Mircea Geoana mai vrea o tura la prezidentiale (Opinii)

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 23:55
4142 citiri
Mircea Geoana mai vrea o tura la prezidentiale (Opinii)
Foto: Reuters

Mircea Geoana mai vrea o tura la prezidentiale. De-abia si-a recuperat prietenul sau televiziunea, ca deja viseaza la o noua vizita in SPA si nu se sfieste sa o declare public, cu trei ani inainte de alegeri. Omul este cu adevarat inepuizabil! Ar fi fost de asteptat ca dupa socul din noaptea in care s-a culcat presedinte si s-a trezit invins, Mircea Geoana sa nu mai vrea nici macar sa stie ca exista alegeri prezidentiale.

Ei bine, iata ca momentul "Mihaela, dragostea mea!" a lasat urme de nesters, dar in alt fel. Dl. Geoana a ramas cumva prizonier al acelui moment si se gandeste, precum intr-un celebru banc, ca la reluare rezultatul va fi altul.

Sansele lui Mircea Geoana sa ajunga din nou intr-o mare finala sunt destul de mici, daca nu chiar nule. E drept, cele 5 milioane de voturi obtinute in 2009 nu sunt de ignorat, iar infrangerea de atunci a fost una cu adevarat la mustata.

Dar daca dl. Geoana isi imagineaza ca acele voturi au fost cu adevarat ale sale, ca un fel de capital electoral depus la banca pentru 2014, se inseala amarnic. Ele au fost voturile colectate de cea mai mare masinarie politica si media imaginata vreodata in sprijinul unui candidat.

Multi dintre cei care l-au votat atunci au facut-o fara mare tragere de inima, fie datorita brandului PSD, fie doar pentru ca s-au alaturat coalitiei antiBasescu. Fara brandul partidului, fara uriasa coalitie si fara Traian Basescu de partea cealalta, nu stiu ce ar mai colecta Mircea Geoana.

Sigur, dl. Geoana are dreptate atunci cand spune ca, potrivit protocolului USL, candidatul la prezidentiale va fi cel mai bine plasat in sondaje, deci teoretic, de ce nu ar avea o sansa? Practic insa nu cred ca exista social democrat dispus sa mai mearga o data pe mana lui.

In plus, a reusit sa-si antagonizeze si conducerea formala a partidului, adica pe Victor Ponta, si pe cea de facto, adica pe Ion Iliescu. De altfel cea mai dura replica la planurile sale prezidentiale a primit-o de la chiar omul care-i statea de-a dreapta in campania trecuta, adica de la Liviu Dragnea. Este pur si simplu in afara jocului.

Si daca va insista cu aceasta obsesie a candidaturii, Mircea Geoana va ajunge si in afara PSD. Independent nu are cu adevarat nicio sansa, nu vad partidul care sa-l preia si atunci singura varianta ar fi sa incerce o rupere a PSD si o sustinere a aripii care l-ar urma. Este posibil ca acesta sa si fie motivul pentru care Mircea Geoana agita de pe acum spiritele in partid cu astfel de declaratii, adica pentru a crea o masa critica a nemultumitilor. Poate ar fi fost cazul ca Mircea Geoana sa fi inteles deja ca oricat de mare ar fi supararea, sunt putini cei care parasesc brandul cel puternic.

Lui Mircea Geoana i se apropie funia de par, iar singurul sau atu, presedintia Senatului, s-ar putea dovedi insuficient, inclusiv pentru ca, la cat de indisciplinata si incoerenta se arata majoritatea, exista posibilitatea sa-si conserve functia pentru un alt reprezentant. Daca negocierile in acest sens vor fi fructuoase, Mircea Geoana nu mai are scapare.

Poate ca asta si urmareste. Daca tot e tras pe linie moarta si nu mai are niciun viitor politic in PSD, macar sa isi faca o iesire de victima, de luptator cazut pe altarul pincipiilor democratice, care sa-i amelioreze imaginea. Si ce sa faca apoi cu acest capital? Daca ar fi vorba despre un alt tip de politician, am putea vorbi despre un nou inceput. Dar Mircea Geoana nu are stofa pentru asa ceva, nu este cu adevarat un lider care sa deschida o cale noua. Domnia sa are nevoie de un cocon politic preexistent, cald, puternic si protector, din mijlocul caruia sa fie si el un erou de opereta. Si nu vad unde ar putea gasi acum unul.

Asadar, dincolo de eventuale strategii, este posibil sa asistam curand la sfarsitul politic al unui personaj a carui mare tragedie este ca n-a reusit sa fie mereu decat comic.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Mircea Geoana candidat, #Mircea Geoana alegeri, #Geoana prezidentiale, #Geoana presedinte , #stiri Mircea Geoana