Mircea Geoana: "Este absolut legitim ca statele aliate, cum e cazul Romaniei, sa solicite o prezenta de aparare si descurajare cat mai consistenta"

Sambata, 27 Martie 2021, ora 02:33
2790 citiri
Mircea Geoana: "Este absolut legitim ca statele aliate, cum e cazul Romaniei, sa solicite o prezenta de aparare si descurajare cat mai consistenta"
Mircea Geoana. Foto: captura video youtube

Secretarul general adjunct al Aliantei Nord-Atlantice, Mircea Geoana, a declarat vineri ca, in calitate de lider al NATO si de roman, nu are ingrijorari cu privire la modul omogen, serios si credibil in care NATO va asigura securitatea tuturor aliatilor, inclusiv zonei Marii Negre si a Romaniei.

"Este absolut legitim ca statele aliate, cum e cazul Romaniei, sa solicite o prezenta de aparare si descurajare cat mai consistenta, tinand cont si de geografia Romaniei. Romania este o tara de flanc, e o tara cu valente multiregionale (...). De aceea si valenta strategica a Romaniei este una recunoscuta aici la NATO, la UE, si este legitim ca liderii romani, indiferent de ipostaza in care vorbesc, la nivel maxim de presedinte sau de ministri, sa solicite in continuare o prezenta cat mai semnificativa", a declarat Geoana in cadrul unui briefing online pentru jurnalistii romani.

El a subliniat ca in zona Marii Negre exista o prezenta militara maritima semnificativa. "In Marea Neagra avem tarile aliate, care sunt Romania, Bulgaria si Turcia, dar avem si doi parteneri extrem de importanti ai NATO, Ucraina si Georgia, care si ei sunt in atentia noastra (...). Nu suntem indiferenti la faptul ca Federatia Rusa a militarizat Crimeea si o foloseste ca o platforma de proiectie de putere dincolo de Marea Neagra catre zona nordului Africii si a Orientului Apropiat. Aceste lucruri sunt luate in calcul de catre Alianta si vreau sa va asigur de faptul ca planificatorii nostri militari si liderii nostri politici iau in considerare aceste lucruri", a adaugat inaltul oficial NATO.

El a precizat ca, pe masura ce NATO va avansa in aceasta planificare comuna, vor aparea si raspunsuri concrete pentru nevoile si solicitarile pe care diverse tari, inclusiv Romania, le au.

"Liderii nostri militari au fost insarcinati de catre ministrii apararii din NATO sa conduca cea mai importanta reevaluare a politicii de descurajare facuta in ultimii 40-50 de ani, un sistem de aparare omogen al intregului spatiu euroatlantic, Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area in format extins, si care in urmatorii cativa ani de zile va ajunge inclusiv la planificare militara, care sa fie omogena si sa asigure fiecarei subgeografii de securitate pentru Aliati raspunsul potrivit", a explicat Geoana.

"Va spun asta ca lider al NATO si ca roman ca nu am ingrijorari cu privire la modul omogen si la modul serios si credibil in care vom asigura apararea si securitatea tuturor aliatilor, inclusiv a zonei Marii Negre, inclusiv a Romaniei", a subliniat secretarul general al NATO.

De asemenea, el a reiterat ca in prezent exista 72.000 de militari americani in Europa, din care "un numar important" si in Romania.

"Astazi, presedintele Joe Biden l-a insarcinat pe secretarul apararii, Loyd Austin, sa faca o reevaluare a pozitionarii globale a prezentei militare americane la nivelul intregii planete. Si suntem convinsi din ceea ce auzim, inclusiv din inversarea deciziei de a reduce trupele americane din Germania pe care noua administratie a anuntat-o, ca in urma acestei reevaluari Flancul Estic si Zona Marii Negre vor avea o reconfirmare si, de ce nu, o prezenta si mai semnificativa. Dar acest lucru se face intotdeauna intr-un context strategic integrat", a explicat Geoana.

Intrebat despre posibilitatea suspendarii temporare a obiectivului de alocare a 2% din PIB pentru aparare, Geoana a recunoscut ca este o "intrebare absolut legitima" si ca "multe guverne se intreaba care este echilibrul corect intre cheltuielile pentru combaterea pandemiei, relansarea economica si pentru aparare si securitate".

"Din pacate pandemia nu a redus riscurile de securitate, ci le-a amplificat. E ca un fel de accelerator", a spus Geoana, care a vorbit pe langa riscurile traditionale si despre alte probleme precum dezinformarea, razboiul hibrid, atacurile cibernetice masive.

"In acest moment suntem obligati sa avem suficiente resurse pentru a putea sa ne protejam populatia, inclusiv business-urile noastre, lanturile de aprovizionare, telecomunicatiile noastre in caz de actiuni ostile. Si de aceea resursele pe care astazi in mod independent si suveran tarile le decid pentru aparare si securitate sunt in continuare foarte necesare", a spus Mircea Geoana.

El a mai afirmat ca acum unele state sunt multumite ca alocarea de 2% din PIB pentru aparare a scazut, proportional, din cauza contractiei economiei, dar a precizat ca ulterior vor constata ca aceste cheltuieli trebuie recuperate.

"Daca ne uitam la momentul post-pandemie vom constata cu totii ca vom avea de investit mult mai mult, nu neaparat in cheltuieli de aparare in sensul traditional, ci in rezilienta si securitate la nivelul economiilor si societatilor noastre", a mai afirmat Geoana.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Diplomat rus: Occidentul este mai puternic decât Rusia. Trebuie să demonstreze acest lucru pentru a câștiga mai mulți aliați
Diplomat rus: Occidentul este mai puternic decât Rusia. Trebuie să demonstreze acest lucru pentru a câștiga mai mulți aliați
De la începutul războiului, Ucraina a avut sarcina de a obține un sprijin cât mai larg din partea comunității internaționale, inclusiv din partea Sudului Global. Cu toate acestea, astăzi,...
#Geoana, #NATO, #Securitate, #aliati, #Marea Neagra , #NATO