Mircea Geoană, despre o posibilă invazie a armatei ruse în Ucraina: „Nu știm care este jocul pe care președintele Putin vrea să-l joace”

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 09:55
2357 citiri
Mircea Geoană, despre o posibilă invazie a armatei ruse în Ucraina: „Nu știm care este jocul pe care președintele Putin vrea să-l joace”
Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană FOTO Facebook/ Mircea Geoană

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că NATO evaluează ca posibil scenariul unei intervenții armate a Rusiei în Ucraina, iar această variantă este „preocupantă”, potrivit digi24.ro.

„Suntem o alianță politico-militară pur defensivă. Tot ceea ce facem este conform misiunii încredințate de liderii și de națiunile care sunt membre NATO, inclusiv de România: să apărăm teritoriul și populațiile celor 30 de națiuni, de la Marea Neagră până la Vancouver și până la San Francisco, împotriva oricărui pericol. Și nu noi suntem cei care am amplasat rachete de ultimă generație și-n Crimeea, și-n Ucraina ocupată, și-n Kaliningrad și-n multe alte locuri. Este, într-un fel, un joc de comunicare la care NATO răspunde extrem de clar, inclusiv prin vocea secretarului general Stoltenberg la Riga, o spun și eu, o spunem și direct Federației Ruse, când avem dialog pe diverse canale cu dânșii: să nu mai folosească NATO ca pretext pentru intenția evidentă de a recrea sfere de influență în Europa”, a spus secretarul general-adjunct al NATO.

Secretarul general-adjunct al NATO a transmis Moscovei un avertisment. Acesta spune că costul va fi foarte sever, dar nu neapărat militar.

„Această mobilizare de forțe, numeroase și capabile de acțiuni ofensive, în Crimeea și în jur, și în Donbas, ocupat temporar de către apropiați ai Federației Ruse, este foarte neobișnuită. Am mai avut în iunie anul trecut o mobilizare oarecum similară, care și atunci a creat numeroase semne de întrebare la NATO, în America, în Europa, peste tot. Și am descurajat și atunci Federația Rusă, cu intenție potențială. Nu știm până la urmă care este jocul pe care președintele Putin vrea să-l joace. Dar în momentul în care mobilizezi atâta forță militară, există un risc - sperăm să nu fie cazul - ca arma militară să fie folosită încă o dată împotriva Ucrainei”, a spus Mircea Geoană.

Acumularea a peste 90.000 de militari ai Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei a dus la creșterea tensiunilor dintre Statele Unite, NATO și Kremlin.

Într-un interviu acordat Euronews, Antony Blinken a afirmat că dacă Moscova va invada țara vecină, atunci ”consecințele vor avea un impact economic major” asupra Rusiei.

Efi Koutsokosta de la postul de televiziune Euronews a vorbit cu Secretarul de Stat american, Antony Blinken, în marja reuniunii OSCE de la Stockholm, desfășurate săptămâna trecută și după discuțiile sale cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Situația de la frontiera dintre Rusia și Ucraina rămâne încordată, iar dovezile arată că Moscova a realizat planuri pentru mișcări agresive masive contra statului vecin, asemănătoare celor din 2014, când a invadat Crimeea în 2014, iar ulterior a anexat-o, în mod ilegal.

Toată lumea își pune întrebarea: ”Cât de aproape suntem de o confruntare militară între Rusia și Ucraina?” Acest lucru a fost întrebat și Antony Blinken, de către Euronews.

”Ei bine, nu știm intenția președintelui Putin. Nu știm dacă a luat decizia de a întreprinde o acțiune reînnoită, agresivă împotriva Ucrainei, dar ceea ce cunoaștem este că el își pune în aplicare capacitatea de a face acest lucru, după un preaviz scurt și asta este foarte, foarte îngrijorător”, a spus Secretarul de Stat american.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
#Mircea Geoana, #NATO, #Rusia, #Ucraina, #Ucraina razboi Rusia , #stiri Mircea Geoana