O noua disputa la Senat: locurile pentru independenti in comisii

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 13:20
1105 citiri
O noua disputa la Senat: locurile pentru independenti in comisii

Liderii grupurilor parlamentare din Senat si-au disputat, dupa reluarea lucrarilor in plen, chestiunea locurilor pentru senatorii independenti in comisiile permanente, in contextul in care democrat-liberalii au afirmat ca doresc deblocarea lucrarilor si dezbaterea legilor programate pentru miercuri.

Liderul grupului PSD+PC, Ion Toma, a salutat decizia grupului PDL si UDMR de a debloca lucrarile Senatului si a precizat ca toata neintelegerea a pornit de la faptul ca solicitarea de revocare a presedintelui Senatului, Mircea Geoana, este una neconstitutionala, prin urmare nu poate fi introdusa pe ordinea de zi.

In ceea ce priveste algoritmul parlamentar si locurile pe care le solicita independentii in anumite comisii parlamentare, liderul grupului PSD a citat din senatorul Radu Berceanu, din perioada in care Senatul era condus de Nicolae Vacaroiu. Berceanu sustinea intr-o interventie in plen in acel moment ca parlamentarii care parasesc grupul parlamentar al formatiunii pe listele careia au fost alesi cad inclusiv din drepturile politice.

La randul sau, liderul grupului PNL, Puiu Hasotti, a tinut sa-si exprime "satisfactia fata de decizia PDL de a debloca activitatea din Senat". "Este o decizie inteleapta si vreau sa-i felicit pe colegii de la PDL", a spus liderul PNL. Hasotti a precizat ca are o lauda pentru presedintele Senatului, Mircea Geoana, dar si o critica. "In opinia mea nu ati incalcat cu nimic Regulamentul, aceasta este lauda. Critica, cu tot respectul domnule presedinte, nu ati fost destul de ferm", i-a reprosat liderul PNL.

De asemenea, din partea UDMR, Verestoy Attila, a amintit ca parlamentarii au fost alesi pentru a legifera, dar fiecare formatiune are programe politice diferite. "Noi credem ca avem o situatie inedita, noua. O parte dintre senatori (independenti, n.r.) au considerat ca avand acest vot din partea cetatenilor, sa constituie un grup...asta nu inseamna ca ei cer drepturi politice.

Deci domnii care fac parte din grupul independentilor trebuie sa-si gaseasca si ei locul in comisii si in structurile Senatului. Pe noi nu ne afecteaza acest lucru, pentru ca la noi a ramas aceeasi proportie (in cazul UDMR, de la care nu au plecat senatori, n.r.). De fapt problema in esenta trebuie rezolvata. In componenta comisiilor, inclusiv in cea de regulament, trebuie sa se regaseasca electoratul care a votat pentru anumiti domni senatori", a sustinut Verestoy.

Liderul grupului PD-L din Senat, Traian Igas, a afirmat miercuri ca practic, demersurile facute de democrat-liberali privind revocarea "raman in continuare", doar ca i se lasa lui Mircea Geoana timpul rezonabil de a se adresa CCR, asa cum a anuntat saptamana trecuta.

"Practic, toate demersurile facute de noi raman in continuare, doar ca va dam posibilitatea intr-un timp rezonabil sa va adresati Curtii Constitutionale", a spus Igas.

Geoana nu mai vrea sa discute despre independenti

Presedintele Senatului Mircea Geoana a declarat miercuri inchisa dezbaterea pe subiectul independentilor, care a pornit de la cererea lui Serban Mihailescu de a se discuta includerea sa in Comisia de Regulament, si a cerut sa se voteze ordinea de zi legislativa.

"Declar inchisa discutia pe subiectul independentilor, supun la vot ordinea de zi suplimentara", a anuntat Geoana, referindu-se la ordinea de zi care sa recupereze ce nu s-a discutat marti. Presedintele Senatului a anuntat ca pentru plenul de saptamana viitoare va propune o zi suplimentara de plen pentru a se putea recupera volumul de acte legislative ramase nevotate.

Geoana a afirmat ca rugamintea sa este de a incerca sa nu cada in capcana de acum doua saptamani, pentru ca situatia independentilor nu poate fi rezolvata printr-un simplu vot de majoritate, ci trebuie reglementata prin "acomodare politica".

Sedinta plenului Senatului de miercuri s-a reluat, dupa mai bine de o ora si jumatate de consultari, liderul grupului PDL Traian Igas anuntand ca democrat-liberalii doresc sa legifereze, iar nu sa se blocheze activitatea acestei camere.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#locuri independenti comisii Senat, #blocaj Senat Mircea Geoana , #stiri Mircea Geoana