Jalnica strategie a PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 18 Martie 2010, ora 12:45
5589 citiri
Jalnica strategie a PD-L

Stranie strategia sau, mai precis, lipsa de strategie a PD-L in privinta revocarii presedintelui Senatului. Nu e greu de inteles de ce democrat-liberalii au oprit, cel putin deocamdata, ofensiva impotriva lui Mircea Geoana, dar e de neinteles de ce au declansat-o si condus-o in felul aceasta. Ar fi fost de asteptat ca atunci cand a pornit la lupta, PD-L sa cunoasca exact limitarile legale ale demersului si sa-si fi calculat foarte bine pasii.

Dupa o saptamna de blocaj total in Senat constatam ca, de fapt, PD-L a jucat la cacealma. Dincolo de zvonurile scapate in presa, privind, pasamite, scoaterea lui Mircea Geoana din sala de sedinta cu ajutorul chestorilor sau privind cine stie ce asi din maneca larga a domnului Urban, vedem, ca, de fapt, democrat liberalii nu au facut decat sa improvizeze prost intr-o chestiune de maxima gravitate.

Pe ce au mizat? Ce au sperat? Ca Mircea Geoana, manat de un teribil acces de demnitate, se va retrage din functie de buna voie, abandonand ultimul loc care-i asigura putere si vizibilitate? Si apoi, ce legatura poate exista intre cuvantul demnitate si numele lui Mircea Geoana? Sau s-or fi gandit democrat-liberalii ca Mircea Geoana va fi luat cu tremurici in fata ofensivei majoritatii si-si va pune singur capul pe butuc, acceptand pe ordinea de zi propria mazilire?

Sau ca, patruns de grija tarii si responsabilitate, Mircea Geoana va refuza sa faca dintr-un interes propriu cauza unui blocaj cu efecte asupra intregii activitati de legiferare? Sau ca nu-l va lasa sa doarma amintirea felului in care clama in urma cu cateva luni suprematia fara limite a majoritatii acum contestata?

Sa fim seriosi! Mircea Geoana a facut si face exact ceea ce era de asteptat sa faca. Face si a facut exact ceea ce ar fi facut si Roberta Anastase daca ar fi fost supusa unui asalt similar. Face ceea ce a facut, cu succes, si Nicolae Vacaroiu la vremea lui, insa mintea scurta a democrat-liberailor nu a retinut. Adica se apara feroce cu prerogativele functiei intr-o mana si decizia Curtii Constitutionale in cealalta. Si cu cat este mai asaltat, cu atat mai tare se va stradui sa faca pe plac propriului partid, cu pretul oricarui abuz, caci mazilirea numai dinspre PSD ii poate veni.

Asa ca, mentinand blocada asupra lui Mircea Geoana, PD-L nu a obtinut decat doua lucruri: a intarit legatura dintre el si noua conducere a PSD, dar l-a si victimizat pe presedintele Senatului, ceea ce, istoria recenta a dovedit, este un mare cadou in politica romaneasca.

In plus, blocarea activitatii Senatului este un lucru grav, cat timp, si asa, restantele legislative nu sunt chiar neglijabile, iar, de facto, acest blocaj le este imputabil democrat liberalilor.

Este foarte clar ca Mircea Geoana nu poate fi urnit din loc decat daca ceva teribil il va impiedica sa fie prezent la o sedinta a Senatului in cadrul careia majoritatea sa aiba destui senatori prezenti pentru a-i vota revocarea.

PD-L a inteles aceste lucruri prea tarziu asa ca renuntarea la demersul revocarii lui Mircea Geoana pare mai degraba o infrangere derizorie decat vreun sacrificiu in numele unor interese superioare. O infrangere cu atat mai penibila cu cat in acest razboi democrat liberalii au facut apel la exact teza impotriva careia s-au baricadat in toamna: vointa majoritatii infrange orice. Atunci sustineau, pe buna dreptate, ca majoritatea nu poate invinge prevederile constitutionale. Acum afirma, la fel de hotarat, ca majoritatea poate prevala asupra unei decizii a Curtii Constitutionale.

Aceasta renuntare jalnica nu schimba insa datele problemei, pentru ca sursa conflictului ramane: PSD, prin Mircea Geoana, face tot ce ii sta in putinta pentru a-i inlatura din toate pozitiile cat de cat importante pe independenti. Asa se face, ca, de-abia depasit, blocajul de la Senat s-a reinstalat dupa ce Mircea Geoana nu a acceptat prezenta unui independent in comisa de regulament, devenita brusc foarte importanta in acest moment. Si uite asa o putem tine din blocaj in blocaj pana cand Mircea Geoana se va strica la stomac si nu va putea prezida o sedinta a Senatului. Desi cred ca mai degraba si-ar pune pampersi decat sa lipseasca.

Invatamintele acestei intamplari trebuie cautate in practicile polticii romanesti: delasarea si suprematia interesului de moment. Delasarea este cea care i-a impiedicat pe democrat liberali sa inlocuiasca prevederile declarate neconstitutionale ale regulamentului, desi in ultimii 5 ani ar fi avut numeroase ocazii sa o faca. Suprematia interesului de moment este cea din cauza careia, in decembrie 2008, PD-L nu s-a gandit la eventualitatea ca alianta cu PSD sa nu supravietuiasca 4 ani de zile, adica perioada de timp pentru care a ales presedintele Senatului.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Geoana revocat Senat, #revocare Geoana Senat PDL, #PDL independenti Geoana Senat , #stiri Mircea Geoana