Politica romaneasca intre matrafox si portofelul chinezesc (Opinii)

Sambata, 30 Noiembrie 2013, ora 14:39
2841 citiri
Politica romaneasca intre matrafox si portofelul chinezesc (Opinii)
Foto: news.xinhuanet.com

Nu ne-a mai fost dat sa-i urmarim pe actorii nostri politici porniti in masa la treaba de la Summitul NATO desfasurat intre 2 si 4 aprilie 2008 in Capitala Romaniei.

Inaltii reprezentanti ai celor 49 tari s-au adunat atunci la Palatul Parlamentului, iar mult discutatul eveniment s-a desfasurat sub semnul curcubeului, un semn de mare incarcatura divina, s-a spus, care i s-a aratat lui George Bush tocmai in 23 noiembrie 2002, cand isi tinea discursul despre invitarea Romaniei in NATO.

De la curcubeu la matrafox

Nici vorba de curcubeu la summitul China - Romania, desfasurat in aceste zile in acelasi loc, ci de intalniri, tratative, intelegeri, memorandumuri, scrisori de intentie, intre Guvernele roman si chinez.

Din contra, evenimentul a fost prezentat de o parte a politicienilor ca fiind de importanta istorica, iar de alta parte, ca un eveniment politic obisnuit in care nu s-a stabilit mare lucru. Ba chiar unii comentatori si mai ales internauti au taiat cate un 0 din coada numerelor 500.000 (bovine) si 3.000.000 (porcine, ovine) ca sa-si justifice asertiunile. Asta numai pana s-au prins cititorii.

Daca nu s-a inaltat curcubeul deasupra Casei Poporului, in schimb s-a itit cu un comunicat (?) pe Facebook Mirel Palada, care la Palatul Victoria e pe post de purtator de cuvant. Atata doar ca unul dintre cuvinte, "matrafoxat", ne-a bagat in ceata. Adica de ce tocmai matrafox si nu sinonimele sale trascau, trotil, genocid, neutron, insecticid, soricioaica, moartea durerii, Bin Laden, adio mama, rupe gat, sparge mat, basica limba, te-am zarit printre morminte...? Fiindca toate denumesc o bautura devenita clasica in aceasta parte a lumii parnaiasilor nostri, rachiul de pufoaica, de taburet sau din cine mai stie ce.

Ca de obicei, dupa razboiul de vorbe nu se ascunde nimic bun pentru noi

Explicatia ar fi ca, sociolog de meserie, purtatorul de vorbe stie ca orice ar spune nu va fi retinut de auditoriu daca nu are ceva desucheat, batator la ochi, or el avea nevoie de un verb-bomba si niciun alt termen argotic din lista de mai sus nu se preta mai bine ca "matrafox - a matrafoxa".

Ce legatura este intre argou si summitul sino-roman? Evident ca niciuna. Din pacate, insa, Forumul economic China-Europa Centrala si de Est s-a desfasurat pe fondul atacurilor de duminica trecuta intre Traian Basescu, cel ce ii schimbase identitatea prim-ministrului din Victor Ponta in Agamita Dandanache, si Mirel Palada, cel ce afirmase ca presedintele era matrafoxat in timpul respectivei conferinte de presa.

Intre politica si portofel

Tot din pacate, sagetile aruncate de cele doua tabere una alteia au distras atentia publica de la fondul chestiunii, de la negocierile intre cele doua entitati guvernamentale si de stat. Or respectivul summit a fost cel mai important forum economic la care a luat parte Romania de la revolutie incoace, nu atat prin dimensiunea participarii, cat prin prisma posibilitatilor oferite tarii noastre. Nu cumva ar fi fost cazul ca toti politicienii sa vorbeasca in cunostinta de cauza si sa se concentreze asupra cailor de dezvoltare a Romaniei? Ba bine ca nu.

Nu este singura altercatie care nu-si avea locul si rostul, mai sunt si altele carora nu le mai facem publicitate. Dar despre politicienii si jurnalistii care i-au asteptat pe liderii chinezi sa ne rezolve toate incurcaturile economice si sa ne scoata mintenas din criza si saracie tot trebuie amintit, macar ca pana si Deutsche Welle cade in capcana si vorbeste despre premierul chinez Li Keqiang venit in Romania "cu ganduri mari si cu portofelul larg deschis".

In loc de felicitari

Luand ca baza comunicatele guvernelor chinez si roman cu tot cu cele ale premierilor Li Keqiang si Victor Ponta, dimensiunea intelegerilor depaseste 5 miliarde de euro cu sanse de a atinge 8 miliarde. Dar "portofelul deschis" al Chinei nu vrea sa insemne ca, din dragoste si respect pentru romani, se vor apuca de pomeni. Aici e vorba de proiecte bine fundamentate, de legi economice si de multa, foarte multa munca, iar banii vor trebui returnati pana la ultimul cent.

Cat despre punerea in opera a proiectelor mai vechi sau a celor nascute in aceste zile, Guvernului Ponta ii revine o uriasa responsabilitate de achitarea de care depind nu doar viitorul nostru, ci si soarta politica atat a USL cat si a premierului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Romania China summit Bucuresti, #guvern negicieri economie investitii , #stiri George Bush