecat si George Copos, care a sustinut ca cercetarile in cauza ar fi trebuit facute de DIICOT si nu de procurorii DNA, relateaza NewsIn.

Avocatul inculpatului Roza Gilio Giuzepe, cel care a ridicat exceptia, a cerut restituirea cauzei la Parchet pentru completarea cercetarilor. Exceptia a fost sustinuta si de ceilalti avocati ai inculpatilor din dosar.

Tot in sedinta de luni, avocatii au sustinut ca procurorii DNA au determinat momentul producerii prejudiciului cu ignorarea normelor Codului fiscal si ca singurul act existent la dosar, de dovada a prejudiciului de aproximativ 39,5 miliarde lei, este procesul-verbal al comisarilor Garzii Financiare.

In consecinta, avocatul omului de afaceri George Copos, Gheorghe Diaconescu, a depus luni un raport de expertiza extrajudiciara care contine date diferite de cele mentionate in documentul emis de Garda Financiara si a cerut instantei sa-l accepte ca proba.

La iesire din sala de judecata, George Copos a spus ca este revoltat, dar ca din respect pentru institutiile statului nu vrea sa faca nicio declaratie.

Magistratii ICCJ au amanat la termenul precedent judecarea dosarului Loteria in care George Copos este acuzat de evaziune fiscala din cauza procedurilor incomplete, unul dintre inculpatii din dosar mutandu-se la o alta adresa unde nu a fost citat.

Avocatii din dosarul Loteria care au sustinut exceptia de neconstitutionalitate au aratat ca, articolul 13, alin. 1 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 43/2002 privind infiintarea si functionarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) este neconstitutional in masura in care DNA isi poate stabili competenta materiala de efectuare a urmaririi penale cu privire la o infractiune de evaziune fiscala determinand prejudiciul in raport cu cursul de schimb leu-dolar la momentul efectuarii urmaririi penale.

Procesul Loteria a fost suspendat, in 15 februarie, dupa ce avocatul lui Roza Gilio Giuzepe, unul dintre inculpati, a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate cu privire la art. 13 alineat 1 indice 2 din Ordonanta 43/2002 privind infiintarea si functionarea DNA, referitor la calcularea prejudiciului in dosarele care intra in competenta DNA.

In dosarul Loteria, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, pentru evaziune fiscala, pe George Copos - fost vicepremier in cabinetul Calin Popescu Tariceanu, Roza Gilio Giuzepe - cetatean roman, actionar la SC Ana Electronic SA, SC Ana Gup SA si Ana Pan SA, administrator unic la SC Rom Tour G.M. IMPEX SRL, si membru fondator al Fundatiei "PRORAPID" si Ioan Stelian Ratiu - administrator la SC Transilvania International.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata, pentru complicitate la evaziune: Nicolae Cristea - fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie (CA) in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana si membru fondator al Fundatiei "PRORAPID" si Gabriel Rogoveanu - agent imobiliar Euroest Invest SRL.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada iulie decembrie 2004, George Copos si Giuzepe Gilio Roza, impreuna cu Nicolae Cristea si Gabriel Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata catre stat a unor impozite in valoare de peste un milion de euro.

Ei sunt acuzati de procurorii anticoruptie ca au ascuns sursa impozabila din tranzactia prin care Ana Electronic a vandut 38 de spatii comerciale catre Loteria Romana.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News