Ce nu intelege George Copos (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 19:56
7978 citiri
Ce nu intelege George Copos (Opinii)
Foto: Prosport.ro

Aparandu-se, revoltat, de acuzatia de plagiat, George Copos mi se pare ca nu a reusit decat sa se acuze suplimentar, invocand exact argumentele care pot arata ca are ceva de ascuns.

Faptele stau asa, dl Copos a reusit sa-si scurteze cu 155 de zile durata de detentie scriind nu mai putin de 5 carti intr-un an. Ele se intituleaza asa: "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", "Franciza versus managementul in industria hoteliera", "Tasnadul medieval", "Turismul european durabil", "Turismul vector de interculturalitate".

Daca patru dintre ele au o oarecare legatura cu domeniul in care a activat dl Copos, adica turismul, prima bate rau de tot la ochi. Si i-a batut la ochi si istoricului Catalin Parfene, care a descoperit ca scrierea lui George Copos reproduce destul de fidel, cu exceptia unor schimbari de cuvinte si topica, lucrarea sa de masterat, care are si un titlu extrem de asemanator: "Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI".

Coincidenta sau nu, indrumatorul stiintific al lucrarii dlui Parfene este acelasi profesor Stelian Brezeanu, care a scris prefata cartii lui George Copos.

Din start exista niste semne de intrebare pentru orice om care in viata lui a mai citit, cu atat mai mult a mai si scris, cate ceva. Scrierea unei carti, mai ales a uneia cu tema pretentioasa precum a dlui Copos, presupune, daca e un demers serios, o perioada de documentare de cel putin cateva luni. Chiar profesorul Brezeanu admite intr-un interviu pentru prosport.ro ca e o problema felul in care George Copos si-ar fi procurat copii dupa documente originale care se gasesc numai in biblioteci.

Cand s-a mai si documentat dl Copos cat timp a scris in medie o carte in mai putin de trei luni? Sigur, daca ar fi vorba despre un istoric, care sa fi studiat constant inainte de a ajunge in puscarie, unde doar sa fi pus pe hartie rezultatul studiilor anterioare, as mai zice ca e posibil. Dar, sincer, nu vad ce tangenta poate avea dl Copos cu aliantele matrimoniale medievale, un domeniu care nu are nici in clin nici in maneca nici cu studiile, nici cu domeniul de activitate al domniei sale inainte de a intra in puscarie.

Auzind ce iluminare a suferit si ce spor l-a cuprins pe dl Copos in puscarie, scriitorul Mircea Cartarescu i-a transmis dnei Kovesi, printr-o declaratie pentru avocatura.com, rugamintea sa faca ceva pentru a-l trimite dupa gratii, sub orice motiv. Daca ar fi stiut ce stie dl Cartarescu, daca ar fi scris macar o carte cu mana lui, ma gandesc ca si dl Copos ar fi inteles cat de ridicol si necredibil este demersul sau intelectual titanic de dupa gratii.

Dar sa zicem ca nu stim noi si ca dl Copos, intre afaceri si fotbal, conspecta constiincios perioada medievala. Sa zicem ca este marea revelatie pe care a vrut sa ne-o ofere din puscarie.

Dar daca e asa, de ce nu a permis ca vreun exemplar al operei sa ajunga in librarii? Pentru ce George Copos a cumparat tot tirajul cartii? Daca tot te-ai muncit si ai facut o treaba buna, de ce sa nu te mandresti cu ea, de ce sa n-o impartasesti? Doar e munca ta asidua de 80 de zile si daca ai tiparit-o inseamna ca o socotesti de valoare, reprezentativa.

Poate pentru ca vrei sa o treci cat mai putin observata? Poate pentru ca vrei, cum s-ar zice, sa stergi urmele?

"O carte care nu a fost publicata nu poate fi plagiata", spune dl Copos, referindu-se la lucrarea de masterat a lui Catalin Parfene. Fundamental fals. O lucrare de masterat, ca una de licenta sau doctorat, chiar daca nu a aparut in librarii sub forma unei carti, este un document public, care se pastreaza la biblioteca institutiei de invatamant superior unde a fost sustinuta.

Mai mult, o asemenea teza a produs efecte juridice, in baza ei autorul a primit un anumit statut, de licentiat, master sau doctor, care la randul lui produce importante efecte juridice. Deci teza este un document cu cert statut juridic. Cum sa nu poata fi plagiata?

In plus, plagiatul este si el de mai multe feluri. Nu este vorba numai despre cel de tip copy-paste, imputat de exemplu lui Victor Ponta. Si o idee poate fi plagiata. Exista copierea deghizata, caz in care "autorul preia linia de argumentare, exemplele si alte elemente de continut ale sursei, dar modifica unele expresii, ordinea paragrafelor sau alte elemente pentru a face mai dificila identificarea sursei" sau copierea prin repovestire, caz in care "autorul repovesteste opera, fara a prelua cuvant cu cuvant continutul, re-traducand prin sinonime sau formulari analoge continutul acesteia", dupa cum se arata in Ghidul impotriva plagiatului, al Scolii doctorale de stiinte politice si ale comunicarii a Universitatii Babes Bolyai.

Problema cea mare este ca lucrarea aceasta cu atatea semne de intrebare a produs efecte juridice si in cazul dlui Copos. In baza ei a fost scutit de executarea unei parti din pedeapsa. Conteaza producerea efectului juridic.

Ce recompenseaza acest efect juridic, care este sensul legii? Recompenseaza demersul intelectual care reflecta un anumit tip de comportament, un anumit tip de preocupari si arata premisa unei indreptari.

Daca lucrarea nu iti apartine, si mi-e imposibil sa inteleg cum i-ar putea apartine dlui Copos din motivele mai sus aratate, inseamna ca legea a fost eludata, fentata, ca s-a produs efectul juridic fara a fi intrunite conditiile pe care le prespune acest efect juridic. Deci ca s-a produs o frauda si ca din inchisoare condamnatul nu numai ca nu da semne de indreptare, ci recidiveaza.

Si tocmai de aceea sper ca povestea cartii dlui Copos sa nu ramana la nivelul unui subiect de presa. E necesar si un aviz amatorilor de smecherii, din ce in ce mai multi.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#George Copos plagiat, #Parfene Copos plagiat , #eliberat