Mircea Geoana: Ponta credea ca-l ia Putin in brate? E pueril. Fractura inacceptabila intre guvern si presedintie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 18 Iunie 2015, ora 21:16
8436 citiri
Mircea Geoana: Ponta credea ca-l ia Putin in brate? E pueril. Fractura inacceptabila intre guvern si presedintie

Calculul tactic al lui Victor Ponta ca se duce la Baku si se bate pe spate cu liderii lumii euroasiatice a fost pueril, a declarat pentru Ziare.com, presedintele Partidului Social Romanesc, senatorul Mircea Geoana.

Prin aceasta vizita, mai spune Geoana, facuta fara consultarea presedintelui si doar pentru ca nu il primeste altcineva in alta parte, premierul a creat o lipsa de coerenta a sistemului de politica externa Romaniei.

"Ai o problema de sat fara caini si Romania nu-si permite asa ceva. (...) Iar faptul ca a fost acolo impreuna cu alti membri ai guvernului arata ca, dincolo de ceea ce clameaza unii cum ca sustin actiunile presedintelui, intre guvern si presedintie exista o fractura inacceptabila pentru sistemul de politica externa si securitate al statului roman", a explicat Mircea Geoana.

"Am fost ministru de Externe, nu era usor sa armonizezi o agenda de politica externa intre un presedinte si un prim-ministru chiar din aceeasi familie politica. Dar exista o metoda, o intalnire lunara a Ministerului de Externe cu toti liderii importanti si stiam exact luna de luna, semestru de semestru ce se intampla. Nimic nu era intamplator in politica externa romaneasca.

Pe mine, ca om politic care stie cum functioneaza statele serioase, ma bulverseaza cum e posibil ca cineva sa mearga asa indiferent unde, cu atat mai mult intr-un moment de sensiblitate a UE si a SUA cu conclavul de la Baku. Nu cu Azerbaidjanul, ci cu prezenta dlui Putin acolo, cu sentimentul ca acolo se coalguleaza o forma de Uniune euro-asiatica in sens larg, contapondere la interesele Occidentului in zona noastra", spune Mircea Geoana.

In opinia sa, oportunitatea vizitei premierului la Baku putea fi un subiect serios de analiza: "Azerbaidjanul e partener strategic al Romaniei. Turcia e partener strategic. Nu e o problema daca ajungi la o concluzie la nivel national ca merita dintr-un motiv legat de o miza mai importanta, sa zicem gaz mai ieftin, dar un interes explicit formulat si un mandat. Te duci acolo sa faci poza?".

Mircea Geoana considera ca felul in care Victor Ponta a fost tratat la Baku de Vladimir Putin arata ca judecata premierului a fost puerila: "La ce se astepta? Vocea Romaniei e darza si cu accente pe care le gasesti si la Varsovia sau in alte capitale ale flancului estic al UE si NATO, care condamna sever agresiunea militara a Rusiei si anexarea de catre ea a unor teritorii ale unui stat suveran.

Ce credea Ponta? Ca daca-l vede Putin la Baku o sa-l ia in brate? Nu! E prim-ministrul Romaniei. Calculul tactic al dlui Ponta ca se duce si se bate pe spate cu liderii lumii euroasiatice e pueril. Nu se intampla asa. Vladimir Putin poate sa vada oricare lider roman si il va trata dupa nivelul relatiei noastre cu Rusia astazi, relatie congelata, din pacate. A facut-o, vorba romaneasca si cu banii luati...

Este lipsa de profesionalism si nu e prima data cand se intampla asta. E o predispozitie de politica externa independenta de la Palatul Victoria si acest lucru e inacceptabil. Eu daca as fi premier si as avea un presedinte de alta culoare politica nu as indrazni sa ma duc undeva fara sa il informez."

Mircea Geoana a explicat ca in materie de politica externa nu se pune problema ca presedintele sa dicteze: "In Constitutia noastra guvernul e generator de politica externa, iar ultimul cuvant il are presedintele. Deci eu vad asa relatia: te duci cu un mandat pe care ti l-ai pregatit, il discuti cu presedintele si vezi daca exista accente si observatii. Nu te duci ca elevul de clasa intai in fata invatatorului sa intrebi ce sa faci la Paris, Londra sau Washington. Spui ce ai de gand sa faci si iti validezi mandatul la presedinte.

In era Basescu puteam intelege, pentru ca si Traian Basescu avea o viziune cu mult prea ingusta privind rolul presedintelui in politica externa. Este un capitan de echipa nu e un lider solitar. Dar cu dl Iohanhnis, care e mai mult decat deschis la o relatie institutionala corecta? Nu vad de ce dl Ponta nu are o minima deferenta fata de institutia prezidentiala."

Cititi maine pe Ziare.com un amplu interviu cu Mircea Geoana. Cate zile mai are Victor Ponta in fruntea guvernului? Cum ar putea pierde functia? Care e jocul lui Gabriel Oprea? Ar putea fi George Maior viitorul premier?

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Victor Ponta Putin Baku, #Victor Ponta Klaus Iohannis Baku, #Victor Ponta Vladimir Putin , #stiri Mircea Geoana