Sebastian Lazaroiu: Exit-pollurile provoaca traume, au si efecte fizico-cinetice

Joi, 18 Martie 2010, ora 22:49
1410 citiri
Sebastian Lazaroiu: Exit-pollurile provoaca traume, au si efecte fizico-cinetice
Foto: Arhiva

Consilierul prezidential Sebatian Lazaroiu sustine ca echipa lui Mircea Geoana a comis o eroare de interpretare a sondajelor, astfel ca exit-pollurile din noaptea alegerilor au provocat "traume" si "drame".

"Exit-pollurile provoaca drame, chiar traume. Au si efecte fizico-cinetice", a comentat ironic Lazaroiu, referindu-se la autoproclamarea lui Mircea Geoana in noaptea alegerilor prezidentiale drept castigator. Consilierul a declarat, in cadrul unei dezbateri la Institutul de Studii Populare, ca sustinatorii lui Mircea Geoana au comis o eroare de interpretare a sondajelor, fapt care a afectat sansele de castig al candidatului PSD.

"Noi ne-am inselat in turul I, iar adversarii nostri s-au inselat in turul II. Ei au plecat de la estimarile din turul I cand am estimat o diferenta 5-6%, dar a fost doar una de 2% in favoarea lui Traian Basescu. M-am bazat pe faptul ca poate atrage si o bucata de electorat din alte partide decat cele care il sustin, dar a contat mult mai mult mecanismul de mobilizare al partidelor. Ei s-au bazat pe lucrul asta dar in oglinda: daca Traian Basescu nu a luat mai mult de scorul PDL, ii va fi foarte greu sa ajunga la 50% in turul II", a apreciat Lazaroiu.

Eroarea adversarilor presedintelui ar fi constat in faptul ca au subestimat capacitatea de mobilizare a simpatizantilor lui Basescu pentru turul II, mai exact a celor care nu au votat in turul I. Aceasta mobilizare ar fi avut loc si datorita sondajelor ce-l dadeau castigator pe Geoana, astfel incat sondajele acestea au devenit cauza proprii lor infirmari.

In ceea ce priveste exit-pollurile, Lazaroiu a spus ca rezultatele stranse au mobilizat reprezentantii partidelor din sectiile de votare care au fost mai vigilenti la procesul de numarare a voturilor decat ar fi fost in cazul unei diferente categorice intre cei doi aspiranti la postul de presedinte. "La diferenta foarte mica, reprezentantii in sectii sunt extrem de atenti, sunt chiar confruntari fizice si conteaza cand se castiga la cateva zeci de mii de voturi in plus", a spus Lazaroiu.

Sociologul Catalin Stoica a apreciat la randu-i ca modul in care candidatul PSD la prezidentiale a actionat intre tururi a influentat optiunile electoratului, astfel incat calculele care se bazau pe datele oferite prin sondaje au fost infirmate.

Directorul CURS, Catalin Stoica, a afirmat, la randu-i, ca politicienii nu pot miza pe sondajele de opinie ca mijloc de influentare a optiunilor electorale ale populatiei invocand in acest sens mai multe studii ale CURS care demonstreaza ca doar 2% dintre alegatori sunt influentati, iar din cei 2% doar jumatate voteaza cu perceputul castigator al scrutinului. Stoica sustine ca rezultatele sondajelor de opinie dinaintea scrutinului prezidential din 2009 au fost infirmate si din cauze care nu pot fi imputate sociologilor care au intreprins cercetarile.

"La fel de important e si candidatul. Daca Mircea Geoana intra in concediu medical intre tururi... Ce a cautat la Timisoara? Ce a cautat sa se relaxeze intr-o seara undeva? Sunt si greseli comise catastrofal, magistral si maiestuos de contracandidat. Sa nu credeti ca au un rol hotarator consultantii, ci candidatul" a spus Stoica, joi, in cadrul dezbaterii "Sondajele de opinie-instrument de informare sau de manipulare a opiniei publice".

Rezultate alegeri: Geoana, usor in fata lui Basescu, ambii spun ca au castigat

Sondajele influenteaza doar militantii de partid si finantatorii candidatilor

Lazaroiu si Stoica au mai sustinut ca sondajele de opinie sunt instrument de influenta mai mult pentru finantatorii partidelor si activistii acestora si mai putin pentru alegatorul simplu.

Consilierul prezidential a apreciat ca discreditarea sondajelor de opinie se datoreaza si presei care speculeaza pe tema simpatiilor sau intereselor politice ale sociologilor care conduc institutele de sondare a opiniei publice.

"Dar mai mult decat o face presa o fac institutele de sondaje. Au intrat in competitie cu presa la discreditarea sondajelor (...) Constat un abuz de marja de eroare intr-un mod nelegitim si nestiintific", a spus Lazaroiu criticand practica de a da o marja de eroare de 3% la un sondaj facut pe un esantion de 1000 de persoane, esantion la care marja de eroare ar trebui sa fie mai mica. Astfel ar fi mai limitata si deformarea datelor in interiroul marjei.

"Asta s-a intamplat si la exit-pollurile de la prezidentiale. Cand dai 50,5 la 49,5 te expui foarte mult si din punct de vedere stiintific. Poti face asta la ora 21 cu rezultatele de la 19, dar daca vii cu aceleasi rezultate la 23, ai o problema mare. Nu poti da altceva decat 50-50. Nu critic doar CURS, ci si CSOP care a dat castigatorul corect. Numai ca ei au nimerit", a spus Lazaroiu spunand ca toate institutele ar fi trebuit sa dea egalitate intre cei doi candidati.

In replica, directorul CURS Catalin Stoica a sustinut ca datele erau in cadrul erorii teroretice de 1% si ca nu ar fi avut niciun motiv sa dea egalitate cata vreme datele de pe teren nu indicau acest lucru. "Atata vreme cat datele mele nu-mi permit asta, nu pot sa o fac. Daca puteam, dadeam si noi 50-50", a argumentat Stoica. In schimb, Lazaroiu a spus ca orice scor care ar fi dat un castigator la ora 19 ar fi fost "o ghiceala". "La 7 seara si eu am ghicit rezultatul", a admis consilierul prezidential.

Pe de alta parte, Lazaroiu a admis ca trebuie sa se faca o diferenta intre impactul sondajelor asupra alegatorilor si cel asupra celor care ar putea sa finanteze partidele politice sau a militantilor.

"Daca activistii nu s-ar fi mobilizat intre tururi ar mai fi castigat Traian Basescu, daca nu s-ar fi dat sondajele care il dadeau castigator pe Mircea Geoana? Sa nu neglijam influenta asupra finantatorilor. Campaniile se fac cu bani. S-a simtit cand finantatorii credeau ca o sa castige Geoana, dar si dupa dezbaterea cand si-au spus ca ar putea castiga Traian Basescu", a spus Lazaroiu.

Catalin Stoica a spus ca o posibila deformare a perceptiei asupra sondajelor se datoreaza modului in care acestea sunt folosite.

"Distingem clar intre rezultatele sondajelor si ceea fac oamenii politici: unii se bucura crezandu-se presedinti, altii le critica. Nu este responsabilitatea mea ce inteleg din ele liderii si analistii politici. Incercarile de manipulare se datoreaza unor erori care nu ne apartin pentru ca au fost date in presa sondaje fara caseta tehnica care este foarte importanta. De exemplu, sondajele de opinie telefonice au o problema, iar lucrul acesta nu este spus", a spus Stoica.

El a admis ca sunt unele institute de sondare care sunt dispuse sa furnizeze politicienilor datele pe care vor sa le auda, abdicand de la principiile deontologiei profesionale si ale rigorii stiintifice.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Mircea Geoana sondaj prezidentiale, #rezultate exit poll prezidentiale, #Geoana Basescu castigatori prezidentiale , #stiri Mircea Geoana