Mircea Geoana: Romania poate deveni o poarta intre cei doi plamani ai economiei globale - vezi conditiile

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 13:41 2237 citiri
Foto: Wikipedia

Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat ca Romania are o pozitie strategica si ca poate folosi acest lucru in avantajul ei.

"Romania trebuie sa profite din plin de statutul de partener si aliat de incredere al NATO si sa isi asume un rol mai activ in structurile sale de conducere.

Alegerea lui Gabriel Vlase ca vicepresedinte AP NATO din partea Grupului Socialist este un semnal clar ca Romania poate tinti cu realism pentru pozitii si mai influente in cadrul NATO", a declarat Mircea Geoana cu ocazia reuniunii anuale a Adunarii Parlamentare NATO, ce are loc in perioada 11-14 octombrie 2013, in Dubrovnik, Croatia.

Cu aceasta ocazie, Mircea Geoana a prezentat, in cadrul Comitetului Politic al AP NATO, in contextului Rezolutiei bazate pe Raportul General: "Importanta strategica crescanda a Asiei - Implicatii pentru NATO", si concluziile conferintei Bucharest Forum 2013, ce a avut drept tema centrala Noul Drum al Matasii.

Mircea Geoana a subliniat necesitatea ca SUA, NATO si UE sa pivoteze impreuna, nu separat, catre Eurasia.

"Asigurarea stabilitatii si dezvoltarii coridorului median care leaga Asia de spatiul economic transatlantic este vitala atat pentru cresterea economica la nivel global, cat si pentru stabilitatea internationala. Zona euro-asiatica si cea a Orientului Mijlociu extins vor continua sa reprezinte un vast spatiu de potentiala colaborare economica, dar si de rivalitate geopolitica intre marile puteri actuale si (re) emergente.

SUA, China, India, Rusia, statele Asiei Centrale si Turcia sunt extrem de active in aceasta zona-cheie la nivel global. Este vital pentru influenta si interesele europene, ca UE sa adopte o strategie proprie, coordonata cu NATO si SUA, pentru un rol mai activ si constructiv in acest nou context international", a sustinut senatorul roman.

Totodata, el a mai adaugat ca "Romania poate deveni o poarta de intrare-iesire intre cei doi plamani ai economiei globale, daca va juca inteligent si isi va pune geografia si infrastructurile actuale si viitoare la treaba".

La reuniunea AP NATO de anul acesta, la care au mai participat Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO, Hugh Bayley, Presedintele Adunarii Parlamentare NATO, Ivo Josipovic, Presedintele Croatiei, precum si reprezentanti din toate statele membre NATO, s-au adoptat si doua rezolutii importante: "Provocarea iraniana pentru securitatea din Orientul Mijlociu si cea globala" si "Criza din Siria: implicatii in si dincolo de regiune".

C.P.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News