Mircea Geoana in The Atlantic: De ce Romania reprezinta un risc pentru Europa

Autor: Ana Ilie
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 12:21
3420 citiri
Mircea Geoana in The Atlantic: De ce Romania reprezinta un risc pentru Europa

Daca timp de decenii SUA au reusit sa intre singure in competitie cu fortele globale, in zilele noastre descopera ca depind intr-un grad mare de economia si bunastarea Europei. Germania descopera ca risca sa fie prea mare pentru Europa si insuficient de mare pentru restul lumii. Romania este un factor de risc in Europa, din cauza deficitului de democratie si problemele cu buna guvernare.

Din aceste motive si altele, spune Mircea Geoana intr-un articol in The Atlantic, secolul nostru va fi definit de felul in care Europa si SUA colaboreaza pentru a redefini valorile si principiile.

O legatura reinnoita UE-SUA nu se va intampla de la sine, ci are nevoie de o coordonare economica, diplomatica, de securitate, in regiuni dificile. Includerea Turciei si Israelului in acest proces, oricat de dificila ar fi, este critica pentru succesul sau, continua Geoana.

In loc sa se planga ca SUA nu ofera garantii de securitate, Europa, adica inclusiv noii membri UE si membrii NATO, ar trebui sa isi asume responsabilitatea si sa ocupe locul strategic in regiune.

Unele scopuri evidente includ incheierea aducerii Balcanilor de Vest sub influenta Occcidentului si elaborarea unei politici europene energetice eficiente, pentru a reduce rolul Rusiei. Tari precum Romania si Polonia cer demult coordonarea reformei apararii in tarile UE si NATO, pentru a construi o capacitate de respingere robusta, care ar reduce dependenta de SUA.

Geoana continua explicand ca si America este la fel de dependenta de Europa.

"Tara mea se afla la ceea ce eu numesc dubla periferie, atat a geografiei, cat si influentei. Este un loc negativ pentru tari care au unelte limitate cu care sa iasa de acolo. Interesele economice private castiga treptat actiunile majoritare in politica. Dezechilibrul rezultat, intre corporatiile multinationale si investitorii interni, creeaza un vortex care conduce la o gaura neagra in politica. Riscul este crearea de deficite in democratie si rupturi in buna guvernare.

Este o preocupare atat a democratiei electorale, cat si capacitatii guvernelor centrale de a trasa o strategie economica eficienta", scrie acesta.

Romania reprezinta un risc pentru Europa si legatura transatlantica, deoarece aici s-au combinat ani de proasta guvernare cu recesiunea, dand nastere la probleme politice.

Recenta decizie a Curtii Constitutionale Germane de a sustine Pactul de Stabilitate UE, dar si anuntul Bancii Centrale Europene ca va cumpara obligatiuni de la statele care au nevoie de ajutor inseamna, pentru Romania, ca va fi nevoie ca politicenii sa-si depaseasca diviziunile si sa aduca tara inapoi pe o tendinta de crestere si reforma economica.

In plus, pentru a depasi confuzia care domneste in estul Europei, crede Geoana, este momentul de claritate in procesul european, de proiecte politice marete si managementul crizelor. SUA se afla in aceeasi situatie, asa ca un dialog trebuie sa aiba loc.

Geoana incheie spunand ca, in ceea ce priveste Europa si America, privite dinspre Romania, este evident ca pot avea succes doar daca aplica o logica transatlantica la provocarile pe care le traverseaza.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Mircea Geoana articol Atlantic, #Geoana Romania risc Europa , #senator