Ce-a declarat Copos in fata judecatorilor de la Curtea de Apel

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 12:33
2568 citiri
Ce-a declarat Copos in fata judecatorilor de la Curtea de Apel

Fostul actionar majoritar rapidist George Copos a declarat in fata instantei, ca procurorii au comis o eroare in rechizitoriu, acuzandu-l de evaziune fiscala si inselaciune, deoarece el nu a semnat niciun document in cazul transferurilor jucatorilor Cristi Dulca si Florin Bratu.

"Nu ma consider vinovat pentru nicio fapta care mi se imputa. Eu consider ca este o omisiune a Parchetului, o eroare in rechizitoriu faptul ca eu am fost trimis in judecata in cazul transferului lui Dulca. In trimestrul intai al anului 1999, UFC Rapid avea pierderi de 4 miliarde de lei vechi si pe tot anul de 14,5 miliarde de lei vechi. Prin asta vreau sa arat ca nu puteam eu sa fac evaziune fiscala ca membru al UFC Rapid, avand in vedere pierderile clubului. De altfel, UFC Rapid a fost infiintata ca asociatie-fundatie si la nivelul anului 1999 in cazul acestor asociatii nu se platea impozit pe profit. Eu nu am facut parte niciodata din Consiliul Director al UFC Rapid si niciodata nu am avut drept de semnatura si nu am semnat niciun document in ceea ce pirveste transferul lui Dulca", a spus Copos, miercuri, in fata instantei Curtii de Apel Bucuresti.

Referitor la transferul lui Cristian Dulca de la Rapid la Pohang Steelers, Copos a precizat ca giulestenii au primit 450.000 de dolari, bani ce au fost inregistrati in contabilitatea clubului, restul pana la 600.000 de dolari fiind comisionul impresarilor.

"In legatura cu transferul lui Cristian Dulca de la Rapid la Pohang Steelers, mentionez ca a existat un contract de mandat semnat din partea UFC Rapid de presedintele Dinu Gheorghe si Cauc Viorel prin care au fost mandatati impresarii Sica Puscoci si Kim Jong Ho pentru a face toate diligentele in ceea ce priveste transferul lui Dulca. In acest contract de mandat era prevazuta suma de transfer de 450.000 de USD, iar impresarilor urma sa le revina o cota de maxim 30 la suta din aceasta suma. La 30 decembrie 1998, Puscoci a semnat la Seul contractul de transfer cu Pohang pentru suma de 600.000 de USD din care 450.000 au revenit UFC Rapid si 150.000 au fost platiti direct de clubul sud-coreean in contul lui Sica Puscoci. Nu cunosc de ce pe contractul de transfer e trecuta suma de 600.000, dar mentionez ca domnul Sica Puscoci a declarat in fata instantei ca i-a transmis lui Kim Jong Ho 145.000 de dolari, iar suma de 5.000 de dolari si-a insusit-o. UFC Rapid a incasat in 13.01.1999 suma de 119.986 de dolari din partea clubului coreean si la 1.02.1999, 320.986 de dolari. Ambele sume au fost folosite in activitatea curenta a clubului, fiind transformate in lei, se regasesc in balanta contabila si sintetica a clubului in lunile ianuarie si februarie, fiind folosite pentru cheltuielile curente ale UFC Rapid", a spus Copos.

El a precizat ca suma trecuta pe contract a declansat si un litigiu cu fostul club al lui Dulca, CFR Cluj, care a cerut sa-i fie calculata din cei 600.000 de dolari cota parte ce-i revenea din aceasta tranzactie: "CFR Cluj a solicitat o cota parte si pentru cei 150.000 de dolari. Am aflat de un litigiu intre CFR Cluj si UFC Rapid prin anul 2000. CFR Cluj dorea ca UFC Rapid sa plateasca si cota parte din cei 150.000 USD, bani care au revenit impresarilor Sica Puscoci si Kim Jong Ho".

Despre transferul lui Florin Bratu la Galatasaray, Copos a declarat ca suma tranzactiei a fost recuperata cu ajutorul impresarilor Ioan Becali si Gheorghe Popescu, care aveau o relatie buna cu oficialii gruparii turce. "La 1 septembrie 2003 s-a semnat un contract intre AFC Rapid si Galatasaray pentru suma de 1,75 milioane USD. Conform contractului aceasta suma trebuia platita in rate anuale de 100.000 USD, la 10 septembrie 2003, 850.000 la 15 ianuarie 2004 si 800.000 la 30 august 2004. Insa, incepand cu anul 2004 clubul Galatasaray a inceput sa aiba mari probleme financiare, iar clubul Rapid nu a incasat decat 100.000 la 12 septembrie 2003 si dupa mari eforturi 350.000 in 2 iulie 2004 si 200.000 in 25 iulie 2005. Problemele financiare ale clubului Galatasaray au avut drept consecinta semnarea unui amendament de catre presedintele clubului si rescandentarea datoriilor catre AFC Rapid. De altfel, conducerea executiva a AFC Rapid, pentru ca nu primea banii a trimis sase adrese la FIFA, prin intermediul FRF. Avand in vedere ca nu s-a reusit obtinerea intregii sume de la Galatasaray, conducerea executiva a AFC Rapid a reusit sa obtina doua sume prin intermediul a doua contracte de imprumut, din partea domnului Gheorghe Popescu 600.000 de dolari si din partea lui Ioan Becali, 500.000 de dolari, doua persoane care se aflau in relatii bune cu Galatasaray. La fel ca UFC Rapid, si AFC Rapid era o asociatie-fundatie si daca ar fi folosit 80 la suta din sumele primite in activitatea pe care o presta, nu platea impozit pe profit. Mentionez ca nici la AFC Rapid nu am semnat niciun document. De asemenea, precizez ca intreaga suma de 1,73 milioane de dolari se afla si in expertiza efectuata de Garda Financiara", a afirmat Copos.

La termenul de miercuri din Dosarul Transferurilor au fost audiati prin videoconferinta fostul presedinte al clubului Deportivo Alaves, Gonzalo Anton San Juan, si olandezul Johan Versluis, directorul firmei Phoenix BV. Totodata, au fost audiati fostul actionar al FC Rapid, Gheorghe Copos, si fostul actionar al FC Dinamo, Gheorghe Netoiu, prezenti in sala.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a stabilit un nou termen in dosarul transferurilor de jucatori, in care sunt inculpati opt oameni de fotbal, pentru data de 29 ianuarie, ora 11.00.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Copos declaratii Curte Apel , #stiri George Copos