Copos: Statul sa nu mai otraveasca mediul de afaceri

Marti, 17 August 2010, ora 09:16
1319 citiri
Copos: Statul sa nu mai otraveasca mediul de afaceri

Investitiile straine din Romania au scazut ingrijorator, iar Guvernul este principalul vinovat pentru ca schimba foarte des legile fiscale, este de parere omul de afaceri George Copos.

"Guvernul sa nu otraveasca mediul de afaceri. Deja suntem pe panta descendenta si interesul investitorilor straini fata de Romania scade ingrijorator. Sa nu modifice intr-una legile, mai ales cele privind fiscalitatea. Pe noi nu ne intereseaza atat cat de mari sau de mici sunt impozitele, cat, mai ales, sa stim cat vor fi ele in viitor, adica sa stim cat vom avea de platit la anul, mult sau putin", a declarat Copos, patronul grupului Ana Holding, pentru Bloombiz.

Omul de afaceri considera ca statul nu ar trebui sa ii mai incurce pe oamenii de afaceri din turism si sa nu mai inventeze tot felul de proceduri birocratice.

"Sa nu otraveasca mediul de afaceri. Deja suntem pe panta descendenta si interesul investitorilor straini fata de Romania scade ingrijorator. Sa nu modifice intr-una legile, mai ales cele privind fiscalitatea.

Pe noi nu ne intereseaza atat cat de mari sau de mici sunt impozitele, cat, mai ales, sa stim cat vor fi ele in viitor, adica sa stim cat vom avea de platit la anul, mult sau putin", a afirmat omul de afaceri.

In ceea ce priveste rolul Guvernului, Copos considera ca acesta trebuie sa vorbeasca printr-o singura voce, sa aiba un singur punct de vedere, coerent, care sa fie acceptat de toti membrii cabinetului.

Despre noul brand de tara, Copos comenteaza doar ca "frunzele si videoclipurile nu conving turistii".

"Turismul nu e o problema de reclama si publicitate. E o problema de oferta, de servicii, de preturi. Ca sa ai turism iti trebuie plaje amenajate si curate la mare, partii de schi multe si lungi, cu grade diferite de dificultate si trasee turistice marcate si supravegheate.

Iti trebuie drumuri de acces. In afara acestor elemente totul e poveste. Frunzele si videoclipurile nu conving turistii. Infrastructura si preturile, da", a mai declarat George Copos.

Omul de afaceri a gasit si o explicatie pentru faptul ca romanii pleaca, de exemplu, la schi in Austria: nu pentru ca isi urasc tara, ci pentru ca acolo exista facilitatile inexistenta in Romania.

"Nici un roman nu pleaca vara in Turcia din dragoste pentru Imperiul Otoman. Pleaca pentru statiuni curate, pentru hoteluri confortabile, pentru plaje ingrijite, pentru negustori amabili si pentru preturi rezonabile. Despre asta e vorba", a punctat Copos.

Miliardarul roman condamna faptul ca, in acest moment, cu trenul, sa faci 250 de km, de la Bucuresti la Constanta, in 5 ore.

"Statul ar trebui sa isi indeplineasca atributiile pe care singur si le-a asumat. Dorim sa se ocupe serios de infrastructura care asigura circulatia, de autostrazi, de drumuri, de caile ferate.

Daca statul nu ne vrea parteneri in asta, atunci sa-si indeplineasca atributiile la care tine atat de mult", a mentionat George Copos.

Aceasta mai spune ca oamenii de afaceri din turism isi doresc ca autoritatile publice sa-si faca treaba intr-un alt domeniu pe care nu-l cedeaza si fara de care turismul montan de schi va fi mort in curand: amenajarea domeniului schiabil.

"Oamenii vin la munte iarna pentru a schia. Nu ai partii - nu ai schi - nu ai turism. Pentru un pahar de vin fiert pe zapada nu te duci 5 ore de la Bucuresti la Poiana Brasov".

In ceea ce priveste impozitarea averilor, omul de afaceri spune ca i se pare corect ca sarcinile fiscale sa fie asezate in mod corespunzator, pentru toata lumea.

"Mi se pare corect ca veniturile sa fie impozitate corect si echitabil. Mi se pare corect sa avem grija, respect si mila fata de batranii nostri. Sa nu uitam ca si noi vom fi odata batrani.

Mai ales mi se pare corect ca acele averi care, in mod evident, nu pot fi justificate si nu provin din activitati legale, sa fie in atentia autoritatilor. Parlamentul este cel care trebuie sa gaseasca o solutie optima pentru aceste lucruri", subliniaza Copos.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#george copos, #mediu afaceri Romania, #afaceri Copos , #afaceri