Mircea Geoana: Nu am inteles ca soarta Moldovei depinde si ea de soarta Ucrainei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 19 Mai 2014, ora 07:31
5507 citiri
Mircea Geoana: Nu am inteles ca soarta Moldovei depinde si ea de soarta Ucrainei

Valoarea de intrebuintare a Poloniei este acum mai mare decat a Romaniei desi, ca geografie, valoarea noastra de intrebuitare ar putea fi mai mare. De asta Barack Obama se duce in Polonia, iar la noi vine Joe Biden. Am ramas fixati pe relatia cu R. Moldova si nu am inteles ca soarta Moldovei depinde si ea de soarta Ucrainei, atrage atentia Mircea Geoana.

Fostul ministru de Externe a evaluat pentru Ziare.com situatia regionala actuala, sansele iatorice ale Romaniei si conditiile pentru ca ele sa nu fie ratate, dar si erorile de politica externa care ne fac acum mai putini importanti decat am putea fi cel putin in virtutea pozitiei geostrategice.

"Suntem la o rascruce multipla in care ciclurile istorice se suprapun, e o rascruce in care noi am mai fost. Diferenta de fond dintre situatia actuala a Romaniei si alte rascruci din istorie este ca pentru prima data facem parte macar formal din osatura institutiilor Occidentului. De aceea, interesul nostru vital este ca relatia cu America sa ramana piatra de temelie a sistemului nostru de securitate, ne avantajeaza revigorarea NATO pe care rusii o provoaca, si avem un interes direct ca proiectul european, aflat si el la rascruce, sa nu esueze", a aratat Mircea Geoana pentru Ziare.com.

In opinia fostului ministru de Externe, in acest moment, Romania are o sansa istorica majora pe care nu ar trebui sa o rateze: "putem deveni si o poarta intre est si vest, iar geografia noastra, daca e bine pusa la treaba din punct de vedere economic, poate sa ne puna in situatia unui stat pivot.

Adica un stat care face parte dintr-un sistem cert economic, institutional de securitate, in Europa si NATO, dar este apt sa interactioneze economic, financiar, cu alte zone dinamice economic. Noi am putea fi puntea intre cei doi mari plamani ai economiei mondiale, spatiul euroasiatic, si spatiul transatlantic. Aceasta este izbavirea pe care o cautam de multa vreme. "

Dar valorificarea acestei sanse depinde de calitatea clasei politice si a elitelor romanesti, avertizeaza Mircea Geoana: "Factorul extern a avut mereu o influenta mare asupra destinului Romaniei, dar diferenta o face factorul intern. Intrebarea este daca Romania va mai avea norocul pe care l-a avut in trecut, ca in momente de rascruce sa apara si oameni de stat. Deocamdata avem prea putini.

Sper ca gravitatea situatiei si oportunitatile actuale sa genereze ceea ce se numeste in limba engleza establishment, adica acel grup de oameni care indiferent de pozitia formala pe care o ocupa inteleg ca au obligatii si un interes superior fata de destinul Romaniei. Asa au fost Vladimirescu, Cuza sau Carol I, Bratienii sau Regina Maria, oameni care au contribuit major la destinul national."

Mircea Geoana considera ca presedintele, premierul si ministrul de Externe actuali se comporta ca niste oameni de stat doar uneori: "Sunt pusee in care se comporta institutional, ca in saptamana trecuta cand s-au intalnit, alteori se comporta ca niste politicieni care intra intr-o competitie irationala si folosesc instrumente si limbaj inacceptabile intr-un stat care se vrea european".

Mircea Geoana spera ca prezenta lui Joe Biden la Bucuresti si a celorlalti inalti oficiali americani si NATO sa fie "o incurajare pentru liderii nostri, de la putere si din opozitie, indiferent cat se plac sau nu, sa inteleaga ca in asemenea momente liderii au obligatia de a sta impreuna, de a se comporta decent, de a participa la securitatea Romaniei si a regiunii.

Exista spatiu suficient de competitie electorala, dar lucrurile legate de securitatea nationala a Romaniei sunt sacrosante. Aceasta criza ar trebui sa fie o incurajare brutala de a gasi un consens national pe doua subiecte mari: securitatea nationala asigurata pe toate dimensiunile sale si intarirea accelerata a puterii economice a Romaniei. Patriotismul de secolul XXI este un patriotism economic.

El nu inseamna sa avem o economie ocupata exclusiv de capital romanesc, nici nu e posibil, ci o politica economica nationala in concert cu politica economica europeana. Lumea este si in competitie. Daca stai cuminte la coada clasei, cum stam noi in Europa, nimeni nu-ti baga cu forta bani in desaga. Trebuie sa te bati."

Mircea Geoana considera ca Romania a facut erori majore de politica externa, pe care le plateste acum: "Am consumat prea multa energie pentru razboiul politic intern. La 7 ani dupa aderare inca nu ne-am gasit locul, suntem stingheri nu am auzit de vreo initiativa romaneasca.

In privinta rolului nostru in regiune, a existat o desistare aproape programatica a Romaniei in raport cu Ucraina. Ceea ce a fost o mare greseala. Am ratat, din vina noastra, din lipsa de continuitate si de sofisticare, implicare in regiune in relatia cu Ucraina, am ramas fixati pe relatia cu Moldova, ceea ce e natural, dar asta ne-a mancat toata energia si nu am inteles ca soarta Moldovei depinde si ea de soarta Ucrainei.

Apoi este absenta aproape totala a Romaniei din zona balcanica. Am disparut complet din joc. S-a jucat foarte ingust. E important sa respecti aliantele principale cu SUA si UE, dar nu ne-am jucat rolul multiregional. Suntem singura tara din fostul bloc comunist care are aceasta valenta multiregionala. Polonia joaca intre vest si est. Noi jucam si catre Blacani si catre Orient. Dar nu stim sa jucam din lipsa de imaginatie a liderilor politici, lipsa de consecventa si lipsa de parghii economice".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Geoana Romania Ucraina Polonia, #Obama Biden Polonia Romania , #PSD