Bush, acuzat ca stia ca sute de detinuti de la Guantanamo erau nevinovati

Sambata, 10 Aprilie 2010, ora 11:46
800 citiri
Bush, acuzat ca stia ca sute de detinuti de la Guantanamo erau nevinovati

George Bush stia ca sute de detinuti de la Guantanamo erau nevinovati, dar a acoperit acest fapt din motive politice, a declarat un oficial din administratia fostului presedinte american in fata unui tribunal.

Colonelul in rezerva Lawrence B. Wilkerson, care a fost sef de Stat Major in perioada in care Colin Powell era secretar de stat, a declarat ca oficialii "stiau ca au capturat si detin persoane nevinovate la Guantanamo", informeaza Daily Mail.

"Am discutat subiectul detinutilor de la Guantanamo cu secretarul Powell", a spus el.

Bulgaria primeste un detinut de la Guantanamo, cu statutul de refugiat

"Am aflat ca parerea sa este ca nu numai vicepresedintele (Dick - n.red.) Cheney si secretarul (apararii, Donald - n.red.) Rumsfeld, ci si presedintele Bush este implicat in procesul decizional privind Gunatanamo", a adaugat fostul oficial.

"Pur si simplu au refuzat sa ii elibereze de teama repercusiunilor politice", a precizat el.

Colonelul Wilkerson si-a concentrat criticile in special asupra lui Rumsfeld si Cheney, spunand ca acestia stiau ca majoritatea celor 742 de detinuti trimisi in 2002 la Guantanamo nu erau vinovati. Afirmatiile sale au fost sustinute de generalul Powell, potrivit The Times.

Powell s-a retras din administratia Bush in 2005, in urma unor informatii false pe care le-a folosit fara sa stie pentru a pleda pentru razboiul din Irak.

Parti ale documentului au fost citate de Associated Press, in timp ce alte fragmente, inclusiv citatul legat de Bush, au fost publicate de The Times, care ar fi obtinut o copie.

Declaratia a fost data publicitatii dupa ce un sudanez eliberat in 2007 de la Guantanamo a dat in judecata Guvernul american.

Avocatii lui Adel Hassan Hamad, in varsta de 52 de ani, au sesizat un tribunal din Seattle, cerand compensatii pentru problemele fizice si emotionale de care sufera clientul lor in urma perioadei petrecute la Guantanamo, pentru salariile pierdute si pentru distrugerea reputatiei.

Printre acuzati se numara actuali si fosti oficiali americani, precum secretarul apararii Robert Gates, fostul sef al Pentagonului Donald Rumsfeld si fostul secretar pentru marina Gordon England. Nu este clar daca Bush este acuzat de asemenea, iar avocatii lui Hamad refuza sa dea publicitatii o copie a declaratiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#George Bush acuzat Guantanamo, #detinuti Guantanamo nevinovati , #stiri George Bush