Mircea Geoana: Imaginea Romaniei nu poate fi promovata cu carpeli

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 14:44
2707 citiri
Mircea Geoana: Imaginea Romaniei nu poate fi promovata cu carpeli
Foto: Ziare.com

Senatorul PSD Mirea Geoana considera ca imaginea Romaniei pe plan extern "nu poate fi promovata cu carpeli" si ca exista "o risipa incredibila de bani publici destinati promovarii imaginii Romaniei in strainatate".

"Atunci cand apare un articol negativ la adresa Romaniei in presa din strainatate, desi pare a avea un efect minor, il putem cuantifica in mai putine investitii straine, in scumpirea creditului pentru Romania, in adancirea problemelor pentru Romania. Un astfel de subiect este extraordinar de sensibil si de important si nu se poate rezolva prin campanii in salturi", a declarat Mircea Geoana, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Declaratiile sale au fost facute la dezbaterea "Perceptia Romaniei in strainatate: oportunitati, mijloace, prioritati", organizata marti, 23 octombrie 2012, de Comisia pentru Politica Externa a Senatului Romaniei in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Aspen Romania si Comisia pentru Politica Externa din Camera Deputatilor. Scopul acestei dezbateri a fost acela de a pune in contact toti actorii ce pot contribui la imbunatatirea perceptiei externe asupra Romaniei.

"Incercam sa gasim acel cadru in care factorul politic, executiv si administrativ, impreuna cu mediul de afaceri, societatea civila si mediul academic sa genereze un mecanism prin care indiferent de Guvern, indiferent de contextul politic, sa vina cu o strategie integrata pe termen mediu si lung pentru ca repararea raului facut din diverse motive va dura", a subliniat Mircea Geoana.

Audieri in Senat, pe tema promovarii imaginii Romaniei in exterior

Acest demers face parte dintr-o serie mai larga de dezbateri si audieri. Pe linie institutionala, Comisia pentru Politica Externa a Senatului Romaniei a organizat in luna septembrie o audiere mai vasta cu tema "Oportunitati si mecanisme de promovare a imaginii Romaniei in exterior", la care au participat reprezentanti ai tuturor institutiilor guvernamentale cu atributii in acest domeniu.

"Indiferent cum ne uitam la subiectul imaginii Romaniei in strainatate, el reprezinta unul din cele mai grave riscuri la adresa dezvoltarii prosperitatii si securitatii Romaniei. In India, prin anii 1980, confederatia de industriasi indieni s-au dus si au batut la usa Guvernului de atunci si le-au propus un parteneriat public-privat si s-au apucat sa construiasca profesionist imaginea tarii, nu ca in Romania unde lucrezi cu cine trebuie. Intr-un parteneriat public -privat exista o sansa ca si in Romania sa putem sa construim o imagine de tara corecta, o poveste de tara pentru noi", a mai declarat Presedintele Comisiei pentru Politica Externa din Senatul Romaniei.

Totodata, Mircea Geoana a adaugat ca Romania trebuie sa-si prioritizeze mai bine zonele de interes.

"Exista in acest moment o risipa incredibila de bani publici destinati promovarii imaginii Romaniei in strainatate. Italia, de exemplu, si-a comasat resursele in cateva locuri pe care ei le-au considerat destinatii - cheie pentru interesele lor, nu peste tot in lume, sectia comerciala a ambasadei, biroul de turism si institutul lor cultural, intr-o 'Casa Italia', sub egida ambasadei. Acelasi model poate fi folosit si de Romania pentru a tinti mai bine zonele prioritare pentru interesele sale economice", a explicat senatorul.

Ca urmare a acestei dezbateri s-a stabilit crearea unui grup de lucru care sa reuneasca reprezentanti ai institutiilor guvernamentale, ai mediului de afaceri si ai societatii civile sub egida MAE - Aspen care sa traseze un plan concret de actiuni comune.

F.N.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Mircea Geoana promovare imagine Romania, #Mircea Geoana imagine Romania , #senator