Mircea Geoana: Avem nevoie de o campanie de imagine similara celei de la intrarea in UE

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 20:18 3105 citiri
Foto: Antena 3

Romania are nevoie de o campanie de imagine externa similara celei din momentul intrarii tarii in Uniunea Europeana si NATO, este de parere senatorul Mircea Geoana, presedintele Comisiei de Politica Externa.

"Exista o perceptie la nivel international care ne afecteaza. Cand apar articole negative, chiar daca unele au fost inspirate, altele au repornit un sentiment mai vechi de intrebare fata de Romania, avem nevoie de o contraofensiva", a afirmat Geoana, duminica seara, la Antena 3.

Potrivit spuselor sale, exista persoane care dezinformeaza in mod sistematic liderii occidentali si, uneori, credibil. "Vreau sa fac un apel si la cei care nu sunt implicati politic. Sunteti undeva plecati cu o bursa, o afacere, haideti sa incercam cu totii sa vorbim tara de bine. Cel mai pacatos lucru este cand cineva isi denigreaza sistematic propria tara", a comentat senatorul.

El si-a exprimat regretul ca o astfel de campanie nu a fost inceputa mai devreme. "Daca nu am fi lasat terenul gol propagandei de la Bucuresti, probabil ca azi discutia ar fi fost diferita", a spus Geoana.

De asemenea, senatorul este de parere ca Romania trebuie sa-si relanseze economia, deoarece o tara cu economie "subreda" este vulnerabila.

Nu in ultimul rand, este nevoie de o guvernare "impecabila", care sa arate romanilor ca exista o rupere clara de "practicile regimului care a guvernat in ultimii ani".

"Meciul nu s-a incheiat. A fost o prima repriza in care ceilalti au dominat. Dar urmeaza meciul in jurul politicii si inlocuirea procurorilor pentru DNA, unde se va da urmatoarea lupta", a spus Geoana.

In plus, si-a exprimat dorinta ca rezultatul referendumului sa nu coste prea mult USL la alegeri si a precizat ca ceea ce se intampla in plan extern - violentele asupra ambasadelor SUA, de exemplu - afecteaza si Romania, nefiind exclusa o crestere a pretului petrolului, care ar determina scumpirea benzinei la 7 lei/litru.

Parteneriatul SUA - Romania continua indiferent de guvernare

In urma intalnirii cu reprezentantul administratiei americane Philip Gordon, senatorul a aflat ca Washington-ul ar fi ingrijorat ca lumea sa nu perceapa declaratiile oficialilor americani drept sustinere fata de Traian Basescu.

"Pot sa spun ca exista o preocupare fata de perceperea care s-a creat ca Administratia americana il sprijina pe actualul presedinte. Sunt constienti de faptul ca interventiile publice sau mai putin publice sa nu fie percepute ca fiind in favoarea unei persoane, nu a unui principiu", a spus Geoana.

El a adaugat ca Romania este un partener si aliat foarte important pentru SUA, din punct de vedere geopolitic, iar parteneriatul, incheiat in urma cu 15 ani, va fi dus mai departe indiferent de cine este la putere.

Conform spuselor sale in ultimii ani de zile guvernarea din Romania a fost inlocuita de o "viziune ingusta si periculoasa", potrivit careia tara poate fi guvernata de un acord cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

"Una este sa ai nevoie de dansii, dar sa lasi perceptia ca in Romania conduc altii este cea mai rapida cale sa pierzi increderea romanilor", a conchis senatorul.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News